5 Συμβουλές για φύτευση ντομάτας στα τέλη της σεζόν

4
5 Συμβουλές για φύτευση ντομάτας στα τέλη της σεζόν

Οι ντομάτες που καλλιεργούνται στο σπίτι είναι οι καλύτερες και αν χάσατε την πρώτη ημερομηνία φύτευσης, πιθανότατα αναρωτιέστε πόσο αργά μπορείτε να φυτέψετε ντομάτες για να έχετε ακόμα συγκομιδή. Έτσι, στην ανάρτηση, θα εξετάσουμε όλες τις λεπτομέρειες που πρέπει να έχετε!

Φύτευση φυτού ντομάτας στον κήπο

Το Audrey’s Little Farm μπορεί να κερδίσει προμήθεια αφού κάνει κλικ σε συνδέσμους σε αυτήν τη σελίδα χωρίς επιπλέον κόστος για εσάς. Μάθε περισσότερα.

Πιστεύω ότι οι φρέσκες ντομάτες είναι ίσως ένα από τα πιο δημοφιλή φυτά μεταξύ όλων των οικιακών κηπουρών, κάτι που δεν αποτελεί έκπληξη. Είναι νόστιμα!

Δύσκολα μπορώ να φάω ακόμη και μια ντομάτα που αγόρασα από το κατάστημα αφού καλλιεργήσω φρέσκια ντομάτα, γιατί πραγματικά δεν υπάρχει σύγκριση.

Έτσι, είτε χάσατε την πρώτη ημερομηνία φύτευσης, είτε οι τρέχουσες ντομάτες σας δεν αναπτύσσονται καλά, είτε απλά θέλετε να έχετε άλλη μια εξαιρετική συγκομιδή πριν τελειώσει η καλλιεργητική περίοδος, ας δούμε αν μπορείτε ακόμα να φυτέψετε.

Αποκτήστε το ΔΩΡΕΑΝ πρόγραμμα φύτευσης λαχανικών με όλες τις ημερομηνίες φύτευσης εδώ!

Πόσο αργά μπορείτε να φυτέψετε ντομάτες;

Αυτό εξαρτάται από μια ποικιλία συνθηκών. Αλλά οι δύο πιο σημαντικοί παράγοντες είναι οι ημέρες μέχρι την ωρίμανση και η πρώτη ημερομηνία παγετού.

Επομένως, πρώτα, πρέπει να αναζητήσετε την πρώτη ημερομηνία παγετού και μετά να αναζητήσετε τις ημέρες μέχρι την ωρίμανση για την ποικιλία ντομάτας που θέλετε να φυτέψετε. Εάν οι ημέρες μέχρι την ωρίμανση είναι λιγότερες από τον αριθμό των ημερών μακριά από τον πρώτο σας παγετό, μπορείτε ακόμα να φυτέψετε.

Για παράδειγμα, εάν η μέση ημερομηνία πρώτης παγετού σας είναι η 1η Δεκεμβρίου και θέλετε να φυτέψετε ντομάτες Early Girl, είναι έτοιμες για συγκομιδή σε 60 ημέρες μετά τη μεταφύτευση.

Σημειώστε ότι οι ημέρες μέχρι την ωρίμανση δεν είναι από την ημέρα που φυτεύετε σπόρους ντομάτας, είναι από την ημέρα που μεταφυτεύετε νεαρά φυτά.

Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσατε να φυτέψετε μεταμοσχεύσεις ντομάτας Early Girl μέχρι την 1η Οκτωβρίου.

Αλλά ένα σημαντικό στοιχείο είναι ότι οι ντομάτες συνεχίζουν να παράγουν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Έτσι, εάν επρόκειτο να φυτέψετε την τελευταία δυνατή ημερομηνία πριν από τον πρώτο σας παγετό, δεν θα έχετε αρκετό χρόνο πριν χτυπήσει ο παγετός για να έχετε μεγάλο μέρος της συγκομιδής.

