10 λόγοι για να ξεκινήσετε έναν κήπο λαχανικών με υπερυψωμένο κρεβάτι

7
10 λόγοι για να ξεκινήσετε έναν κήπο λαχανικών με υπερυψωμένο κρεβάτι

Η κηπουρική «πάνω» αντί για «κάτω» σε υπερυψωμένα κρεβάτια σημαίνει απλώς ότι το καλλιεργητικό μέσο είναι ανυψωμένο πάνω από το επίπεδο του εδάφους.

Στην πιο βασική της περίπτωση, η ανυψωμένη κηπουρική μπορεί να επιτευχθεί με το μάζεμα του εδάφους κατά αρκετές ίντσες σε υπάρχοντα κρεβάτια κήπου ή ανεβάζοντας σειρές πριν από την προσθήκη φυτών.

Το Hügelkultur είναι μια άλλη προσέγγιση για την ανύψωση του εδάφους χωρίς πλαίσιο.

Ένα ανασηκωμένο κρεβάτι Hugelkultur

Για να επωφεληθείτε από τα υπερυψωμένα κρεβάτια, το μεγαλύτερο μέρος του ριζικού συστήματος του φυτού θα χρειαστεί να αναπτυχθεί πάνω από τη γραμμή του εδάφους.

Η κατασκευή ενός κουτιού καλλιέργειας με τοίχους αντιστήριξης διατηρεί το χώμα «ανυψωμένο» και στη θέση του χρόνο με το χρόνο.

Αυτά τα ημιμόνιμα περιβλήματα μπορούν να κατασκευαστούν από ξύλο, μέταλλο, πέτρα, τούβλο, τσιμεντόλιθους και πολλά άλλα υλικά που μπορεί να έχετε στο σπίτι. Εάν δεν έχετε τον χρόνο ή την ενέργεια να κάνετε DIY, τα σετ υπερυψωμένου κρεβατιού είναι πλήρη και χρειάζεται μόνο να συναρμολογηθούν.

Η καλλιέργεια καλλιεργειών σε υπερυψωμένα κρεβάτια είναι μια κομψή λύση για πολλές από τις προκλήσεις που προκύπτουν στον κήπο. Και σίγουρα έχει μερικά ευδιάκριτα πλεονεκτήματα σε σχέση με τα παραδοσιακά οικόπεδα στον κήπο.

Υπάρχει ένας λόγος που οι λαχανόκηποι με υπερυψωμένο κρεβάτι είναι τόσο ανθεκτικοί και δημοφιλείς. Ας μετρήσουμε τους τρόπους με τους οποίους η ανύψωση του εδάφους σας είναι καλύτερη τόσο για την καλλιέργεια τροφίμων όσο και για τους κηπουρούς.

1. Ανώτερη ποιότητα εδάφους

Ένας κήπος είναι τόσο καλός όσο το χώμα του.

Το αργιλώδες είναι ο ιδανικός τύπος εδάφους για την καλλιέργεια φρούτων, λαχανικών, βοτάνων και λουλουδιών. Σκούρο, πλούσιο και εύθρυπτο, ο αργιλώδης είναι περίπου ίσα μέρη άμμου και λάσπης με μικρότερες ποσότητες αργίλου.

Τα περισσότερα φυτά αγαπούν το αργιλώδες έδαφος επειδή διατηρεί τα θρεπτικά συστατικά και την υγρασία περισσότερο από την άμμο και έχει καλύτερη αποστράγγιση και ροή αέρα από τον άργιλο ή τη λάσπη.

Όταν το υπάρχον χώμα του κήπου σας αποτελείται κυρίως από άργιλο ή άμμο ή λάσπη, πρέπει να διορθωθεί με εδαφοβελτιωτικά και τροποποιήσεις. Η εργασία σε άφθονη οργανική ύλη, όπως το λίπασμα, βοηθά στη διόρθωση της κακής ποιότητας του εδάφους και στη μετατροπή των κακών εδαφών σε αργιλώδη εδάφη.

Η κηπουρική σε υπερυψωμένα κρεβάτια, ωστόσο, δίνει απόλυτο έλεγχο της ποιότητας και των χαρακτηριστικών του καλλιεργητικού μέσου – επιτρέποντάς σας να παραλείψετε εντελώς την προσπάθεια τελειοποίησης του εγγενούς εδάφους.

