6 δημοφιλείς συμβουλές που στην πραγματικότητα σκοτώνουν τα φυτά εσωτερικού χώρου σας

9
6 δημοφιλείς συμβουλές που στην πραγματικότητα σκοτώνουν τα φυτά εσωτερικού χώρου σας
χέρι που κρατά ένα καφέ φύλλο calathea

Εάν υπάρχει ένα πράγμα που μαθαίνετε πολύ γρήγορα όταν φέρνετε ένα φυτό εσωτερικού χώρου, είναι ότι το να μην σκοτώσετε το φυτό σας συχνά αποδεικνύεται πολύ πιο δύσκολο από ό,τι νομίζατε ότι θα ήταν. Και αυτό απλώς το κρατά ζωντανό.

Αν θέλετε ένα ακμάζον, αναπτυσσόμενο φυτό που απαιτεί χρόνο, προσπάθεια και γνώση.

Μπείτε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Σε έναν κόσμο όπου οι πληροφορίες, ειδικά οι κακές πληροφορίες, διαδίδονται γρήγορα και εύκολα, είναι θέμα χρόνου να συναντήσουμε τρομερές συμβουλές για τα φυτά.

Ή μερικές φορές, παίρνουμε κακές συνήθειες ως νέος ιδιοκτήτης φυτού και το συνειδητοποιούμε μόνο αφού έχουμε σκοτώσει με επιτυχία το φυτό μας.

Είναι ώρα για σκληρή αγάπη.

Έχω συγκεντρώσει μερικές από τις χειρότερες συμβουλές στο Διαδίκτυο και φυτοκτόνα με την ελπίδα ότι μπορούμε να βάλουμε αυτές τις συμβουλές ή πρακτικές μια για πάντα.

1. Ποτίζοντας τα φυτά σας με παγάκια

Ορχιδέα με παγάκια πάνω από το χώμα της
Μπορείτε να το ακούσετε αυτό; Είναι ο ήχος των εναέριων ριζών της τροπικής ορχιδέας σας που ουρλιάζουν από το κρυοπαγήματα.

Μπορούμε να αφήσουμε αυτό το «hack» να πεθάνει ήδη; (Όπως τόσες πολλές ορχιδέες ποτισμένες με παγάκια.)

Βλέπω αυτή τη συμβουλή σε όλο το Διαδίκτυο και ανατριχιάζω κάθε φορά που σκέφτομαι κάποιο φτωχό τροπικό φυτό του οποίου οι ρίζες πρόκειται να σοκαριστούν με το παγωμένο νερό.

Αφιερώστε λίγο χρόνο και σκεφτείτε αυτή τη συμβουλή λογικά – τα φυτά που φέρνουμε στα σπίτια μας είναι σχεδόν πάντα κάποιο τροπικό φυτό ή φυτό που κατοικεί στην έρημο. Απλώς δεν εκτίθενται στις χαμηλές θερμοκρασίες που σχετίζονται με το χιόνι και τον πάγο. Δεν θα επιβίωναν.

Το να αφήσετε ένα παγάκι να λιώσει πάνω τους, θα προκαλέσει ζημιά στο φυτό με την πάροδο του χρόνου και τελικά θα το σκοτώσει.

Σας υπόσχομαι ότι στον χρόνο που θα χρειαστείτε για να βγάλετε την παγοθήκη από την κατάψυξή σας και να σπάσετε μερικούς κύβους από αυτήν, θα μπορούσατε να γεμίσετε το ποτιστήρι με νερό το ίδιο εύκολα. Δεν εξοικονομείτε καθόλου χρόνο, και στο τέλος, προκαλείτε ζημιά σε ένα φυτό που προσπαθείτε να κρατήσετε ζωντανό.

χέρι που κρατά τη στάμνα ποτίσματος και το φυτό ZZ ποτίσματος

Φυλάξτε τα παγάκια για τα ποτά σας και ποτίστε τα φυτά σας με νερό σε θερμοκρασία δωματίου.

2. Καλλιέργεια επιφύτων στο έδαφος

Μικρή schlumbergera που μεγαλώνει σε στραβό δέντρου
Αναγνωρίζετε αυτό το δημοφιλές επίφυτο που αναπτύσσεται στη φύση;

Μπορώ να σκεφτώ πολλά επίφυτα που είναι δημοφιλή φυτά εσωτερικού χώρου. Το πρόβλημα με αυτό είναι εννέα στις δέκα φορές, όταν τα αγοράζετε από το φυτώριο, καλλιεργούνται σε χώμα γλάστρας.

Το άλλο πρόβλημα είναι ότι οι περισσότεροι αρχάριοι ιδιοκτήτες φυτών εσωτερικού χώρου δεν έχουν ιδέα τι είναι το επίφυτο και πώς αυτό αλλάζει τις ανάγκες τους στο έδαφος.

