8 πράγματα που πρέπει να κάνετε κάθε φορά που φέρνετε στο σπίτι ένα νέο φυτό εσωτερικού χώρου

15
8 πράγματα που πρέπει να κάνετε κάθε φορά που φέρνετε στο σπίτι ένα νέο φυτό εσωτερικού χώρου

Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που κάνετε όταν φέρνετε στο σπίτι ένα νέο φυτό εσωτερικού χώρου;

Ένας από τους φίλους μου τείνει να έχει μια προσέγγιση που ρυθμίζει και ξεχνά τα μωρά των νέων φυτών. Ενώ ένας άλλος έχει μια ξεκάθαρη τάση να περιποιείται υπερβολικά και να φασαριάζει για το νέο του φυτό εσωτερικού χώρου.

Είμαι και στις δύο πλευρές αυτού του εκκρεμούς και μετά από πάνω από μια δεκαετία επιτυχούς διατήρησης των φυτών εσωτερικού χώρου χαρούμενα και (κυρίως) υγιή, ανέπτυξα μια αρκετά περίπλοκη ρουτίνα «καλωσόρισες στο σπίτι».

Εδώ είναι οι συστάσεις μου για τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε αφού φέρετε στο σπίτι ένα νέο φυτό εσωτερικού χώρου.

1. Βάλτε σε καραντίνα το νέο σας φυτό.

Πάντα θα υποστηρίζω την αυστηρή καραντίνα των νέων φυτών εσωτερικού χώρου για τις πρώτες 2 έως 3 εβδομάδες. Αυτό σημαίνει να το διατηρείτε σε ασφαλή απόσταση από τα υπάρχοντα φυτά εσωτερικού χώρου και να φροντίζετε να καθαρίζετε σχολαστικά όλα τα εργαλεία που πρέπει να χρησιμοποιήσετε στο νέο σας φυτό (για παράδειγμα, μπαστούνια ή κλαδευτήρια).

Βάζω σε καραντίνα ακόμη και τα φυτά που αγοράζω από άλλα άτομα και αυτά που παίρνω από εκδηλώσεις ανταλλαγής φυτών ή μέσω διαδικτυακών ομάδων ανταλλαγής φυτών.

Όταν φέρνετε στο σπίτι ένα νέο φυτό, μπορεί να λάβετε περισσότερα από όσα πληρώσατε και το χειρότερο σενάριο περιλαμβάνει ανεπιθύμητους ωτοστόπ. Θυμηθείτε ότι τα παράσιτα όπως οι θρίπες και οι αλευρώδεις κοριοί είναι δύσκολο να εντοπιστούν με γυμνό μάτι και τα αυγά τους είναι συχνά κρυμμένα στο επίπεδο του εδάφους ή κάτω από αυτό.

2. Κάντε μια ενδελεχή επιθεώρηση του νέου σας φυτού.

Ενώ τα νέα φυτά βρίσκονται σε καραντίνα, κάνω πάντα μια σχολαστική επιθεώρηση του νέου πράσινου ενοικιαστή μου. Για μια επιπλέον δόση προσοχής, το κάνω στο φως της ημέρας και χρησιμοποιώ μεγεθυντικό φακό, εάν χρειάζεται.

Πρώτα, ελέγξτε το φύλλωμα. Τα υγιή φυτά εσωτερικού χώρου πρέπει να έχουν πράσινα φύλλα, αλλά είναι φυσιολογικό για ορισμένα φυτά να χάνουν μερικά φύλλα αφού έχουν περάσει από το σοκ της μεταφοράς τους από ένα θερμοκήπιο σε ένα σούπερ μάρκετ/φυτώριο και μετά στο σπίτι σας. Δεν χρειάζεται πανικός, ακόμα. Απλώς κόψτε τα κίτρινα ή κιτρινισμένα φύλλα με ένα ζευγάρι αιχμηρά κλαδευτήρια.

