Πώς να χρησιμοποιήσετε παγίδες για να σώσετε τον κήπο σας από παράσιτα

8
Πώς να χρησιμοποιήσετε παγίδες για να σώσετε τον κήπο σας από παράσιτα
Κοντινό πλάνο του πορτοκαλί λουλουδιού Naturtium καλυμμένο με μικροσκοπικά σκαθάρια ψύλλων.  Το φυτό βρίσκεται στον ήλιο, το φόντο είναι θολό.
Τα ναστούρτια κάνουν μια όμορφη και χρήσιμη καλλιέργεια παγίδας.

Η σοφία να χρησιμοποιείτε καλλιέργειες παγίδας στον κήπο σας είναι δωρεάν. Μόνο εσείς πρέπει να μυηθείτε στην έννοια πρώτα, για να καταλάβετε γιατί είναι τόσο σημαντική.

Ας πούμε ότι το να γίνεις βιολογικός κηπουρός είναι ο απώτερος στόχος σου.

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να φτάσετε εκεί και κανένας από αυτούς δεν θα είναι εύκολος. Αυτή είναι η ειλικρινής αλήθεια. Σε οποιαδήποτε δεδομένη εποχή μπορεί να υπάρχουν σφάλματα ή κακοκαιρία που σας δίνει λιγότερο από την ιδανική συγκομιδή, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να καταφύγετε σε χημικά για να «διορθώσετε» τη φύση.

Υπάρχουν περισσότεροι από ένας τρόποι για βιολογικό κήπο

Μπορείτε να φυτέψετε με τους κύκλους του φεγγαριού, να ακολουθήσετε τη διαδρομή ενός κήπου permaculture ή να αναμίξετε ορισμένες πτυχές της συντροφικής φύτευσης.

Μια χρωματιστή πάπια τρώει κολοκυθάκια από ένα φύλλο φυτού κολοκυθιού σε έναν εξοχικό κήπο.  Μωβ λουλούδια μεγαλώνουν στο βάθος.
Μερικές φορές βοηθά να ζητήσετε βοήθεια για τον έλεγχο των παρασίτων.

Στη συνέχεια, μπορείτε να προσθέσετε μια πρέζα αμειψισποράς, να ρίξετε μια σχεδία από πάπιες για τον βιολογικό έλεγχο των παρασίτων ή να προσελκύσετε μύγες και ευεργετικά έντομα για καλό μέτρο.

Και μην ξεχνάτε τη χρήση καλλιεργειών κάλυψης.

Δεν θα βρείτε ποτέ τον σωστό τρόπο για να τα κάνετε όλα…

Ωστόσο, πρέπει να λάβετε κάποια μέτρα για να κρατήσετε μακριά τα επιβλαβή έντομα.

Εάν νιώθετε ότι τα έχετε δοκιμάσει όλα και τίποτα δεν λειτουργεί, οι παγίδες μπορεί να είναι η απάντηση που αναζητάτε.

Η δουλειά των καλλιεργειών παγίδευσης, ή των καλλιεργειών θυσίας, είναι ακριβώς αυτό που υποδηλώνει το όνομα. Στην ουσία, φυτεύετε ένα άλλο λαχανικό εν αναμονή ενός αρπακτικού, για να διατηρήσετε ασφαλείς τις καλλιέργειές σας υψηλότερης αξίας.

Τα περισσότερα παράσιτα του κήπου έχουν μια προτιμώμενη τροφή.

Πάρτε για παράδειγμα τα σκαθάρια ψύλλων. Λατρεύουν τις μελιτζάνες, τη μουστάρδα, τη ρόκα, τα ραπανάκια, το χρένο και άλλα. Δεν είναι πάντα εύκολο να γνωρίζουν τι θα τους αρέσει περισσότερο από εποχή σε εποχή.

Ένα χέρι κρατά ψηλά τα φύλλα μελιτζάνας που έχουν γεμίσει τρύπες από προσβολή από ψύλλους κάνθαρους.
Τα σκαθάρια ψύλλων μπορούν να κάνουν ένα χάος στη μελιτζάνα σας.

Ωστόσο, αυτό που παρατηρεί ένας δεινός κηπουρός, είναι ότι όποια τροφή προηγείται, είναι η πρώτη επιλογή του παρασίτου. Τα νεαρά τρυφερά σπορόφυτα φασολιών και πικάντικων χόρτων είναι το γλυκό τους.

