Swiss Chard και Sweet Alyssum: Winning Edible Landscaping Combination

9
Swiss Chard και Sweet Alyssum: Winning Edible Landscaping Combination

Το σέσκουλο και το γλυκό αλυσούμι συνθέτουν έναν όμορφο συνδυασμό στο εδώδιμο τοπίο. Αλλά αυτός ο συνδυασμός ξεπερνά το „όμορφο“. Το Sweet alyssum είναι ένα άλογο εργασίας, που βοηθά να αναπτυχθεί ένα πιο παραγωγικό τοπίο με λιγότερη δουλειά.

Το σέσκουλο και το γλυκό αλυσούμι συνθέτουν έναν όμορφο συνδυασμό στο εδώδιμο τοπίο.  Αλλά αυτός ο συνδυασμός ξεπερνά "αρκετά".  Το Sweet alyssum είναι ένα άλογο εργασίας, που βοηθά να αναπτυχθεί ένα πιο παραγωγικό τοπίο με λιγότερη δουλειά.

Αυτή η σελίδα μπορεί να περιέχει συνδέσμους συνεργατών. Παρακαλώ διαβάστε την αποκάλυψή μου για περισσότερες πληροφορίες.

Στο Tenth Acre Farm, μου αρέσει να συνδυάζω ένα εδώδιμο τοπίο με την επιστήμη του σχεδιασμού της περμακουλτούρας. Η προσθήκη γλυκού αλυσούμι προσθέτει μπαχαρικό σε μια κανονική σειρά φυτών ελβετικής σέσκουλας και προσφέρει ομορφιά και λειτουργικότητα.

Swiss Chard σε εδώδιμο εξωραϊσμό

Ως δημοφιλές λαχανικό για το βρώσιμο τοπίο, το ελβετικό σέσκουλο παράγει μεγάλα φύλλα με φωτεινά, πολύχρωμα κοτσάνια. Αλλά δεν είναι μόνο αυτός ο λόγος που είναι δημοφιλές.

Στην πραγματικότητα, αυτό το φυλλώδες πράσινο παραμένει οπτικά εντυπωσιακό όλη την εποχή επειδή είναι ανθεκτικό στη ζέστη και την ξηρασία και προσελκύει λίγα παράσιτα. Επιπλέον, η φύση αυτού του φυτού επιτρέπει τη συγκομιδή των φύλλων ενώ το φυτό παραμένει ανέπαφο.

Αυτό, μπορεί να παράγει περισσότερα φύλλα για συνεχές οπτικό ενδιαφέρον και συγκομιδή, όλη την εποχή.

Μου αρέσει να το μεγαλώνω στην εδώδιμη μπροστινή αυλή μου. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες, οπότε επιλέξτε τα χρώματα που προτιμάτε ή εναλλάσσετε από χρόνο σε χρόνο όπως κάνω εγώ. Έχω καλλιεργήσει πορτοκαλί σέσκουλο, κόκκινη σέσκουλαακόμη και ουράνιο τόξο σέσκουλο.

Πώς να φάτε το ελβετικό σέσκουλο

Τα φύλλα σέσκουλας τρώγονται σε σαλάτες όταν είναι όσο το μήκος του δείκτη, ενώ τα μεγαλύτερα φύλλα χρησιμοποιούνται συχνά σαν το σπανάκι ως χόρτο.

Το Chard δεν είναι μόνο όμορφο, αλλά περιέχει μια ισχυρή θρεπτική γροθιά. Τα φύλλα είναι πλούσια σε βιταμίνες Α και C, και είναι μια από τις πιο γνωστές πηγές τροφίμων βιταμίνης Κ. Η βιταμίνη Κ είναι λιποδιαλυτή, επομένως μην τσιγκουνεύεστε το λίπος ή το λάδι, είτε σε μαγειρεμένες είτε σε ωμές συνταγές.

"Ελβετός

Το Sweet Alyssum στο Βρώσιμο Εξωραϊσμό

Η χαμηλής ανάπτυξης συνήθεια του γλυκού αλυσούμι το καθιστά εξαιρετικό φυτό στα σύνορα. Είναι ετήσιο, αλλά συχνά αυτοσπορά. Αν και υπάρχουν πολλά χρώματα γλυκού αλυσούμιου, άσπρο γλυκό αλυσούμι προσελκύει τα πιο ωφέλιμα έντομα.

Γνωρίζατε ότι τα φύλλα και τα άνθη του γλυκού alyssum είναι βρώσιμα; Κάνουν μια πιπεράτη προσθήκη σε μια φρέσκια σαλάτα κήπου. Ωστόσο, συνιστώ να τρώτε μόνο γλυκό αλυσούμι εάν το καλλιεργείτε μόνοι σας από σπόρους. Αυτό συμβαίνει επειδή όταν καλλιεργείται σε φυτώρια λουλουδιών, μπορεί να υποβληθεί σε χημικά λιπάσματα και έλεγχο παρασίτων.