Προτείνω λοιπόν να υπολογίσετε την τελευταία ημερομηνία που μπορείτε να φυτέψετε και μετά να επιστρέψετε έναν επιπλέον μήνα για να διασφαλίσετε ότι θα έχετε μεγαλύτερο χρόνο συγκομιδής.

Για το παραπάνω παράδειγμα, αυτό θα σήμαινε ότι η τελευταία σας ημερομηνία φύτευσης για τις ντομάτες Early Girl θα είναι η 1η Σεπτεμβρίου.

Μια μεταφύτευση ντομάτας που φυτεύεται στον κήπο

Συμβουλές για φύτευση ντομάτας στο τέλος της σεζόν

Η καλύτερη εποχή για να φυτέψετε ντομάτες στις περισσότερες περιοχές είναι νωρίς έως τα μέσα της άνοιξης όταν έχει περάσει κάθε κίνδυνος παγετού.

Αλλά αν έχετε μεγάλη καλλιεργητική περίοδο ή καθυστερήσατε να βάλετε τα φυτά σας στο έδαφος, δεν υπάρχει λόγος να μην φυτέψετε μια σοδειά τελευταίας περιόδου.

Ένα πλεονέκτημα της φύτευσης στο τέλος της περιόδου είναι ότι πολλά κέντρα κήπου έχουν έκπτωση στα φυτά λαχανικών τους αργότερα στην κηπουρική περίοδο, ώστε να μπορείτε συχνά να πάρετε πολλά!

Αλλά εδώ είναι μερικές ακόμη συμβουλές που πρέπει να έχετε κατά νου!

Αποκτήστε το ΔΩΡΕΑΝ πρόγραμμα φύτευσης λαχανικών με όλες τις ημερομηνίες φύτευσης εδώ!

1.) Επιλέξτε ποικιλίες ανθεκτικές στις ασθένειες

Αυτή είναι μια καλή πρακτική ανεξάρτητα από την εποχή του χρόνου που φυτεύετε ντομάτες, αλλά είναι ιδιαίτερα σημαντική αργά την εποχή. Από όλα τα λαχανικά, τα φυτά τομάτας είναι συχνά τα πιο ευαίσθητα σε ασθένειες.

Έτσι, η επιλογή ποικιλιών ανθεκτικών στις ασθένειες θα σας δώσει ένα πράγμα λιγότερο για να ανησυχείτε.

Οι υβριδικές ποικιλίες έχουν μεγαλύτερη αντοχή στις ασθένειες από τα κειμήλια και γι‘ αυτό θα επέλεγα από αυτές ή θα είμαι σίγουρος ότι φυτεύετε έναν ανθεκτικό στις ασθένειες τύπο κειμήλιου. Μερικές εξαιρετικές επιλογές είναι:

2.) Επιλέξτε πρώιμες ποικιλίες

Ένα άλλο σημαντικό πράγμα που πρέπει να έχετε κατά νου για καλύτερα αποτελέσματα με φύτευση όψιμης περιόδου είναι να επιλέξετε ποικιλίες γρήγορης ή πρώιμης ωρίμανσης.

Ορισμένες ποικιλίες μπορεί να χρειαστούν έως και 100 ημέρες για να ωριμάσουν, αλλά υπάρχουν άλλες που χρειάζονται μόνο 50. Επομένως, η επιλογή ποικιλιών με τις πιο γρήγορες ημέρες ωρίμανσης είναι σημαντική, ειδικά εάν δεν έχετε πολύ χρόνο πριν από τον πρώτο παγετό.

Ντομάτες που μεγαλώνουν στον κήπο

Εδώ είναι μερικές ποικιλίες ντομάτας γρήγορης ωρίμανσης:

  • Sungold – Αυτή η ποικιλία παράγει συστάδες από χρυσαφένιες ντοματίνιες και ωριμάζει σε 57 ημέρες.
  • Πρώιμο κορίτσι – Αυτά τα φυτά τομάτας θα έχουν ώριμους καρπούς για συγκομιδή σε περίπου 60 ημέρες. Έχουν υπέροχη γεύση και είναι επίσης πολύ ανθεκτικά στις ασθένειες.
  • Goliath Hybrid – Αυτός ο τύπος πρέπει να έχει καρπούς έτοιμους για συγκομιδή σε περίπου 65 ημέρες και είναι ανθεκτικός σε μερικές κοινές ασθένειες.

