8 αμυχές ποτίσματος φυτών εσωτερικού χώρου που πρέπει να γνωρίζει κάθε κηπουρός εσωτερικού χώρου

9
8 αμυχές ποτίσματος φυτών εσωτερικού χώρου που πρέπει να γνωρίζει κάθε κηπουρός εσωτερικού χώρου

Το πότισμα είναι μια από τις πιο (αν όχι η πιο) βασικές εργασίες στη φροντίδα των φυτών εσωτερικού χώρου.

Δυστυχώς, πολλοί αρχάριοι κηπουροί εσωτερικών χώρων (και συχνά έμπειροι) τείνουν να το κάνουν λάθος.

Είτε πρόκειται για υποβρύχιο, υπερβολικό πότισμα ή ακόμα και χρήση λάθος νερού, υπάρχουν μερικά ζητήματα που μπορούν να προκαλέσουν σοβαρή ζημιά στα φυτά σας.

Ευτυχώς, ο κόσμος των φυτικών αμυχών σας έχει καλύψει. Δοκιμάστε αυτά τα οκτώ πότισμα για να απομυθοποιήσετε τη διαδικασία ποτίσματος και να διατηρήσετε τα φυτά σας χαρούμενα μακροπρόθεσμα.

1. Χρησιμοποιήστε Αυτοποτιζόμενες Ζαρντινιέρες

Η φράση «αυτοποτιζόμενη ζαρντινιέρα» μπορεί να ακούγεται σαν κάτι του μέλλοντος, αλλά στην πραγματικότητα είναι πιο συνηθισμένη από ό,τι νομίζετε.

Οι αυτοποτιζόμενες ζαρντινιέρες κάνουν χρήση μιας σειράς διαδικασιών, συνήθως τριχοειδούς δράσης ή αποστράγγισης, για να προσθέσουν νερό στο έδαφος όταν αρχίσει να στεγνώνει.

Αντί να αφήνει το φυτό να καθίσει στο νερό, το έδαφος αντλεί την υγρασία μόνο όταν τη χρειάζεται, διατηρώντας το ομοιόμορφα υγρό και όχι υπερκορεσμένο.

Αυτό σας βοηθά να αποφύγετε πολλά προβλήματα των φυτών που σχετίζονται με το πολύ πότισμα ή το υπερβολικό πότισμα, όπως κιτρίνισμα ή καφέ φύλλα, σήψη ριζών και καθυστερημένη ανάπτυξη. Επιπλέον, τα φυτά ποτίζονται αποτελεσματικά, εξαλείφοντας μια ολόκληρη εργασία φροντίδας εντελώς.

Είτε θέλετε να εξοικονομήσετε χρόνο είτε έχετε πρόβλημα να ποτίσετε την κατάλληλη στιγμή, αυτά είναι ιδανικά.

Πολλές αυτοποτιζόμενες ζαρντινιέρες είναι διαθέσιμες για αγορά στο διαδίκτυο και είναι σχετικά φθηνές για τον χρόνο και τον κόπο που εξοικονομούν.

Κάποιοι σαν αυτό το σετέχουν ορατές δεξαμενές νερού που σας επιτρέπουν να παρακολουθείτε τη στάθμη του νερού.

Άλλα μοιάζουν με εντελώς κανονικές γλάστρες, όπως αυτά τα μοντέρνα λευκά δοχεία, απλά κρύβει τον μηχανισμό μέσα. Υπάρχουν μάλιστα αυτοποτιζόμενα κρεμαστά καλάθια διαθέσιμο για τις δυσπρόσιτες ζαρντινιέρες.

Είναι επίσης εύκολο να κάνετε DIY τη δική σας αυτοποτιζόμενη ζαρντινιέρα. Υπάρχουν πολλά σεμινάρια στο διαδίκτυο που είναι απλά και δεν απαιτούν πολλά εργαλεία, αν υπάρχουν καθόλου. Τα σεμινάρια κυμαίνονται από απλά δοχεία σε πλήρη λειτουργία υπερυψωμένα κρεβάτια που φροντίζουν αποτελεσματικά τον εαυτό τους.

2. Χρησιμοποιήστε το Wicking

Εάν δεν θέλετε να ακολουθήσετε την πλήρη διαδρομή της ζαρντινιέρας, υπάρχουν άλλες διαθέσιμες επιλογές αυτοποτίσματος. Ένα από αυτά είναι το wicking.

Χρησιμοποιώντας τις ίδιες αρχές με τις αυτοποτιζόμενες ζαρντινιέρες – που τοποθετούνται μόνο έξω από τη γλάστρα – μπορείτε να κάνετε τα φυτά σας να ποτίζονται μόνα τους μέσα σε λίγα λεπτά.