Κάποιος μπορεί να πει το ίδιο πράγμα για τους κερατοσκώληκες ντομάτας. Θα καταβροχθίσουν ένα ολόκληρο φυτό ντομάτας μέσα σε μια μέρα, σχεδόν, σχεδόν. Ίσως μάλιστα φοβάστε ότι θα φάνε τις ώριμες, ζουμερές κόκκινες ντομάτες που έχετε αποθηκεύσει για τον εαυτό σας.

Μην απελπίζεστε, φυτέψτε μια καλλιέργεια παγίδας.

Ορισμένοι παραγωγοί βιολογικών προϊόντων γνωρίζουν από καιρό αυτήν την τεχνική, αν και η λέξη δεν έχει διαδοθεί πολύ γρήγορα. Επίσης, η χρήση παγιδευτικών καλλιεργειών συνήθως ανατίθεται σε μεγάλες φάρμες, όχι σε κηπουρούς, επομένως οι συμβουλές είναι γενικά περιορισμένες.

Εάν αποφεύγετε τη χρήση επιβλαβών χημικών και φυτοφαρμάκων στον κήπο σας, συνεχίστε να διαβάζετε. Όχι μόνο οι σοδειές σας θα είναι πιο υγιεινές, αλλά και η φύση θα είναι επίσης.

Και αν έχετε ήδη αρχίσει να αναζωογονείτε τον κήπο σας, να ξέρετε ότι οι νυχτερίδες, τα πουλιά και τα ωφέλιμα έντομα θα σας αγαπήσουν για την καλοσύνη σας προς το περιβάλλον.

Στην περίπτωση που γνωρίζετε ήδη ποια έντομα ήταν πρόβλημα στον κήπο σας, ξεκινάτε καλά. Τώρα το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να βρείτε τους κατάλληλους σπόρους για να σπείρετε – την κατάλληλη στιγμή.

Υπάρχουν δύο κύριοι τρόποι χρήσης παγιδευτικών καλλιεργειών

1. Φυτέψτε το ίδιο είδος ως καλλιέργεια παγίδας

Χέρια ενός ανθρώπου, φυτεύει ένα δενδρύλλιο μελιτζάνας στο έδαφος.  Στο δεξί του χέρι έχει ένα φτυάρι.
Φυτέψτε μερικά σπορόφυτα της ποικιλίας που θέλετε να προστατέψετε νωρίτερα μέσα στην εποχή.

Με συμβατικό τρόπο, μπορείτε να φυτέψετε την ίδια καλλιέργεια με αυτή που προσπαθείτε να προστατέψετε, μόνο νωρίτερα από την κύρια καλλιέργεια. Όπως αναφέραμε, τα νεότερα φυτά τρώγονται πρώτα.

Αυτό δίνει στον κήπο σας χρόνο να αφήσει την πρώτη σοδειά να αρχίσει να αναπτύσσεται και να προσελκύει οτιδήποτε θέλει να τραφεί από αυτήν. Στη συνέχεια, μπορείτε να το καταστρέψετε (κάποιοι λένε με χημικά, γυαλιά! – προτιμήστε να δοκιμάσετε ένα φυσικό διάλυμα με βάση το σαπούνι) ή να κάψετε ή να πετάξετε αυτές τις πρώτες καλλιέργειες στα σκουπίδια με τα έντομα πάνω τους.

Ονομάστε το φυτό δόλωμα αν θέλετε, για να κρατήσετε τα έντομα μακριά από την κύρια καλλιέργεια σας.

2. Φυτέψτε ένα διαφορετικό είδος ως καλλιέργεια παγίδας

Μια άλλη στρατηγική στην καλλιέργεια παγίδας είναι να φυτέψετε ένα άλλο, πιο ελκυστικό είδος για να παρασύρετε τους κακούς ή τους ανεπιθύμητους.

Μικρά σπορόφυτα λάχανου τριών έως τεσσάρων ιντσών μεγαλώνουν σε έναν κήπο.  Στα φύλλα υπάρχουν σταγόνες δροσιάς.
Το ταχέως αναπτυσσόμενο κατσαρό λάχανο μπορεί να είναι μια εξαιρετική καλλιέργεια παγίδας για να σώσετε τα άλλα brassicas σας από τους σκόρους του λάχανου.