Ένα επίφυτο δεν αναπτύσσεται στο έδαφος.

Στο φυσικό τους περιβάλλον, ένα επίφυτο αναπτύσσεται στις γωνίες των δέντρων ή σε σχισμές βράχων όπου έχει μαζευτεί ένα κομμάτι οργανικών απορριμμάτων. Αυτά τα φυτά δεν αναπτύσσουν μεγάλες, υπόγειες ριζικές δομές όπως, για παράδειγμα, μια ντομάτα, αλλά παίρνουν το μεγαλύτερο μέρος του νερού και των θρεπτικών συστατικών τους από τα φύλλα και τις ρίζες τους που αναπτύσσονται πάνω από το έδαφος.

Αυτές οι ρίζες ονομάζονται συνήθως εναέριοι κόμβοι.

Τα επίφυτα χρησιμοποιούν επίσης αυτούς τους εναέριους κόμβους για να τους βοηθήσουν να προσκολληθούν και να σκαρφαλώσουν σε οποιαδήποτε επιφάνεια βρίσκονται κοντά.

Tillandsia που αναπτύσσεται στην πλευρά του δέντρου
Μόλις δείτε ένα επίφυτο στην άγρια ​​φύση, αρχίζετε να καταλαβαίνετε γιατί είναι τόσο δυστυχισμένοι σε μια γλάστρα με χώμα.

Μερικά κοινά φυτά εσωτερικού χώρου που είναι επίφυτα είναι ο χριστουγεννιάτικος κάκτος, οι ορχιδέες, οι φτέρες, οι βρομέλιάδες, η χόγια και η τιλανντσία (αερόφυτα), για να αναφέρουμε μερικά.

Κοντινό πλάνο του μείγματος ορχιδέας
Αυτό είναι ένα τυπικό μείγμα ορχιδέας. Θα παρατηρήσετε ότι είναι περισσότερα κομμάτια φλοιού παρά χώμα.

Τα περισσότερα επίφυτα που περνούν τη ζωή τους σε χώμα γλάστρας τελικά υποκύπτουν στη σήψη των ριζών. Το βάρος του χώματος της γλάστρας μπορεί επίσης να συμπιέσει τις ρίζες τους και τελικά να τις σκοτώσει.

Εάν έχετε κάποιο από αυτά τα φυτά που αναπτύσσονται σε γλάστρα με χώμα για γλάστρες, το καλύτερο που έχετε να κάνετε θα ήταν να το επαναφυτεύσετε χρησιμοποιώντας ένα μείγμα γλάστρας ειδικό για τα επίφυτα, σαν μείγμα ορχιδέας και προσθέτουμε λίγο βρύα σφάγνου.

3. Χρησιμοποιώντας ένα σπρέι λάμψης φύλλων

Είναι κάπως αστείο όταν το σκέφτεσαι. Θέλουμε αληθινά φυτά, όχι ψεύτικα. Αλλά τότε κάνουμε τα πάντα για να κάνουμε τα φυσικά μας φυτά να φαίνονται όσο το δυνατόν πιο αφύσικα.

Γυναικείο χέρι ψεκάζει λαστιχένιο φυτό με λάμψη φύλλων
Το φυτό σας και το όζον δεν είναι ευχαριστημένοι.

Λάμψη φύλλων.

Το ψεκάζετε στα φύλλα των φυτών σας για να γυαλίζουν, όπως στο πλαστικό.

Υπάρχουν αρκετοί κατασκευαστές αυτού του υλικού. Το τοπικό μου φυτώριο πουλάει μια μάρκα που έρχεται σε ψηλά δοχεία σπρέι αεροζόλ που θα έβαζαν ντροπή για το σπρέι μαλλιών της δεκαετίας του ’60.

Αν και ναι, ομολογώ ότι τα γυαλιστερά, καθαρά φύλλα έχουν μια συγκεκριμένη ελκυστικότητα, είναι απολύτως απαίσιο για τα φυτά σας.

Τα φυτά «αναπνέουν» μέσα από τα φύλλα τους και όταν τα ψεκάζετε με αυτά τα γυαλιστικά, φράζετε τα στομάχια του φυτού (σκεφτείτε τους πόρους, αλλά για τα φυτά). Πολλές από αυτές τις φόρμουλες γυαλάδας φύλλων έχουν βάση το λάδι, ή ακόμα χειρότερα, το κερί, επομένως δεν ξεκολλάνε μόλις ψεκαστούν.

Ακόμα χειρότερες είναι οι σπιτικές προτάσεις γυαλάδας φύλλων που βλέπω συνέχεια στα social media, όπως να σκουπίζετε τα φύλλα του φυτού σας με πράγματα όπως ελαιόλαδο και μαγιονέζα. Απλώς ικετεύετε για προσβολή παρασίτων με αυτή την πρακτική.