Απλώς πιάστε ένα φυτίλι ή χοντρό βαμβακερό κορδόνι και θάψτε το στο χώμα. Προσπαθήστε να το πλησιάσετε όσο το δυνατόν πιο κοντά στο κέντρο της γλάστρας χωρίς να ενοχλήσετε τις ρίζες. Τοποθετήστε το άλλο άκρο σε ένα ποτήρι ή κανάτα γεμάτη με νερό και ακουμπήστε το δίπλα στο φυτό για να ξεκινήσετε.

Η χορδή θα τραβήξει το νερό και θα το παραδώσει στο ξερό χώμα. Μόλις κορεστεί τελείως, θα σταματήσει να αντλεί νερό και θα ξαναρχίσει όταν το έδαφος αρχίσει να στεγνώνει. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να κρατήσετε τη γυάλινη κανάτα γεμάτη και θα είναι ευτυχισμένοι για εβδομάδες.

Φροντίστε να κρατάτε το ποτήρι νερό στο ίδιο επίπεδο με την κατσαρόλα και όχι πάνω από αυτό. Σε αυτή την περίπτωση, αντί να αντλεί νερό όταν απαιτείται, η βαρύτητα θα συνεχίσει να προσθέτει νερό στο έδαφος, οδηγώντας σε υπερχείλιση και τελικά σήψη των ριζών.

3. Δοκιμάστε τα Hydrospikes

Για εκείνους που ξεχνούν να ποτίζουν συχνά ή τείνουν να ποτίζουν υπερβολικά, οι υδροασπίδες είναι η απάντησή σας.

Είναι επίσης ιδανικά για πολυάσχολους γονείς φυτών που δεν έχουν πολύ χρόνο για τη φροντίδα των φυτών ή για όσους έχουν τόσα πολλά φυτά εσωτερικού χώρου που δεν μπορούν καν να φανταστούν ότι τα ποτίζουν όλα ταυτόχρονα.

Γύρω από την άκρη της γλάστρας θάβονται υδροασπίδες, σε πολλά σχήματα και μεγέθη. Είτε γεμάτα με νερό είτε συνδεδεμένα με μια χορδή σε μια κανάτα με νερό, αυτά τα μικρά σκευάσματα διαποτίζουν αργά το έδαφος, δίνοντας στα φυτά εσωτερικού χώρου σας αρκετό νερό για να ευδοκιμήσουν.

Οι περισσότερες υδροασπίδες είναι απλές, σχεδιασμένες να κρύβονται από τα μεγάλα φύλλα των τροπικών φυτών σας. Μπαίνουν μέσα πακέτα των τριών ώστε να μπορείτε να προσθέσετε σε μικρότερες γλάστρες ή δύο σε μεγαλύτερες γλάστρες εάν διψούν πολύ.

Για όσους αναζητούν κάτι πιο διακοσμητικό, υπάρχουν και διακοσμητικές επιλογές εκεί έξω.

Για τους λάτρεις των ζώων, δοκιμάστε αυτά αιχμές γάτας ή ακόμη και αιχμές πουλιών για έναν συνδυασμό Tom & Jerry. Άλλες γυάλινες αιχμές σαν αυτές πολύχρωμα μανιτάρια φουσκωμένα σε γυαλί ακολουθήστε την ίδια αρχή και δείχνετε εντυπωσιακά διατηρώντας τα φυτά σας χαρούμενα.

4. Θάψιμο Μπουκαλιών

Για τους λάτρεις των DIY, θα χρειαστούν μερικά λεπτά για να φτιάξουν τη δική σας συσκευή αυτοποτίσματος παρόμοια με μια υδροσκάφος. Είναι επίσης ένας πολύ καλός τρόπος για να χρησιμοποιήσετε ανακυκλωμένα πλαστικά μπουκάλια, περιορίζοντας τα απόβλητα και την ποσότητα πλαστικού στο περιβάλλον.

Αρχικά, πιάστε ένα μπουκάλι με ένα λαιμό αρκετά μικρό για να το θάψετε στο δοχείο που επιθυμείτε. Με το καπάκι, κάντε μερικές τρύπες θερμαίνοντας ένα καρφί ή βίδα και σπρώχνοντάς το μέσα στο πλαστικό. Κάντε μερικές ακόμη τρύπες στο λαιμό, κοντά στο πάνω μέρος του μπουκαλιού.