Συνήθως τα κουτιά κήπου είναι γεμάτα με ένα μείγμα υψηλής ποιότητας φυτικού εδάφους και κομπόστ. Το μείγμα μπορεί να περιλαμβάνει προαιρετικά πρόσθετα όπως περλίτη, κοκοφοίνικα καρύδας, τύρφη ή μούχλα. Ξεκινώντας με πλούσιο και γόνιμο έδαφος θα εξασφαλίσετε ότι τα φυτά σας είναι υγιή και παραγωγικά από την αρχή.

Τα υπερυψωμένα κρεβάτια είναι επίσης μια καλή λύση όταν μάχεστε εδάφη που είναι βραχώδη, πολύ όξινα ή αλκαλικά ή έχουν προσβληθεί από ασθένειες και παράσιτα που μεταδίδονται στο έδαφος.

Οι κηπουροί των πόλεων που κατοικούν σε πόλεις με βιομηχανικό παρελθόν μπορούν να χρησιμοποιήσουν υπερυψωμένα κρεβάτια για να αποφύγουν πιθανή μόλυνση των καλλιεργειών τους με βαρέα μέταλλα και μόλυβδο.

Ακόμη και μια κοντινή μαύρη καρυδιά μπορεί να προκαλέσει τον όλεθρο στις ντομάτες, τις πιπεριές, τα μούρα και άλλα φυτά που είναι ευαίσθητα στο jugalone. Η καλλιέργεια σε υπερυψωμένα κρεβάτια προστατεύει αυτές τις καλλιέργειες από τις τοξίνες που παράγονται από το εκτεταμένο ριζικό σύστημα του δέντρου.

Μετά το πρώτο έτος, διατηρήστε την υγεία του εδάφους σας εναλλάσσοντας καλλιέργειες κάθε εποχή, φυτεύοντας χλωρές κοπριά το φθινόπωρο και καλλιεργώντας αζωτομονωτικά για να ενισχύσετε τη γονιμότητα.

2. Όχι άροση

Οι παραδοσιακοί κήποι απαιτούν να αναποδογυρίζουν τα κρεβάτια του κήπου κάθε χρόνο για να σπάσουν οι συστάδες και να χαλαρώσουν το συμπιεσμένο χώμα. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας άροσης, προστίθενται τροποποιήσεις εδάφους και λιπάσματα και αναμιγνύονται στο υπάρχον χώμα κήπου.

Όσο καλοπροαίρετο κι αν είναι, η άροση του κήπου μπορεί να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό όταν πρόκειται για την οικοδόμηση υγιούς εδάφους.

Με το να μην σκάβετε τον κήπο σας, διατηρείτε την ακεραιότητα της φυσικής δομής του εδάφους και όλων των ευεργετικών μικροβίων που υπάρχουν μέσα.

Η κηπουρική σε υπερυψωμένα κρεβάτια είναι σχεδόν τόσο «χωρίς σκάψιμο» όσο μπορείτε.

Αφού γεμίσετε το κουτί καλλιέργειας αρχικά με επιφανειακό χώμα και λίπασμα, μπορούν να προστεθούν τροποποιήσεις εδάφους στα κορυφαία λίγα εκατοστά του εδάφους τα επόμενα χρόνια.

Ούτε χρειάζεται να το μπερδέψεις. Οι ρίζες των φυτών, οι γαιοσκώληκες και άλλες ζωές του εδάφους θα κάνουν το έργο του αερισμού και της μεταφοράς θρεπτικών ουσιών μέσω του κρεβατιού.

3. Ελαχιστοποίηση της συμπίεσης του εδάφους

Τα φυτά αναπτύσσονται καλύτερα σε έδαφος που είναι ελαφρύ, χαλαρό και χνουδωτό.

Οποιοδήποτε λάθος στον κήπο συμπιέζει το έδαφος, εξαλείφοντας τους πόρους του αέρα μεταξύ των σωματιδίων του εδάφους.

Το συμπιεσμένο έδαφος είναι πολύ πιο πυκνό και δεν μπορεί να συγκρατήσει νερό, αέρα, θρεπτικά συστατικά ή πολλά από τη βιολογική ζωή. Τα προσβεβλημένα φυτά θα αρχίσουν να μαραίνονται, θα παρουσιάζουν ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά ή θα καθυστερήσουν να αναπτυχθούν πολύ.

Τα σκαλοπατάκια στον κήπο και τα καλυμμένα μονοπάτια είναι αρκετά απαραίτητα για τους εσωτερικούς κήπους για να αποφευχθεί το πάτημα παντού και η συμπίεση του εδάφους. Αυτά τα μονοπάτια, ωστόσο, δεν θα προστατεύουν από τα περιπλανώμενα παιδιά, τα περιπλανώμενα κατοικίδια ή τους λιγότερο ασφαλείς κηπουρούς.