Το φυτό σας μπορεί να φαίνεται καλό για λίγο, αλλά είναι ασφυκτικό.

Εκτός από τη λάμψη των φύλλων που είναι κακό για το φυτό σας, τα φυτά σας γίνονται μαγνήτες σκόνης μόλις το χρησιμοποιήσετε. Αυτά τα γυαλιστερά φύλλα διαρκούν για μια εβδομάδα πριν μαζέψουν όλη τη σκόνη και μετατραπούν σε κολλώδη χάος.

Γυναίκα που σκουπίζει τα φύλλα του φυτού καουτσούκ με υγρό πανί
Α, πολύ καλύτερα.

Σκουπίστε τα φύλλα του φυτού σας με ένα μαλακό, υγρό πανί (η φανέλα είναι υπέροχη) και απολαύστε τη φυσική σατινέ λάμψη αυτών των πανέμορφων πράσινων φύλλων.

4. Βάζοντας βράχους στον πάτο ενός δοχείου

Ναι, αυτό είναι άλλο ένα που εμφανίζεται παντού. Επιφανειακά, είναι κάπως λογικό, θέλετε σωστή αποστράγγιση για το φυτό σας, έτσι ώστε να μην κάθεται σε μουσκεμένο έδαφος αναπτύσσοντας σήψη των ριζών.

Χέρι με γάντια που ρίχνει βότσαλα σε γλάστρα
Είναι καιρός να σταματήσετε να το κάνετε αυτό.

Ωστόσο, ρίξτε μια πιο προσεκτική ματιά και θα δείτε ότι εξαπατάτε το φυτό σας από ζωτικά θρεπτικά συστατικά. Τα φυτά αναπτύσσουν τη δομή της ρίζας τους στο έδαφος ειδικά για να προσλαμβάνουν νερό και θρεπτικά συστατικά. Οι ρίζες πρέπει να έρχονται σε επαφή με το έδαφος για να γίνει αυτό. Αυτός είναι ο λόγος που τα φυτά που συνδέονται με τη ρίζα σταματούν να αναπτύσσονται. δεν υπάρχει αρκετό χώμα για μια καλή ανταλλαγή θρεπτικών συστατικών και νερού με τις ρίζες.

Προσθέτοντας πέτρες στη γλάστρα, αποκτάτε πολύτιμη ακίνητη περιουσία. Ανάλογα με το μέγεθος των βράχων και της κατσαρόλας, θα μπορούσατε να κόψετε το χώρο σας στο μισό. Όσο μικρότερη είναι η γλάστρα, τόσο λιγότερος χώρος κουνάματος έχετε.

Ο καλύτερος τρόπος για να εξασφαλίσετε καλή αποστράγγιση είναι να χρησιμοποιήσετε μια γλάστρα με τρύπα στον πάτο και να ξεκινήσετε με ένα ποιοτικό μείγμα γλάστρας.

Στοίβες από γλάστρες από τερακότα
Υπάρχει λόγος που η παλιά καλή γλάστρα από τερακότα υπήρχε για πάντα.

Ένα καλό μείγμα γλάστρας περιέχει ένα μείγμα από τύρφη ή κοκοφοίνικα καρύδας, βερμικουλίτη και περλίτη. Όλα αυτά είναι πράγματα που προάγουν την καλή αποστράγγιση και την ανταλλαγή οξυγόνου. Εάν χρησιμοποιείτε ένα καλό μείγμα γλάστρας, τότε τα πετρώματα είναι περιττά.

Το μόνο πράγμα που πρέπει να βάλετε στον πάτο της κατσαρόλας είναι ένα θραύσμα γλάστρας ή ένα μεγαλύτερο βότσαλο. Θέλετε κάτι αρκετά μεγάλο για να κάθεται πάνω από την τρύπα αποστράγγισης και να αποτρέπει την εξάντληση του χώματος, αλλά όχι τόσο μεγάλο ώστε να εμποδίζει την αποστράγγιση του νερού.

5. Σταματήστε να βάζετε αλκοόλ στα φυτά σας

Αυτό συνιστάται συχνά όταν αντιμετωπίζετε παράσιτα όπως λέπια ή για τον έλεγχο των σκνίπων από μύκητες. Συνήθως ακολουθεί τη γραμμή του «σκουπίστε τα φύλλα με μια μπατονέτα εμποτισμένη με οινόπνευμα» ή «ρίξτε οινόπνευμα στο χώμα».

Γυναίκα που ρίχνει κάτι σε ποτιστήρι από καφέ γυάλινο μπουκάλι
Να σταματήσει! Άσε το μπουκάλι κάτω, κυρία!

Κάνοντας οποιοδήποτε από αυτά μπορεί να σκοτώσει το φυτό σας.