Δείτε επίσης το άρθρο μου 6 λουλούδια για να μεγαλώσουν στον κήπο των λαχανικών.

Το Swiss Chard και το Sweet Alyssum Combo

Για να αναπτυχθεί αυτός ο όμορφος συνδυασμός, φυτέψτε σπορόφυτα ελβετικής σέσκουλας σε απόσταση 18 ιντσών το ένα από το άλλο, με γλυκά φυτά αλυσούμι να βρίσκονται στο κέντρο ανάμεσά τους. Αυτός ο συνδυασμός chard-alyssum λειτουργεί για τρεις λόγους: διαχωρισμός ριζών, ζωντανό σάπια φύλλα και έλεγχος παρασίτων.

Διαμέριση ρίζας

Κατάτμηση ριζών σημαίνει ότι το σχήμα και η αυξανόμενη συνήθεια των ριζών ενός φυτού δεν ανταγωνίζονται τις ρίζες ενός άλλου φυτού. Μπορούμε να δούμε διαχωρισμό ριζών σε ένα δάσος, όπου τα φυτά και τα δέντρα συχνά αναπτύσσονται πιο κοντά από ό,τι θα μπορούσαμε να τα φυτέψουμε στον κήπο μας, αλλά φαίνεται να ευδοκιμούν.

Σε αυτή την περίπτωση, η ρίζα του ελβετικού σέσκουλας μπορεί να επεκταθεί έως και 6 πόδια βάθος, ενώ οι ρίζες του γλυκού alyssum είναι ρηχές και ινώδεις. Οι ρίζες των δύο φυτών δραστηριοποιούνται σε διαφορετικά επίπεδα του εδάφους και επομένως δεν είναι ανταγωνιστικές.

Οι ρίζες των φυτών περνούν από φυσικούς κύκλους απομάκρυνσης και αναγέννησης καθ‘ όλη τη διάρκεια της σεζόν, με βάση τους κύκλους υγρού/ξηρού και το πρόγραμμα ανθοφορίας/καρποφορίας κάθε φυτού. Αυτή η διαδικασία προσθέτει οργανική ύλη στο έδαφος, τροφοδοτώντας ωφέλιμους οργανισμούς του εδάφους που λειτουργούν παράλληλα για να διατηρούν υγρές και γονιμοποιημένες τις βαθύτερες ρίζες των φυτών τσέπης.

Θα θέλατε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τη φύτευση λουλουδιών με λαχανικά για μείωση της συντήρησης και αύξηση της απόδοσης;

Θα βρείτε πολλές πληροφορίες όπως αυτή στο βραβευμένο βιβλίο μου, The Suburban Micro-Farm.

The Suburban Micro-Farm Book

Ο Sweet Alyssum ως Living Mulch

Το γλυκό αλυσούμι που χρησιμοποιείται με αυτόν τον τρόπο ανάμεσα στα σέσκουλα ονομάζεται ζωντανό σάπια φύλλα. Σκιάζει το έδαφος, διατηρώντας το υγρό, γεγονός που υποστηρίζει τους ωφέλιμους εδαφικούς οργανισμούς. Επιπλέον, το γλυκό αλυσούμι παρέχει επίσης υπόγειο βιότοπο για ωφέλιμα έντομα.

Το ζωντανό σάπια φύλλα μειώνει επίσης το βοτάνισμα. Νίκη!

"Ελβετός

Έλεγχος παρασίτων

Οι γυμνοσάλιαγκες και τα σκαθάρια των ψύλλων είναι μερικά παράσιτα που συχνά επιτίθενται στο φυτό ελβετικό σέσκουλο.

Τα σκαθάρια και οι πυγολαμπίδες είναι οι καλύτεροι σύμμαχοι στον κήπο που κυνηγούν γυμνοσάλιαγκες. Ευτυχώς, Το γλυκό αλυσούμι παρέχει τον αδιατάρακτο βιότοπο και το νέκταρ που προσελκύει αυτά τα ευεργετικά αρπακτικά.

Επιπλέον, για την καταπολέμηση των ψύλλων σκαθαριών, θα θελήσετε να προσελκύσετε —μεταξύ άλλων ωφέλιμων εντόμων— σφήκες braconid, οι οποίες τυχαίνει να έλκονται από (το μαντέψατε) τη γύρη και το νέκταρ των γλυκών λουλουδιών alyssum.

Όπως μπορείτε να δείτε, μίνι συνδυασμοί όπως το σέσκουλο και το γλυκό αλυσούμι μειώνουν τη συντήρηση του κήπου αυξάνοντας τη βιοποικιλότητα, δημιουργώντας ταυτόχρονα ένα όμορφο, βρώσιμο τοπίο.

Έχετε χρησιμοποιήσει συνδυασμούς φυτών όπως αυτός στο εδώδιμο τοπίο σας;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΟΜΕΝΟ:

Schreibe einen Kommentar