Τα υπερυψωμένα κρεβάτια κήπων υποφέρουν από πολύ μικρή, έως καθόλου, συμπίεση του εδάφους. Δεδομένου ότι ο κήπος είναι υπερυψωμένος πάνω από το κανονικό επίπεδο του εδάφους, τόσο το έδαφος όσο και τα φυτά προστατεύονται πολύ περισσότερο από τυχαία κίνηση με τα πόδια και αδέξια λάθη.

4. Καλύτερη αποστράγγισηΕυκολότερη άρδευση

Η ανύψωση του εδάφους σε ένα πόδι ή περισσότερο πάνω από το επίπεδο του εδάφους βελτιώνει σημαντικά την αποστράγγιση του εδάφους.

Ακριβώς όπως η συμπίεση του εδάφους, τα υδατωμένα εδάφη εμποδίζουν τον αέρα να ρέει στα μικροσκοπικά διαστήματα μεταξύ των κόκκων. Η λιμοκτονία του εδάφους μιας σταθερής παροχής αέρα καταπονεί τα φυτά και εμποδίζει την ανάπτυξή τους.

Σε περιοχές που είναι επιρρεπείς σε έντονες βροχοπτώσεις και πλημμύρες, η κηπουρική σε υπερυψωμένο κρεβάτι μπορεί να είναι ο μόνος τρόπος για να καλλιεργήσετε καλλιέργειες όταν παλεύετε συνεχώς με το βρεγμένο έδαφος.

Λάβετε υπόψη ότι επειδή τα υπερυψωμένα κρεβάτια έχουν καλύτερη αποστράγγιση, γενικά θα στεγνώσουν πιο γρήγορα από ότι οι κήποι στο έδαφος.

Τούτου λεχθέντος, η διατήρηση των υπερυψωμένων κρεβατιών καλά ποτισμένα μπορεί να είναι πολύ πιο εύκολη και λιγότερο σπάταλη από το πότισμα κήπων στο έδαφος.

Αντί να χρησιμοποιούνται εκτοξευτήρες που κορεάζουν μια μεγάλη περιοχή, τα συστήματα στάγδην άρδευσης είναι πιο αποτελεσματικά και μπορούν να τοποθετηθούν σε κάθε κρεβάτι. Αυτό βοηθά στην εξοικονόμηση νερού αφού η άρδευση απευθύνεται σε κάθε φυτό και διατηρείται εντός των ορίων του υπερυψωμένου πλαισίου κρεβατιού.

Για να διορθώσετε το έδαφος που στραγγίζει πολύ ελεύθερα, προσθέστε άφθονο λίπασμα και οργανική ύλη για να αυξήσετε την κατακράτηση υγρασίας.

5. Λιγότερα ζιζάνια για να τραβήξετε

Οι σπόροι των ζιζανίων είναι ευκαιριακά μικρά πράγματα που μπορούν να μείνουν αδρανείς στο έδαφος για πολλά πολλά χρόνια.

Μετάδοση και διάχυση από τα ώριμα ζιζάνια του παρελθόντος, σχεδόν κάθε τετραγωνική ίντσα χώματος κήπου περιέχει τη δυνατότητα για ζωή ζιζανίων.

Εμφανίζονται κάθε φορά που το έδαφος διαταράσσεται. Το όργωμα και το σκάψιμο παρτέρια κήπων μετακινεί τους σπόρους των ζιζανίων πιο κοντά στην επιφάνεια και τους δίνει πρόσβαση στο ηλιακό φως.

Τα ζιζάνια είναι λιγότερο πρόβλημα στα υπερυψωμένα κρεβάτια, καθώς το έδαφος σπάνια –αν και ποτέ– συμπυκνώνεται. Χωρίς συμπίεση του εδάφους σημαίνει ότι δεν χρειάζεται άροση, διατηρώντας ανέπαφη την επιφάνεια του εδάφους και αδρανείς τους σπόρους των ζιζανίων.

Όταν χρειάζεται να σκάψετε στο έδαφος για να σπείρετε σπόρους ή να φυτέψετε σπορόφυτα, προσπαθήστε να περιορίσετε την διαταραχή του εδάφους στο ελάχιστο. Σκάψτε μόνο τόσο βαθιά και πλατιά όσο η ρίζα του δενδρυλλίου, για παράδειγμα.