Ωστόσο, ακόμα κι αν το φυτό σας έχει την τέλεια απόχρωση του πράσινου, είναι καλή ιδέα να το ελέγχετε πάντα για παράσιτα, με την εξής σειρά:

 • ξεκινήστε με την επιφάνεια του φύλλου.
 • στη συνέχεια ελέγξτε την κάτω πλευρά των φύλλων.
 • επιθεωρήστε κατά μήκος των μίσχων (τα κοντά ραβδιά που βοηθούν στην προσάρτηση του φύλλου στο στέλεχος).
 • σαρώστε το στέλεχος.
 • και τελειώνουμε επιθεωρώντας την επιφάνεια του εδάφους.

Αυτό που ψάχνετε είναι οποιοδήποτε σημάδι προσβολής. Συχνά, τείνουμε να πιστεύουμε ότι μια προσβολή από παράσιτο μόλις εξαπλώθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας, αλλά η προσβολή είναι μια σταδιακή διαδικασία, επομένως μπορεί να χρειαστούν εβδομάδες για να παρατηρήσουν οι γονείς των φυτών τη ζημιά. Και μόλις το κάνουμε, δεν είναι όμορφο θέαμα και μπορεί να είναι λίγο πολύ αργά.

Γι‘ αυτό είναι σημαντικό να βεβαιωθούμε ότι το νέο μας εργοστάσιο είναι χωρίς σφάλματα από την πρώτη μέρα.

Αλλά τι ακριβώς ψάχνω;

Εδώ είναι τα πιο κοινά σημάδια παρασίτων που μπορεί να παρατηρήσετε σε ένα φυτό εσωτερικού χώρου:

 • Mealybugs – αυτά είναι μικρά ζωύφια που έχουν σαν πούδρα.
 • Ακάρεα αράχνης – θα παρατηρήσετε πρώτα έναν λεπτό ιστό κάτω από το φύλλο και κατά μήκος του μίσχου.
 • Άσπρες μύγες – μοιάζουν με μικροσκοπικά ιπτάμενα στίγματα και μοιάζουν με αλευρώδεις κοριούς.
 • Αφίδες – είναι λαμπερά πράσινα ζωύφια σε σχήμα αχλαδιού.
 • Θρίπας – είναι πολύ δύσκολο να εντοπιστούν επειδή έχουν το χρώμα του χώματος της γλάστρας. ένα ενδεικτικό σημάδι προσβολής από θρίπες είναι οι μαύρες κουκκίδες στην επιφάνεια των φύλλων και κατά μήκος του στελέχους.

Εάν βρείτε κάποιο από αυτά τα σημάδια στο νέο σας φυτό εσωτερικού χώρου, απομονώστε το αμέσως (juuuuuust σε περίπτωση που μπήκατε στον πειρασμό να παραλείψετε την πρώτη μου συμβουλή).

Στη συνέχεια, πρέπει συστηματικά να δυσκολεύσετε την ανάπτυξη της προσβολής, ενώ παράλληλα εργάζεστε για την εξάλειψή της.

Εάν δεν είναι πολύ κακό και η προσβολή είναι εντοπισμένη, μπορείτε απλώς να ξεκινήσετε πλένοντας τις περιοχές που έχουν προσβληθεί με διάλυμα σαπουνιού και νερού πιάτων. Εάν είναι δυνατόν, γείρετε τα φύλλα πάνω από τον νεροχύτη της κουζίνας και πλύντε τα καλά κάτω από τρεχούμενο νερό ενώ αφαιρείτε τυχόν ορατά σφάλματα με τα δάχτυλά σας. (Αυτή είναι σίγουρα μια πράξη εξισορρόπησης που χρειάζεται δύο άτομα.)

Εάν αυτό δεν απαλλαγεί από τα σφάλματα, ήρθε η ώρα να βγάλετε το λάδι neem.

Φτιάχνω το σπρέι μου με λάδι neem χρησιμοποιώντας μια κουταλιά της σούπας λάδι neem, ένα κουταλάκι του γλυκού σαπούνι πιάτων και ένα λίτρο (περίπου ένα λίτρο) νερό. Το λάδι Neem είναι συνήθως στερεό, επομένως πρέπει να χρησιμοποιήσετε ζεστό νερό.