Ανάλογα με τα παράσιτα, το δίχτυ μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αναχαιτίσει τους εισβολείς. Μπορείτε επίσης να αφαιρέσετε τα έντομα με το χέρι.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι δεν χρειάζεται να μαζέψετε τίποτα από την σοδειά σας.

Με αυτή τη νοοτροπία από την αρχή, δεν θα νιώσετε καμία απώλεια συγκομιδής. Μόνο περισσότερη αφθονία στα λαχανικά που αγαπάτε πραγματικά.

Το σημαντικό πράγμα που πρέπει να θυμάστε για τις καλλιέργειες παγίδας είναι ότι δεν θέλετε να σκοτώσετε ό,τι έρχεται για να δειπνήσετε στον κήπο σας.

Αυτό που θέλετε είναι να προσελκύσετε ωφέλιμα έντομα που μπορούν να κάνουν τη δουλειά καλύτερα από εσάς. Φέρνοντας εκείνα τα έντομα που θα βοηθήσουν ακόμη και στην επικονίαση του κήπου σας.

Συνεργαστείτε και δώστε στη φύση ελεύθερη κυριαρχία, με λίγη συμβολή στη φύτευση.

Η επιλογή του πού θα φυτέψετε τις καλλιέργειές σας μπορεί να είναι χρονοβόρα.

Ένας καταπράσινος λαχανόκηπος με τσιμεντένια μονοπάτια.  Υπάρχει μια πέργκολα στο πίσω μέρος δεξιά της φωτογραφίας.  Ο κήπος συνορεύει με ένα σπίτι στα αριστερά.  Υπάρχει ένα ξυλόστεγο στο βάθος.
Η κηπουρική πρέπει να είναι διασκεδαστική, όχι όλη δουλειά. Ο προγραμματισμός σας δεν χρειάζεται να είναι τέλειος.

Θα ήθελα να σας ενθαρρύνω να μην το σκέφτεστε πολύ και να προγραμματίζετε υπερβολικά τον κήπο σας. Γιατί μερικές φορές δεν μπορείς να αποφύγεις να μην εξελιχθούν σωστά τα πράγματα. Για ορισμένα παράσιτα, είναι ωφέλιμο εάν τα φυτά αλληλοκαλλιεργούνται, για άλλα, η φύτευση στα όρια των καλλιεργειών παγίδας λειτουργεί καλύτερα.

Θα βρείτε το πιο ολοκληρωμένο διάγραμμα περικοπής παγίδας εδώ.

Παραδείγματα Trap Crops

Για να καταλάβουμε την ουσία, όλοι γνωρίζουμε ότι οι πατάτες προσελκύουν το σκαθάρι της πατάτας. Μοχθηρά μικροπράγματα. Φυτέψτε τανσί με τις πατάτες σας για να τις κρατήσετε μακριά.

Κοντινό πλάνο των σκαθαριών της πατάτας του Κολοράντο και των ξεφυλλισμένων φύλλων που μασούσαν.
Αχ, ο καλός κάνθαρος της πατάτας του Κολοράντο. Ο εφιάλτης ενός πατατοκαλλιεργητή.

Το Blue Hubbards μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως καλλιέργεια παγίδας για σκουός, σκαθάρια αγγουριού και ζωύφια σκουός. Αυτό λειτουργεί καλύτερα όταν φυτευτεί γύρω από την άκρη/το όριο του κήπου σας για να προστατεύσει τα εσωτερικά φυτά.

Φυτέψτε καυτερές πιπεριές με τις γλυκές πιπεριές σας για να τις προστατέψετε από τα σκουλήκια πιπεριάς.

Σπείρετε φασόλια και άλλα όσπρια για τον έλεγχο των φυλλοβόλων, των ακάρεων της αράχνης και των σκαθαριών.

Φυτέψτε λαχανικά στην άκρη του κήπου σας για να προστατέψετε τα βραβευμένα λάχανά σας από σκουλήκια λάχανου και αδαμαντοφόρους σκώρους.

Οι τσουκνίδες συχνά προσελκύουν μια πληθώρα αφίδων νωρίς την άνοιξη. Ακολουθούν τα ωφέλιμα έντομα όπως τα κορδόνια και οι πασχαλίτσες.

Άποψη από πάνω της νέας τσουκνίδας που αναπτύσσεται την άνοιξη.
Χρησιμοποιήστε αυτές τις τσουκνίδες ως καλλιέργεια παγίδας αφίδων.