Αφαιρέστε το καπάκι και γεμίστε με νερό ακριβώς κάτω από το σημείο που ξεκινούν οι τρύπες. Στη συνέχεια, θάψτε το λαιμό του μπουκαλιού ανάποδα, αφήνοντας το νερό να τρέξει σιγά-σιγά από τις μικρές τρύπες στο κάτω μέρος. Με ένα αρκετά μεγάλο μπουκάλι, τα φυτά σας θα πρέπει να είναι χαρούμενα χωρίς άλλο πότισμα για αρκετές εβδομάδες.

Αυτή η λύση δεν είναι η πιο αισθητική ούτε ιδανική για μακροχρόνιο πότισμα λόγω του χώρου που καταλαμβάνει το μπουκάλι στη γλάστρα και της δυσκολίας να ξαναγεμίσει. Ωστόσο, είναι μια εξαιρετική προσωρινή λύση για όσους πηγαίνουν παρατεταμένες διακοπές και δεν έχουν κανέναν να μπει και να ποτίσει τα φυτά τους όσο λείπουν.

5. Φτιάξτε το δικό σας ποτιστήρι

Εάν χρειάζεστε ένα ποτιστήρι σε μια πρέζα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την ίδια αρχή όπως παραπάνω για να φτιάξετε το δικό σας. Αυτό λειτουργεί επίσης αν έχετε χάσει το εξάρτημα για το υπάρχον ποτιστήρι σας ή εάν έχετε χάσει ολόκληρο το ποτιστήρι κάπου στον πολυσύχναστο εσωτερικό κήπο σας.

Χρησιμοποιώντας ένα θερμαινόμενο καρφί, απλώς σπρώξτε μερικές τρύπες στο καπάκι ενός πλαστικού μπουκαλιού. Γεμίστε το με νερό και επανατοποθετήστε το καπάκι, γυρίζοντάς το ανάποδα σε νερό. Μπορείτε επίσης να πιέσετε το μπουκάλι για να απελευθερώσει περισσότερο ή λιγότερο νερό όπως απαιτείται.

Και πάλι, αυτή η λύση δεν είναι ιδιαίτερα ελκυστική και σίγουρα δεν θα συμβάλει στην εσωτερική σας διακόσμηση όπως κάποια άλλα φανταχτερά ποτιστήρια. Αλλά, κάνει τη δουλειά και κάνει ένα απλό ποτιστήρι αντικατάσταση για όσους προτιμούν να ξοδεύουν τα χρήματά τους στα ίδια τα φυτά.

6. Πότισμα βυθού

Όποιος ξοδεύει το χρόνο του στο PlantTok (το αυτοδιοριζόμενο όνομα για την κηπουρική πλευρά του TikTok) θα γνωρίζει ήδη καλά αυτό το hack. Timelaps των φυτών που αντλούν το νερό τους σε μεγάλους κουβάδες έχουν γίνει viral πολλές φορές, αποδεικνύοντας την πανταχού παρουσία αυτής της πρότασης.

Το πότισμα από κάτω είναι απλά η τοποθέτηση μιας γλάστρας σε ένα μπάνιο, νεροχύτη ή κουβά γεμάτο με νερό και αφήνοντας το χώμα να αντλήσει υγρασία από μόνο του μέσα από τις οπές αποστράγγισης.

Μόλις σταθεροποιηθεί η στάθμη του νερού, θα ξέρετε ότι το φυτό έχει απορροφήσει όλη την υγρασία που χρειάζεται και μπορείτε να το αφαιρέσετε από τη γλάστρα.

Αυτή η λύση μπορεί να είναι λίγο πιο χρονοβόρα από το να προσθέσετε μερικές σταγόνες με ένα ποτιστήρι, αλλά είναι πολύ καλύτερη για την υγεία των φυτών σας. Εξασφαλίζει ότι όλες οι περιοχές του εδάφους είναι πλήρως κορεσμένες, όχι μόνο οι κορυφές και οι πλευρές, κάτι που μπορεί να συμβεί όταν το έδαφος συμπιέζεται. Αφήνει επίσης το ανώτερο στρώμα του εδάφους στεγνό, αποτρέποντας προβλήματα με σκνίπες από μύκητες και πιθανές ασθένειες.

Αυτές είναι μερικές προειδοποιήσεις σε αυτήν τη μέθοδο – κυρίως όσον αφορά τους κινδύνους σήψης των ριζών. Δεν μπορείτε ποτέ να αφήσετε τη γλάστρα να καθίσει στο νερό για μεγάλες περιόδους, διαφορετικά οι ρίζες θα αρχίσουν να σαπίζουν.