Υπάρχουν πολλοί περισσότεροι τύποι γρήγορης ωρίμανσης εκεί έξω και, επομένως, ελέγξτε τις ετικέτες των φυτών στο τοπικό σας κέντρο κήπου ή την περιγραφή του φυτού εάν παραγγέλνετε ηλεκτρονικά.

Ένα από τα αγαπημένα μου μέρη για να ψωνίσω σπόρους είναι Αληθινή αγορά φύλλων!

3.) Φυτέψτε και ποτίστε σωστά

Οι ντομάτες προτιμούν πλούσιο έδαφος και γι‘ αυτό πριν από τη φύτευση φτιάξτε τα κρεβάτια του κήπου σας και προσθέστε λίγο λίπασμα. Εάν φυτεύετε σε γλάστρες, θα πρέπει να τις ξαναγεμίζετε με φρέσκο ​​χώμα γλάστρας κάθε χρόνο για να διατηρήσετε τα θρεπτικά συστατικά.

Παρακολουθήστε αυτό το βίντεο παρακάτω για να δείτε το αγαπημένο μου εργαλείο για την επεξεργασία κρεβατιών κήπου!

Όταν μεταμοσχεύετε τις ντομάτες σας θάβετε τα 2/3 του κύριου στελέχους. Αυτό επιτρέπει στο φυτό να φυτρώσει ρίζες κατά μήκος όλων των τμημάτων του θαμμένου στελέχους, γεγονός που κάνει το φυτό σας πολύ πιο δυνατό.

Είναι επίσης καλή ιδέα να χρησιμοποιήσετε ένα λίπασμα εκκίνησης που βοηθά στην ελαχιστοποίηση του σοκ μεταμόσχευσης και στη δημιουργία υγιών ριζικών συστημάτων.

Στη συνέχεια, οι ντομάτες πρέπει να ποτίζονται συνεχώς. Προγραμματίστε τουλάχιστον μία ίντσα νερού την εβδομάδα, περισσότερο σε ζεστό καιρό.

Εάν φυτεύετε στα τέλη του καλοκαιριού, είναι πιθανό να κάνει πολύ ζέστη και έτσι έχω ρυθμίσει τον κήπο μου με στάγδην άρδευση, ώστε να μπορώ να ποτίζω πολύ και αργά.

Έχω επίσης τον κήπο μου σε ένα μετρών την ώραν που απελευθερώνει πολύ χρόνο για να κάνετε άλλες εργασίες στον κήπο.

Η τελευταία μου συμβουλή για τη φύτευση είναι να αποφύγετε να φυτεύετε τις ντομάτες σας εκεί που έχουν βρεθεί πρόσφατα άλλες καλλιέργειες νυχτολούλουδου. Οι κοινές καλλιέργειες νυχτολούλουδου περιλαμβάνουν τις ντομάτες, τις πιπεριές και τις πατάτες.

Αυτή είναι η πρακτική της αμειψισποράς και βοηθά στην πρόληψη κοινών ασθενειών όπως η βακτηριακή μαρασμός και η πρώιμη μάστιγα, καθώς και ιούς όπως ο ιός του μωσαϊκού του καπνού.

Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με την αμειψισπορά, μεταβείτε στην ανάρτησή μου εδώ σχετικά με τη φύτευση συντροφιάς.

4.) Παρέχετε επιπλέον φροντίδα

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να υποστηρίξετε τα φυτά σας πριν γίνουν πολύ μεγάλα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κλουβιά ντομάτας, πέργκολα, στύλους με σύρμα, ό,τι λειτουργεί καλύτερα για εσάς.

