Πώς να πολλαπλασιάσετε το Pothos για δωρεάν φυτά

10
Πώς να πολλαπλασιάσετε το Pothos για δωρεάν φυτά
Πόθος σε γλάστρα δίπλα σε κοπή σε ποτήρι νερό.
Με τόσες πολλές ποικιλίες, ποιος δεν θα ήθελε περισσότερα pothos;

Ο Pothos, κοινώς γνωστός ως Devil’s Ivy, ηγείται της πρόσφατης έκρηξης των φυτών εσωτερικού χώρου.

Για πολλούς, αυτό το ταπεινό φυτό είναι αυτό που ξεκινά την εμμονή τους με τα φυτά εσωτερικού χώρου και είναι εύκολο να καταλάβει κανείς γιατί.

Τα Pothos απαιτούν ελάχιστη φροντίδα, διατίθενται σε πολλές όμορφες παραλλαγές φύλλων και όταν πρόκειται για γρήγορη ανάπτυξη, είναι δύσκολο να τα νικήσεις. Είναι φυσικό τότε να θέλετε να μάθετε πώς να διαδώσετε το pothos.

Τρεις διαφορετικοί τύποι pothos σε ένα ράφι στο τέλος ενός καναπέ.
Από πάνω προς τα κάτω: neon pothos, satin jade pothos και N’joy pothos.

Ευτυχώς για εμάς, είναι απίστευτα εύκολο να πολλαπλασιαστούν μέσω μοσχευμάτων βλαστών και νέα μοσχεύματα σημαίνουν πιο όμορφα μωρά φυτών για να πρασινίσουν τον κόσμο σας.

Εάν είστε νέοι σε όλη την τρέλα των φυτών εσωτερικού χώρου, ίσως αναρωτιέστε γιατί όλοι έχουν τόσο εμμονή με τον πολλαπλασιασμό. Δεν είναι πιο εύκολο να αγοράσετε ένα πλήρως αναπτυγμένο φυτό;

Γιατί πρέπει να διαδώσετε τον Πόθο

Διατηρήστε το Pothos σας σε καλή υγεία

Η λήψη μοσχευμάτων από εγκατεστημένα φυτά κρατά υπό έλεγχο τα πολύ μακριά αμπέλια και μπορεί να βοηθήσει στην αναμόρφωση ενός φυτού που έχει μεγαλώσει λίγο υπερβολικά ποδαράκι. Όλοι δείχνουν καλύτερα μετά από μια φρέσκια περικοπή και στυλ. το ιδιο ισχυει και για το ποθο σου.

Μοσχεύματα φυτών = πράσινο κρυπτονόμισμα

Ο πολλαπλασιασμός είναι ο ευκολότερος και φθηνότερος τρόπος για να μεγαλώσετε τη συλλογή των φυτών σας χωρίς να επενδύσετε πολλά χρήματα. Εάν έχετε μοσχεύματα, μπορείτε να στοιχηματίσετε ότι κάποιος εκεί έξω τα θέλει.

Πόθος σε γλάστρα δίπλα σε κοπή σε ποτήρι νερό.  Κάτοψη.
Θέλει κανείς να ανταλλάξει ένα N’Joy με μια Marble Queen;

Και αν είστε συλλέκτης, η ανταλλαγή μοσχευμάτων είναι ο λιγότερο δαπανηρός τρόπος για να αποκτήσετε τις ποικιλίες που θέλετε. Σίγουρα, θα μπορούσατε να αγοράσετε την ποικιλία pothos που αναζητάτε από ένα φυτώριο, αλλά αυτό είναι ακριβό. Η αγορά τους μέσω Διαδικτύου όπου η αποστολή γίνεται πρόβλημα καθιστά αυτή τη μέθοδο ακόμη πιο δαπανηρή.

Ο πολλαπλασιασμός μοσχευμάτων από τα φυτά σας για εμπόριο ή πώληση σε φίλους και συγγενείς ή σε μέρη όπως το Facebook Marketplace σημαίνει ότι εξοικονομείτε χρήματα και εξακολουθείτε να έχετε μια απίστευτη συλλογή φυτών. Για να μην τα πολυλογώ, είναι απλά διασκεδαστικό.

Η διάδοση είναι διασκέδαση

Υπάρχει κάτι ικανοποιητικό και ικανοποιητικό στην καλλιέργεια ενός φυτού από μοσχεύματα αντί για την αγορά ενός φυτού πλήρους μεγέθους.

Μπορείτε να απολαύσετε όλη τη διαδικασία. Είναι ένα ωραίο συναίσθημα να ελέγχεις το κόψιμο σου για να βλέπεις τις μικροσκοπικές ρίζες να αναπτύσσονται. Και μόλις φυτέψετε το φυτό σας σε γλάστρα, είναι τεράστια η αίσθηση του επιτεύγματος να βλέπετε το πλούσιο, υγιές ποτό σας να μεγαλώνει.

Το πρώτο μου pothos ήταν ένα κόψιμο ενός χρυσού pothos σε ένα βάζο ζελέ που μου έδωσε ένας φίλος. Αυτό ήταν μόλις πριν από δυόμισι χρόνια. Και κοιτάξτε το τώρα.

Κολάζ με τρεις διαφορετικές φωτογραφίες που δείχνουν την ανάπτυξη του ίδιου pothos για 2,5 χρόνια.
Όταν τον έβγαλα για πρώτη φορά σε γλάστρα από το βάζο του, μετά σε κρεμασμένο φυτό, και τώρα – εκπληκτικό!