Ακόμα κι αν δεν σκοτώσει το φυτό, προσθέτετε περισσότερο άγχος σε ένα φυτό εσωτερικού χώρου που ήδη παλεύει.

Το αλκοόλ στεγνώνει απίστευτα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αποφεύγουμε να χρησιμοποιούμε προϊόντα για τα μαλλιά και το δέρμα που περιέχουν οινόπνευμα – ανακατεύει τον φυσικό όξινο μανδύα μας και μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό. Το ίδιο ισχύει όταν σκουπίζετε το φυτό σας με αλκοόλ.

Και το να ρίχνετε αλκοόλ απευθείας στο έδαφος είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να κάψετε τις ρίζες του φυτού σας, προκαλώντας σοβαρή ζημιά.

Αφήστε το οινόπνευμα εντριβής στο κουτί πρώτων βοηθειών όπου ανήκει.

6. Σταματήστε να βάζετε παχύφυτα σε Terrarium

Χέρια που παρουσιάζονται να συναρμολογούν ένα χυμώδες terrarium
Δείτε όλο το χώμα της γλάστρας, είναι συνταγή για νεκρά παχύφυτα.

Τα παχύφυτα αναπτύσσονται φυσικά σε μερικές από τις πιο δύσκολες καιρικές συνθήκες εκεί έξω. Θα τα βρείτε να φύονται χαμηλά στο έδαφος, ψημένα από τον ήλιο σε άνυδρες ερήμους. Ή μπορείτε να τα βρείτε προσκολλημένα σε έναν βράχο στην πλαγιά ενός βουνού με αέρα. Έχουν προσαρμοστεί στην ανάπτυξη σε ξηρές συνθήκες, είτε λόγω συνεχούς έκθεσης στον ήλιο είτε λόγω ανέμων που ξηραίνουν το έδαφος.

Έτσι, όταν δημιουργείτε το όμορφο terrarium σας και το γεμίζετε με τα υπέροχα παστέλ μερικών παχύφυτων, τελικά θα αντιμετωπίσετε ένα σάπιο χάος αν του βάλετε ένα καπάκι.

Η υγρασία που δημιουργείται σε ένα κλειστό terrarium θα κάνει τα παχύφυτά σας να σαπίσουν και να πεθάνουν.

Το βασικό σχήμα και η φύση ενός terrarium συγκρατούν την υγρασία και την υγρασία σε ένα μικροσκοπικό μικροπεριβάλλον, ακόμα κι αν δεν το κάνετε κλειστό terrarium. Σκεφτείτε το φυσικό περιβάλλον ενός παχύφυτου και μπορείτε να δείτε ότι δημιουργείτε ένα terrarium καταδικασμένο να αποτύχει.

Μπολ με παχύφυτα

Αντί για terrarium, σκεφτείτε να φτιάξετε ένα ζουμερό πιάτο. Χρησιμοποιήστε ένα φαρδύ, ανοιχτό δοχείο με χαμηλές πλευρές για καλύτερη ανταλλαγή αέρα.

Εντοπισμός κακών συμβουλών

Τώρα που έχουμε απαλλαγεί από κάποια κακή κτηνοτροφία φυτών, στο εξής, πώς διαχωρίζετε το καλό από το κακό;

Ένας από τους ευκολότερους τρόπους για να εντοπίσετε τις τρομερές συμβουλές για τα φυτά εσωτερικού χώρου είναι να αποκτήσετε γνώση του φυσικού οικοτόπου του φυτού σας. Μόλις μάθετε πώς ευδοκιμούν στην άγρια ​​φύση, είναι πολύ πιο εύκολο να προβλέψετε τι προτιμούν στο σπίτι σας.

Θέλετε να μιμηθείτε το φυσικό τους σπίτι όσο το δυνατόν περισσότερο.

Τότε γίνεται ευκολότερο να ξεχωρίσεις τις καλές συμβουλές από τις κακές – για παράδειγμα, το κομμάτι της φύτευσης παχύφυτων σε ένα terrarium. Εάν γνωρίζετε πού αναπτύσσονται φυσικά τα παχύφυτα, είναι εύκολο να δείτε το υγρό περιβάλλον ενός terrarium και να συνειδητοποιήσετε ότι τα δύο δεν αναμειγνύονται.

Ομολογουμένως, αυτό απαιτεί λίγη έρευνα και λίγο περισσότερη προσπάθεια, αλλά στο τέλος, θα έχετε ένα χαρούμενο, υγιές φυτό που μεγαλώνει σε ένα ώριμο δείγμα.

Τώρα που ξεριζώσαμε με επιτυχία αυτές τις κακές πρακτικές φυτών εσωτερικού χώρου, ας τηρήσουμε όλοι μια στιγμή σιωπής στη μνήμη των φυτών εσωτερικού χώρου που χάθηκαν από αυτούς.

Schreibe einen Kommentar