Στη συνέχεια, μόλις οι ντομάτες σας αρχίσουν να καρποφορούν, προχωρήστε και λιπάνετε με ένα ισορροπημένο λίπασμα. Ή κάτι όπως π.χ Λιπάσματα ντομάτας, λαχανικών και βοτάνων Dr. Earth.

Μπορείτε να συνεχίσετε τη λίπανση κάθε λίγες εβδομάδες μέχρι το τέλος της περιόδου συγκομιδής.

Αποκτήστε το ΔΩΡΕΑΝ πρόγραμμα φύτευσης λαχανικών με όλες τις ημερομηνίες φύτευσης εδώ!

5.) Συγκομιδή & Αποθήκευση σωστά

Τώρα στο διασκεδαστικό κομμάτι, ώρα συγκομιδής!

Όταν αρχίσετε να βλέπετε ώριμες ντομάτες να συγκομίζονται και να τις αποθηκεύετε σωστά. Μην βάζετε τις ντομάτες σας στο ψυγείο. Αντίθετα, αποθηκεύστε τα σε θερμοκρασία δωματίου γιατί οτιδήποτε κάτω από τους 55 βαθμούς Φ. αρχίζει να διασπά τον ιστό της ντομάτας και αφαιρεί την ποιότητα και τη γεύση.

Ώριμες ντομάτες έτοιμες για συγκομιδή

Συχνές Ερωτήσεις

Παρακάτω είναι μερικές συνήθεις ερωτήσεις σχετικά με την καλλιέργεια ντομάτας!

Πόσο απέχουν μεταξύ τους τα φυτά ντομάτας;

Αυτό εξαρτάται από την ποικιλία. Υπάρχουν καθορισμένες και απροσδιόριστες ποικιλίες που μεγαλώνουν σε διαφορετικά μεγέθη, οπότε αυτό είναι το πρώτο πράγμα που πρέπει να ελέγξετε.

Αλλά πιστεύω ότι περισσότερος χώρος είναι καλύτερος, ειδικά όταν οι ντομάτες καλλιεργούνται στη ζεστή ζέστη του καλοκαιριού. Επιτρέπει πολύ περισσότερη κυκλοφορία του αέρα που σημαίνει πιο υγιή φυτά.

Αφήνω τις ντομάτες μου σε απόσταση 5 μέτρων μεταξύ τους και κάνουν τέλεια!

Παρακολουθήστε το βίντεό μου παρακάτω για να ακούσετε μερικές από τις αλλαγές που έκανα και οδήγησαν στην καλύτερη καλλιέργεια ντομάτας ποτέ!

Πόσο αργά το καλοκαίρι μπορείτε να φυτέψετε ντομάτες;

Αυτό εξαρτάται από την ημερομηνία του πρώτου παγετού και τις ημέρες ωρίμανσης για τον τύπο της ντομάτας. Εφόσον οι ημέρες μέχρι την ωρίμανση είναι λιγότερες από τον αριθμό των ημερών από την πρώτη ημερομηνία παγετού, μπορείτε ακόμα να φυτέψετε.

Για τις περισσότερες περιοχές, θα πρέπει να μπορείτε να φυτέψετε αργά από τα τέλη Ιουνίου έως τα τέλη Αυγούστου χωρίς πρόβλημα.

Μπορείτε να ξεχειμωνιάσετε τις ντομάτες;

Στη ζώνη 10 και πιο ζεστή, οι ντομάτες αναπτύσσονται ως φθινοπωρινή και χειμερινή καλλιέργεια. Στη ζώνη 9β και κάτω, πιθανότατα δεν θα μπορείτε να ξεχειμωνιάσετε τη σοδειά σας, αλλά μπορείτε να δοκιμάσετε να την καλλιεργήσετε σε θερμοκήπιο.

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για την καλλιέργεια ντομάτας;

Καρφιτσώστε το για αργότερα:

Φυτά ντομάτας τελευταίας εποχής στον κήπο

Αποκτήστε το ΔΩΡΕΑΝ πρόγραμμα φύτευσης λαχανικών με όλες τις ημερομηνίες φύτευσης εδώ!

Schreibe einen Kommentar