Προσθέστε αυτά τα τρία συστατικά σε ένα μπουκάλι ψεκασμού και ανακινήστε καλά μέχρι να αναμειχθούν όλα. Στη συνέχεια ψεκάστε την επιφάνεια του φύλλου και την επιφάνεια του εδάφους. Γενικά το αφήνω να στεγνώσει ως έχει και δεν ξεπλένω το σπρέι, αλλά να έχετε κατά νου ότι μπορεί να αφήσει πίσω του λευκά υπολείμματα σαν κρύσταλλο που θα χρειαστεί να τα ξεπλύνετε τελικά.

Ίσως χρειαστεί να επαναλάβετε αυτή τη διαδικασία μερικές φορές μέσα σε μερικές εβδομάδες για να απαλλαγείτε από τα αυγά και τις προνύμφες επίσης.

3. Επιθεωρήστε τις ρίζες του νέου σας φυτού.

Εντάξει, η κρίση αποφεύχθηκε. Το φύλλωμα του νέου σας φυτού είναι καθαρό και απαλλαγμένο από παράσιτα. Τώρα που η επιθεώρηση των φύλλων έχει ολοκληρωθεί, ίσως χρειαστεί να κάνετε μια επιθεώρηση των ριζών.

Τι ψάχνω τώρα;

Αρχικά, θα ψάξετε για ένα πλαστικό πλέγμα τυλιγμένο γύρω από τη δομή της ρίζας του φυτού. Αυτό ονομάζεται βύσμα τεχνητής ρίζας.

Ναι, ξέρω ότι αυτό ακούγεται περίεργο, αλλά δυστυχώς υπάρχει μια κοινή πρακτική μεταξύ των μεγάλων καλλιεργητών να χρησιμοποιούν βύσματα για να διατηρούν τα φυτά μικρά. Για τα φυτώρια, τα βύσματα είναι χρήσιμα επειδή ενθαρρύνουν την ανάπτυξη των ριζών και την κατακράτηση νερού. Αυτό σημαίνει ότι το φυτό φαίνεται πλούσιο και υγιές στα ράφια και απλώς σας κάνει νεύμα να το πάρετε στο σπίτι (παραδεχτείτε το, συχνά μπείτε στον πειρασμό να αγοράσετε το πιο υγιές φυτό, σωστά;).

Μέχρι στιγμής, όλα είναι καλά, αρκεί τα βύσματα της ρίζας να είναι βιοδιασπώμενα και να επιτρέπουν στη ρίζα να τρυπήσει καθώς μεγαλώνει. Ωστόσο, σε έναν κόσμο εθισμένο στις φθηνές πλαστικές λύσεις, αυτό θα ήταν το καλύτερο σενάριο. Τα περισσότερα βύσματα είναι συχνά κατασκευασμένα από πλαστικό που δεν θα βιοδιασπαστεί ποτέ. Απλώς θα εμποδίσουν την ανάπτυξη της δομής της ρίζας καθώς το φυτό ωριμάζει και θα παρεμποδίσουν την ικανότητα των ριζών να προσλαμβάνουν νερό και θρεπτικά συστατικά.

Ευτυχώς, δεν έρχονται όλα τα φυτά με βύσματα ρίζας. Και δεν χρειάζεται να τραβήξετε το φυτό από το έδαφος για να το ελέγξετε. Εάν υποψιάζεστε ότι το νέο σας φυτό μπορεί να συνοδεύεται από ένα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα ξυλάκι για να ψάξετε λίγα εκατοστά κάτω από την επιφάνεια. Μόνο αν αποκαλύψετε τις άκρες του πλέγματος σε αυτό το επίπεδο, θα πρέπει να μετατοπίσετε το φυτό σας.

4. Μην πηδάτε το όπλο στο repotting.