Εφαρμόστε ένα γενναιόδωρο στρώμα σάπιας κήπου γύρω από το σημείο φύτευσης για να θάψετε τυχόν σπόρους ζιζανίων που εκτέθηκαν πρόσφατα και να αποκλείσετε το φως του ήλιου.

6. Παράταση της καλλιεργητικής περιόδου

Τα υπερυψωμένα κρεβάτια μπορούν να εργαστούν νωρίτερα την άνοιξη από εκείνα στο επίπεδο του εδάφους.

Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη βελτιωμένη αποστράγγιση τους. Και επειδή στραγγίζουν καλύτερα, το έδαφος θερμαίνεται πιο γρήγορα, δίνοντας στους κηπουρούς σε ψυχρότερα κλίματα ένα καλό ξεκίνημα για την καλλιεργητική περίοδο.

Το φθινόπωρο, τα υπερυψωμένα κρεβάτια προσφέρουν επίσης καλύτερη προστασία από τον παγετό. Ο ζεστός αέρας ανεβαίνει και ο ψυχρός αέρας βυθίζεται, έτσι τα φυτά που αναπτύσσονται σε ανυψωμένα εδάφη επωφελούνται από ελαφρώς υψηλότερες θερμοκρασίες πάνω από το έδαφος.

Το χτύπημα στη ζεστασιά μπορεί επίσης να σημαίνει ότι μπορεί να είστε σε θέση να διαχειμάζετε πολυετείς καλλιέργειες που βρίσκονται λίγο έξω από τη ζώνη ανθεκτικότητάς σας. Καλύψτε καλά γύρω από αυτά τα πειράματα για να παρέχετε επιπλέον μόνωση ενάντια στο κρύο.

7. Πιο Παραγωγικές Καλλιέργειες

Τα υπερυψωμένα κρεβάτια κήπου δημιουργούν ένα σχεδόν τέλειο περιβάλλον για την καλλιέργεια τροφίμων.

Το υγιές έδαφος, η καλή αποστράγγιση και η λιγότερη συμπίεση του εδάφους είναι ένας νικηφόρος συνδυασμός για τη διατήρηση της χαράς των φυτών. Και με μεγαλύτερη καλλιεργητική περίοδο μέχρι την εκκίνηση, οι καλλιέργειες κήπου που καλλιεργούνται σε υπερυψωμένα κρεβάτια είναι συχνά υψηλής απόδοσης και εξαιρετικά παραγωγικές.

Ένα υπερυψωμένο κρεβάτι, πλάτους 4 πόδια επί 10 πόδια μήκος, μπορεί να προσφέρει 60 κιλά λαχανικών και φρούτων σε μια καλλιεργητική περίοδο 4 έως 6 μηνών. Η κατασκευή πέντε κρεβατιών αυτού του μεγέθους θα αποφέρει 300 λίβρες προϊόντων, τη μέση ποσότητα που θα τρώει ένα άτομο ετησίως.

Σε αντίθεση με τις αποστάσεις και τις σειρές που απαιτούνται για τους εσωτερικούς κήπους, τα υπερυψωμένα κρεβάτια επιτρέπουν στις καλλιέργειες να φυτεύονται πολύ πιο κοντά μεταξύ τους.

Οι εντατικές τεχνικές φύτευσης – όπως η διακαλλιέργεια, η κηπουρική σε τετραγωνικά πόδια, η κάθετη κηπουρική και η διαδοχική φύτευση – μπορούν να προκαλέσουν μια πραγματικά επική συγκομιδή σε υπερυψωμένα κρεβάτια.

Επειδή χρησιμοποιεί την περιοχή καλλιέργειας πιο αποτελεσματικά, τα υπερυψωμένα κρεβάτια είναι ιδανικά για κηπουρική σε μικρούς ή περιορισμένους χώρους.

8. Λιγότερο σωματικά απαιτητικό

Η κηπουρική στο επίπεδο του εδάφους απαιτεί πολλή σκληρή δουλειά.

Κάθε άνοιξη, οι κηπουροί πρέπει να οργώνουν το οικόπεδο, να αναμειγνύουν εδάφη, να τραβούν τα ζιζάνια και μετά να φυτεύουν και να σπείρουν. Η πονεμένη πλάτη και τα γόνατα δεν πρέπει να είναι τελετουργία κάθε χρόνο!