Ίσως χρειαστεί να θυσιάσετε μια καλλιέργεια για να απολαύσετε μια άλλη καρποφόρα.

Όταν πρόκειται για αυτό, μπορεί να χρειαστεί να εγκαταλείψετε το λάχανο, για να μαζέψετε μεγάλα κεφάλια λάχανου που έχουν μακροχρόνια αποθήκευση.

Μόλις παρατηρήσετε μια εισβολή στο λάχανο, ήρθε η ώρα να αναλάβετε δράση εξάλειψης. Και πάλι, στη βιολογική κηπουρική, η συλλογή με το χέρι κάνει θαύματα. Ναι, χρειάζεται χρόνος, αν και είναι αποτελεσματικό και μη επιβλαβές για τον υπόλοιπο κήπο.

Η απομάκρυνση μιας καλλιέργειας παγίδας άφησε χώρο για να φυτευτεί μια άλλη καλλιέργεια στο κέντρο του κήπου και άθικτα τα brassicas.

Ανάλογα με τη ζημιά, θα μπορούσατε επίσης να επιλέξετε να αφαιρέσετε μια ολόκληρη καλλιέργεια στην κορύφωση της προσβολής. Θα μπορούσατε επίσης να αφαιρέσετε ένα κλαδί μολυσμένων φύλλων.

Σας αφήνει επίσης την ευκαιρία να δοκιμάσετε ένα βιολογικό σπρέι σκόρδου.

Εάν επιλέξετε να κομποστοποιήσετε τις κατώτερες καλλιέργειές σας, βεβαιωθείτε ότι το κομπόστ σας είναι μακριά από τον κήπο, ώστε τα έντομα να μην επιστρέψουν για περισσότερα.

Η καλλιέργεια παγιδεύεται σε κήπο οποιουδήποτε μεγέθους.

Ανεξάρτητα από το αν ασχολείστε με την κηπουρική, αναπτύσσεστε κάθετα λόγω ενός μικρού οικοπέδου ή έχετε πολλά στρέμματα γης, μπορείτε να βρείτε έναν τρόπο να κάνετε τις καλλιέργειες παγίδας να λειτουργήσουν.

Μπορείτε επίσης να ενσωματώσετε τη μέθοδο της παγίδας καλλιέργειας στο δοχείο και στους υπερυψωμένους κήπους σας. Καλό, θα μπορούσατε να το χρησιμοποιήσετε ακόμη και σε περιβάλλον θερμοκηπίου, παγιδεύοντας τα έντομα έξω από την είσοδο και κρατώντας τις ντομάτες σας ασφαλείς μέσα.

Πόσο σύντομα θα δω αποτελέσματα από το Trap Cropping;

Η επιτυχής καλλιέργεια παγίδας στον κήπο σας εξαρτάται από πολλούς παράγοντες: πληθυσμό εντόμων, καιρικές συνθήκες και εδαφικές συνθήκες, χρόνο φύτευσης κ.λπ.

Δεν είναι ένα ένα και τελειωμένο πράγμα που πρέπει να κάνετε στον κήπο σας.

Εάν έχετε κάποια προσβολή, το πιθανότερο είναι ότι θα χρειαστεί περισσότερο από ένα χρόνο για να απαλλαγείτε από τα ενοχλητικά έντομα. Ωστόσο, εάν τα έχετε κάνει όλα σωστά, θα πρέπει να δείτε αποτελέσματα στην πρώτη σεζόν.

Εκτός από την καλλιέργεια παγίδας, δεν μπορείτε επίσης να φυτέψετε μια συγκεκριμένη καλλιέργεια για μια καλλιεργητική περίοδο ή δύο. Με αυτόν τον τρόπο, η φύση μπορεί να αποκατασταθεί όσο περιμένετε και αγοράζετε αυτά τα λαχανικά που θα θέλατε να καλλιεργήσετε από άλλους αγρότες ή τοπικές αγορές.

Υποστηρίξτε ένα τοπικό αγρόκτημα ενώ παράλληλα ξεκουράζετε το χώμα σας μαζεύοντας λαχανικά από την τοπική αγορά αγροτών.

Χρειάζεται χρόνος και δέσμευση για τη χρήση βιολογικού ελέγχου παρασίτων. Συγχαρητήρια για την αποδοχή της πρόκλησης.

Schreibe einen Kommentar