Μιλώντας για μεταφύτευση, μην βιαστείτε να το κάνετε αμέσως μόλις φέρετε στο σπίτι το νέο σας φυτό. Και στις περισσότερες περιπτώσεις, μην βιαστείτε να το κάνετε καθόλου. Τουλάχιστον όχι ακόμα. Αφήστε το φυτό σας να εγκλιματιστεί πρώτα στο νέο του περιβάλλον προτού το υποβάλετε σε έναν νέο γύρο μεταμοσχευτικού σοκ.

Ενδέχεται να υπάρχουν σενάρια κατά τα οποία θα πρέπει να επανατοποθετήσετε το νέο σας φυτό νωρίτερα παρά αργότερα. Θα ξέρετε ότι είναι ώρα να αυξήσετε το μέγεθος του δοχείου εάν:

 • Υπάρχει μια καλή ποσότητα ριζών που αναπτύσσονται έξω από τις οπές αποστράγγισης.
 • το έδαφος είναι συμπιεσμένο και στερείται αερισμού (περισσότερα για αυτό αργότερα).
 • Το φυτό στραγγίζει αμέσως μόλις το ποτίσετε.
 • Το φυτό είναι πολύ βαρύ και μπορεί να ανατραπεί.
 • παρατηρείτε λευκές κηλίδες αλατιού στην επιφάνεια του εδάφους.

Εάν πιστεύετε ότι το νέο σας φυτό μπορεί να έχει ξεπεράσει την τρέχουσα κατοικία του, επιλέξτε μια αναβάθμιση που είναι περίπου δύο ίντσες μεγαλύτερη σε διάμετρο από την τρέχουσα.

Αν είστε σαν εμένα και μπείτε στον πειρασμό να παραλείψετε ένα μέγεθος όταν επιλέγετε το νέο δοχείο, μπορεί να βρεθείτε σε μια κακή έκπληξη. Θα εξοικονομήσετε χρόνο βραχυπρόθεσμα, αλλά μακροπρόθεσμα, θα καταλήξετε να κάνετε μεγαλύτερη ζημιά.

Το overpotting είναι ένα συνηθισμένο λάθος, ειδικά για τους νέους γονείς των φυτών, και μπορεί ακόμη και να οδηγήσει σε σήψη των ριζών. Αυτό συμβαίνει όταν τα μεγάλα δοχεία γεμάτα με πολύ υλικό γλάστρας παραμένουν υγρά για πάρα πολύ καιρό. Με τον καιρό, οι ρίζες του φυτού σας θα καταστραφούν από αυτή την υπερβολική υγρασία.

Εάν είναι δυνατόν, θα πρέπει να αποφύγετε τη μεταφύτευση του φυτού σας στην περίοδο αδράνειας (συνήθως τους κρύους σκοτεινούς μήνες) ή κατά τη διάρκεια ακραίων καύσωνα.

5. Ελέγξτε εάν το χώμα αερίζεται.

Ενώ οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε ότι το νερό, το φως και η θερμοκρασία είναι σημαντικοί παράγοντες για την ευημερία ενός φυτού, ο αερισμός του εδάφους δεν τραβάει τόσο μεγάλη προσοχή. Αλλά όπως ακριβώς χρειαζόμαστε οξυγόνο για να επιβιώσουμε, το ίδιο χρειάζονται και τα φυτά μας.

Στο φυσικό τους περιβάλλον, υπάρχουν πολλά σκουλήκια και μικροοργανισμοί για να φροντίσουν αυτή τη διαδικασία. αλλά σε ένα εσωτερικό περιβάλλον, είναι στο χέρι μας να βεβαιωθούμε ότι οι ρίζες των φυτών λαμβάνουν αρκετό οξυγόνο.

Η χαμηλή παροχή οξυγόνου στις ρίζες θα επιβραδύνει την ανάπτυξη του φυτού σας και θα οδηγήσει σε χαμηλότερη απορρόφηση νερού και θρεπτικών συστατικών. Η έλλειψη ροής αέρα στο έδαφος μπορεί επίσης να κάνει τον νέο σας πράσινο φίλο πιο ευαίσθητο στη σήψη των ριζών καθώς το συμπιεσμένο χώμα δεν θα επιτρέψει στο νερό να στραγγίσει καλά.