Γενικά, 15 – 30 λεπτά είναι αρκετός χρόνος για να κορεστεί το έδαφος, αλλά αυτό μπορεί να διαφέρει ανάλογα με το μέγεθος της γλάστρας. Φροντίστε να μην ξεχάσετε ποτέ το φυτό σας και να το αφήσετε στο νερό, διαφορετικά σίγουρα θα κάνετε περισσότερο κακό παρά καλό.

7. Χλωρίνη

Αυτό το hack είναι για όλους τους πολλαπλασιαστές φυτών εκεί έξω.

Όλοι έχουμε δοκιμάσει να πολλαπλασιάσουμε φυτά εσωτερικού χώρου σε κάποιο στάδιο, περιμένοντας τη μοιραία μέρα που αρχίζουν να φυτρώνουν οι ρίζες. Όμως, ίσως έχετε παρατηρήσει ότι αυτή η μέθοδος δεν είναι τόσο εύκολη και ανέμελη όσο περιγράφεται.

Για να διατηρήσετε τις ρίζες υγιείς και οξυγονωμένες, πρέπει να αλλάζετε συχνά το νερό. Αυτό περιορίζει την ανάπτυξη βακτηρίων και δίνει στις ευαίσθητες ρίζες όλα όσα χρειάζονται για να ευδοκιμήσουν.

Αυτή η αλλαγή νερού μπορεί να ξεχαστεί εύκολα, να τη θυμόμαστε μόνο όταν το νερό είναι εμφανώς βρώμικο. Μέχρι εκείνη τη στιγμή, μπορεί να έχει ήδη γίνει ζημιά στην ευάλωτη νέα ανάπτυξη, περιορίζοντας τις προσπάθειές σας για διάδοση.

Ενα από δημοφιλείς αμυχές με κομμένα λουλούδια μπορεί να είναι η σωτήρια χάρη σας σε αυτή τη διαδικασία.

Η προσθήκη μερικών σταγόνων χλωρίνης στο νερό μπορεί να αποτρέψει την ανάπτυξη βακτηρίων, επιτρέποντάς σας να περάσετε μερικές μέρες ακόμη χωρίς να το αλλάξετε ξανά. Αυτό εμποδίζει την ανάπτυξη βακτηρίων στο νερό του βάζα, παρατείνοντας τη διάρκεια ζωής των κομμένων λουλουδιών σας.

Απαιτείται σοβαρός περιορισμός, καθώς η προσθήκη πολύ λευκαντικού μπορεί να βλάψει την ανάπτυξη και να αλλάξει το pH του νερού, περιορίζοντας την πρόσληψη στα μοσχεύματα. Μερικές σταγόνες είναι το μόνο που χρειάζεστε για να έχετε ένα ορατό αποτέλεσμα.

8. Αφήστε το νερό σας έξω

Δεν είναι όλο το νερό της βρύσης ίσο. Λόγω των διαδικασιών που χρησιμοποιούνται για να γίνει ασφαλές για πόση, το νερό της βρύσης μπορεί να περιέχει πολλές χημικές ουσίες που επηρεάζουν την ποιότητα. Ένα από αυτά τα χημικά είναι το χλώριο, ένα στοιχείο που δεν αγαπούν ιδιαίτερα τα φυτά.

Αυτός είναι ο λόγος που οι κηπουροί συστήνουν συχνά τη χρήση φιλτραρισμένου, αποσταγμένου ή βρόχινου νερού σε φυτά εσωτερικού χώρου. Ένα πότισμα δεν θα βλάψει, αλλά η συσσώρευση χλωρίου στο έδαφος με την πάροδο του χρόνου μπορεί να έχει καταστροφικές επιπτώσεις στα φυτά εσωτερικού χώρου.

Εάν δεν έχετε υπαίθριο χώρο για τη συλλογή του νερού της βροχής, το φιλτραρισμένο ή αποσταγμένο νερό μπορεί να είναι ακριβό. Αντίθετα, μπορείτε απλά να αφήσετε το νερό σας έξω στον πάγκο πριν το χρησιμοποιήσετε για να ποτίσετε τα φυτά σας. Μέρος της περίσσειας χλωρίου θα εξατμιστεί, καθιστώντας το καλύτερο για χρήση σε ευαίσθητα ή ευαίσθητα φυτά εσωτερικού χώρου.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτό το hack δεν αφαιρεί όλο το χλώριο και επηρεάζεται από τη σύνθεση του νερού της βρύσης σας, καθώς και από τις εξωτερικές περιβαλλοντικές συνθήκες. Αλλά γενικά, μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο.

Αφήστε το νερό έξω για τουλάχιστον 24 ώρες, κατά προτίμηση 48, για καλύτερα αποτελέσματα.

Διαβάστε στη συνέχεια:Schreibe einen Kommentar