Αλλά με τα υπερυψωμένα κρεβάτια, οι κηπουροί μπορούν να σώσουν τον εαυτό τους από την εποχική τελετουργία των πόνων και των πόνων. Χρειάζονται λιγότερη συντήρηση συνολικά, οι υπερυψωμένοι κήποι πρακτικά εξαλείφουν την ανάγκη άροσης, ανάμειξης και ζιζανίων.

Οι τοίχοι του υπερυψωμένου κρεβατιού μπορούν να προσαρμοστούν σε οποιοδήποτε άνετο ύψος. Κάντε το ύψος τουλάχιστον 12 ίντσες για να γλιτώσετε από το λυγισμό και το γονάτισμα. Μπορείτε ακόμη να κατασκευάσετε μια προεξοχή γύρω από την περίμετρο του κρεβατιού, ώστε να μπορείτε να κάθεστε ενώ φροντίζετε.

Τα υπερυψωμένα κρεβάτια μπορούν επίσης να κατασκευαστούν με γνώμονα την προσβασιμότητα. Τα υπερυψωμένα κρεβάτια σε στυλ κλειδαρότρυπας επιτρέπουν στον κηπουρό να παραμένει καθισμένος ενώ εργάζεται.

Αυτό μπορεί να εξασφαλίσει ότι η χαρά της κηπουρικής είναι δυνατή για όσους ζουν με σωματικούς περιορισμούς.

9. Προσθέτει οπτική έκκληση

Μια καλά σχεδιασμένη διάταξη υπερυψωμένων κρεβατιών μπορεί να κάνει τον κήπο της πίσω αυλής να φαίνεται απολύτως εκπληκτικός.

Τα υπερυψωμένα κρεβάτια μπορούν να κατασκευαστούν σε οποιοδήποτε μέγεθος και σχήμα. Το τετράγωνο, το ορθογώνιο, το σχήμα L και το U, το κυκλικό, το τριγωνικό, το κλειδαρότρυπα και το πολυεπίπεδο είναι παραδείγματα ορισμένων μορφών που μπορούν να πάρουν τα υπερυψωμένα κρεβάτια.

Μπορούν εύκολα να προσαρμοστούν για μεγάλους και μικρούς κήπους. Ρίξτε μια ματιά σε αυτές τις ιδέες διάταξης κήπου για να εμπνεύσετε το σχέδιό σας.

Και μην ξεχνάτε ότι οι λαχανόκηποι μπορούν να γίνουν και όμορφοι χώροι. Αντί για σειρές σε σειρές, δημιουργήστε ένα πιο φιλόξενο και ανακαινιστικό μέρος με ελικοειδή μονοπάτια, χώρους καθιστικού και κληματαριές καλυμμένες με αμπέλια. Χρησιμοποιήστε τις αρχές του λαχανόκηπος για να δημιουργήσετε εντυπωσιακά κομβικά σημεία παράλληλα με τις ακμάζουσες καλλιέργειές σας.

Η περιστροφή των φυτών σας κάθε χρόνο σημαίνει ότι ο χώρος του κήπου δεν γίνεται ποτέ μπαγιάτικος και βαρετός. Διατηρήστε το φρέσκο, επανασχεδιάζοντας την εμφάνιση για κάθε νέα σεζόν.

10. Εξαιρετικό για αρχάριους

Όπως μπορείτε να δείτε, η κηπουρική σε υπερυψωμένα κρεβάτια αφαιρεί πολλά από τα εμπόδια επιτυχίας που συνήθως συνοδεύουν τους παραδοσιακούς κήπους.

Χωρίς να χρειάζεται να δοκιμάσετε και να τροποποιήσετε τα γηγενή εδάφη κήπων, να σκάψετε και να καλλιεργήσετε τη γη, να πολεμήσετε ατελείωτα με τα ζιζάνια ή να διορθώσετε προβλήματα όπως η κακή αποστράγγιση, τα υπερυψωμένα κρεβάτια κήπου είναι μια θαυμάσια εισαγωγή στον κόσμο της κηπουρικής.

Ο δρόμος προς τη νίκη είναι επίσης απίστευτα απλός: φτιάξτε ένα κουτί καλλιέργειας, γεμίστε το με χώμα, προσθέστε λίπασμα, φυτέψτε σπόρους και κρατήστε το ποτισμένο. Ακολουθώντας αυτά τα απλά βήματα εγγυάται πρακτικά ότι οι καλλιέργειές σας θα αναπτυχθούν…

Εκτός φυσικά και αν κάνετε κάποιο από τα παρακάτω λάθη…Schreibe einen Kommentar