Ο κακός αερισμός του εδάφους μπορεί να μην είναι τόσο κοινό πρόβλημα με νεαρά φυτά ή φυτά που έχουν μεταφερθεί πρόσφατα. Αλλά αν το χώμα φαίνεται συμπιεσμένο και πυκνό, τότε ίσως χρειαστεί να το αερίσετε.

Μην ανησυχείτε, είναι μια πραγματικά εύκολη διαδικασία που απαιτεί ελάχιστο εξοπλισμό. Απλώς τοποθετήστε ένα ραβδί (ή ένα ξυλάκι) στο χώμα και μετακινήστε το απαλά για να απομακρύνετε τυχόν συστάδες χώματος. Επαναλάβετε τη διαδικασία κάθε 1-2 ίντσες μέχρι το χώμα σας να φαίνεται λιγότερο συμπιεσμένο.

6. Καθαρίστε το νέο σας φυτό εσωτερικού χώρου.

Ακόμα κι αν το φύλλωμά σας είναι απαλλαγμένο από παράσιτα και δεν δείχνει σημάδια επικείμενης προσβολής, θα πρέπει να καθαρίσετε τα φύλλα. Ένα παχύ στρώμα σκόνης και ακαθαρσιών θα παρεμποδίσει τη φωτοσύνθεση και θα φράξει τα στομάχια του φυτού (τους πόρους του φυτού).

Μπορείτε είτε να επιλέξετε να δώσετε στα φυτά ένα αναζωογονητικό ντους ή ένα απλό σκούπισμα.

Εάν το νέο σας φυτό είναι ανθεκτικό και μπορεί να μεταφέρει ένα πίδακα νερού στα φύλλα, τοποθετήστε το στην μπανιέρα και ανοίξτε το ντους στο χαμηλό. Μην εκτοξεύετε νερό στη μέγιστη πίεση, ειδικά όταν το φυτό σας έχει ευαίσθητα φύλλα με λεπτούς μίσχους. Αφήνουμε το νερό να πέσει στα φύλλα και στην επιφάνεια της γλάστρας για περίπου 30 δευτερόλεπτα. Μόλις γίνει αυτό, περιμένετε μέχρι να βγει το υπερβολικό νερό από τις οπές αποστράγγισης πριν μετακινήσετε το φυτό σας στη μόνιμη θέση του.

Η μέθοδος σκουπίσματος είναι επίσης εξαιρετικά εύκολη.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα υγρό πανί ή να σύρετε το χέρι σας μέσα σε μια υγρή κάλτσα ή ένα γάντι. Σκουπίστε απαλά την επιφάνεια του φύλλου ενώ κουμπώνετε το φύλλο από κάτω για να το στηρίξετε. Στη συνέχεια, σκουπίστε την κάτω πλευρά του φύλλου ενώ στηρίζετε από πάνω.

Εύκολο, σωστά;

7. Μη βιαστείτε να γονιμοποιήσετε.

Κατά κανόνα, το πολύ λίπασμα θα προκαλέσει μεγαλύτερη βλάβη από το πολύ λίγο λίπασμα. Αλλά στην εμμονή μας για τα φυτά Instaperfect, ο πειρασμός για λίπανση είναι υπέρτατος. Αλλά να έχετε κατά νου ότι οι καλλιεργητές (και μερικές φορές τα καταστήματα φυτών) έχουν ήδη ταΐσει το φυτό πριν το πουλήσουν σε εσάς (εξάλλου, είναι προς το συμφέρον τους να πουλήσουν φυτά που φαίνονται υγιή και πλούσια).

Ομοίως, εάν αποφασίσατε να επαναφυτεύσετε το φυτό σας σε φρέσκο ​​χώμα, να γνωρίζετε ότι το μεγαλύτερο μέρος του χώματος για γλάστρες περιέχει ήδη λίπασμα βραδείας αποδέσμευσης (συνήθως οπουδήποτε μεταξύ 2-3 μηνών, αλλά ελέγξτε τη σακούλα του μέσου γλάστρας για περισσότερες λεπτομέρειες).

Περιμένετε τουλάχιστον μερικούς μήνες πριν ξεκινήσετε τη λίπανση του νέου σας φυτού και να θυμάστε ότι όταν πρόκειται για λίπανση, μια προσέγγιση λιγότερο-είναι-περισσότερο είναι καλύτερη μακροπρόθεσμα.

8. Επιλέξτε το σωστό σημείο στο σπίτι σας.

Ομολογώ ότι και εγώ φαντασιόμουν ότι έχω ένα κεντρικό φυτό προσευχής στη μέση του τραπεζιού της τραπεζαρίας μου. Εξάλλου, αυτή η διάταξη φαινόταν τόσο άνετη σε εκείνη την ανάρτηση στο Instagram. Αλλά η τραπεζαρία μου βρίσκεται μεταξύ της κουζίνας και του καθιστικού, επομένως υπάρχει πολύ λίγο φυσικό φως που χτυπά την τραπεζαρία μου. Έπρεπε λοιπόν να συμφιλιωθώ με το γεγονός ότι δεν θα υπήρχε κεντρικό φυτό εσωτερικού χώρου για μένα, εκτός και αν μιλάμε για χάρτινα φυτά.

Τα φυτά που αγοράζουμε από τα σούπερ μάρκετ ή ακόμα και από φυτώρια σπάνια συνοδεύονται από εγχειρίδιο οδηγιών. Εάν είστε τυχεροί, ο πράσινος φίλος σας μπορεί να έχει μια μικρή ετικέτα με μερικά σύμβολα (μερικός ή πλήρης ήλιος, υψηλές, μεσαίες ή χαμηλές ανάγκες σε νερό, επιθυμητή θερμοκρασία περιβάλλοντος και αυτό είναι περίπου.).

Σπάνια είναι αρκετές πληροφορίες. Ενώ ορισμένα φυτά έχουν χαμηλή συντήρηση, άλλα είναι λίγο πιο φασαριόζικα. Γι‘ αυτό είναι σημαντικό να αναζητήσετε τις συγκεκριμένες ανάγκες των συγκεκριμένων φυτών σας στο συγκεκριμένο περιβάλλον σας πριν επιλέξετε μια (ημι)μόνιμη τοποθεσία για αυτό στο σπίτι σας.

Πόσες ώρες φωτός της ημέρας χρειάζεται;

Μπορεί να διαχειριστεί το άμεσο ηλιακό φως ή προτιμά το φιλτραρισμένο φως;

Μπορεί να διαχειριστεί τον ξηρό αέρα; aka Πρέπει να τοποθετηθεί μπροστά από το κλιματιστικό;

Μπορεί να αντεπεξέλθει σε κηλίδες με βύθισμα; (Σε κοιτάζω, Πηλέα!)

Θα προτιμούσε την υψηλή υγρασία του αέρα; (Θα πάρω μια ανάσα ενώ θα μεταφέρετε αυτή τη φτέρη της Βοστώνης στην πιο υγρή γωνιά του σπιτιού σας.)

Εντάξει, όλες αυτές οι συμβουλές μπορεί να φαίνονται συντριπτικές στην αρχή. Ναι, μπορεί να διαβαστεί σαν λίγο υπερβολικό. Αλλά δεν χρειάζεται να είναι τρομακτικό αν το αναλύσετε μέσα σε λίγες μέρες.

Ημέρα 1 – καραντίνα και επιθεώρηση.

Ημέρα 2 – αερίστε το χώμα και καθαρίστε τα φύλλα.

Ημέρα 3 – ερευνήστε τις ανάγκες του φυτού και επιλέξτε μια τοποθεσία.

Βλέπετε, τελικά δεν είναι τόσο τρομακτικό; Καλώς ήρθες σπίτι, νέο φυτό φίλε!

Schreibe einen Kommentar