Δεν μπορώ παρά να χαμογελάσω όταν πέφτει ο απογευματινός ήλιος.

Πώς να διαδώσετε τον Πόθο

Τώρα που σας έχουμε πυροδοτήσει όλους για διάδοση, ας πάμε σε αυτό.

Τι θα χρειαστείτε

  • Ένα απολυμανμένο κοφτερό ψαλίδι – Η πρακτική της καλής υγιεινής των φυτών διασφαλίζει ότι δεν θα εισαγάγετε ασθένειες στα φυτά σας.
  • Ένας σταθμός πολλαπλασιασμού ή ένα μικρό βάζο για να κρατήσετε το κόψιμο σας μέσα
  • Εναλλακτικά, μια μικρή γλάστρα με άχωμα αναπτυσσόμενο μείγμα για πολλαπλασιασμό του εδάφους
  • Ένα υγιές φυτό pothos

Πάρτε μια κοπή

Το κόψιμο σας πρέπει να έχει τουλάχιστον έναν κόμβο στο στέλεχος για να ριζώσει με επιτυχία. Οι κόμβοι μοιάζουν με μικροσκοπικά καφέ εξογκώματα που αναπτύσσονται έξω από την άρθρωση κατά μήκος της αμπέλου όπου σχηματίζεται κάθε νέο φύλλο.

Κοντινό πλάνο αποκόμματα pothos σε τρία ποτήρια νερού.
Κοιτάξτε προσεκτικά τους μίσχους για να δείτε τους καφέ κόμβους.

Αυτές είναι στην πραγματικότητα οι απαρχές των εναέριων ριζών που χρησιμοποιούνται από το φυτό για να προσκολλώνται και να σκαρφαλώνουν σε βράχους ή δέντρα στα γηγενή τους ενδιαιτήματα.

Για καλύτερα αποτελέσματα, κάντε ένα κόψιμο μήκους τουλάχιστον 4-5″. Μπορείτε να πάρετε ένα κόψιμο από οπουδήποτε στο πόθο. Τα φύλλα δεν είναι απαραίτητα για τον πολλαπλασιασμό εφόσον έχετε κόμβους.

Χειροποίητα σέρβις μπονσάι για να τραβήξετε ένα κόψιμο από ένα N'joy pothos.
Θα πάω στο N’joy αυτό το νέο φυτό pothos!

Ωστόσο, εάν παίρνετε μοσχεύματα για να βοηθήσετε στη χαλάρωση ενός ποδαριού φυτού, είναι καλύτερο να πάρετε μοσχεύματα από τις άκρες των αμπελιών. Μπορείτε να αφαιρέσετε με ασφάλεια έως και το 1/3 του φυτού κάθε φορά και τα μήκη που αφαιρείτε μπορούν να κοπούν σε μικρότερα μοσχεύματα.

Αφαιρέστε τυχόν φύλλα από τα κάτω 2/3 του στελέχους γιατί θα σαπίσουν αν κάθονται στο νερό.

Πώς να πολλαπλασιάσετε τον Πόθο στο νερό

τέσσερα ποτήρια νερού με τέσσερις διαφορετικούς τύπους μοσχευμάτων pothos στο καθένα
Από αριστερά προς τα δεξιά: Snow Queen, Neon, N’Joy και Satin Jade

Τοποθετήστε το κόψιμο στο βάζο με καθαρό νερό και τοποθετήστε το βάζο στο σημείο που θα λάβει έντονο φως. Είναι καλύτερο να αποφεύγετε το άμεσο ηλιακό φως, καθώς μπορεί να προκαλέσει τη δημιουργία φυκιών στο νερό. Απλώς πετάξτε το νερό, πλύνετε το βάζο και ξαναγεμίστε το με καθαρό νερό εάν συμβεί αυτό.

Αλλάζετε το νερό κάθε εβδομάδα και απολαμβάνετε να παρακολουθείτε τις νέες ρίζες να αναπτύσσονται από το μοσχευματάκι σας. Σε περίπου 6-8 εβδομάδες, το μόσχευμα θα έχει αναπτύξει ρίζες αρκετά μεγάλες ώστε να μπορούν να φυτευτούν.

Για να επιταχύνετε την ανάπτυξη των ριζών, προσθέστε μερικές μυκόρριζες στο νερό σας. Διαβάστε τα πάντα για αυτό το υπέροχο συστατικό και τι μπορεί να κάνει για τα φυτά σας εδώ.

Potting Your Rooted Pothos

Κοντινό πλάνο χρυσής κοπής pothos ώστε να μπορείτε να δείτε τις πλήρως σχηματισμένες ρίζες στο νερό
Οι μυκόρριζες που προστίθενται στο νερό δημιουργούν εξαιρετικά μεγάλες, υγιείς ρίζες.

Μόλις το μοσχεύμα pothos σας έχει 3-4 νέες, κύριες ρίζες που έχουν μήκος τουλάχιστον 2-3″, μπορείτε να φυτέψετε το φυτό σας.

Επιλέξτε μια μικρή κατσαρόλα 4” για αρχή και χρησιμοποιήστε ένα ποιοτικό, καλά στραγγιζόμενο μείγμα γλάστρας. Εάν οι ρίζες είναι υπερβολικά μακριές, μπορείτε να τις κόψετε λίγο πριν τοποθετήσετε το νέο σας ποτό.

Ποτίστε το φυτό και τοποθετήστε το σε σημείο που θα δέχεται έντονο, έμμεσο φως. Μπορείτε να ξεκινήσετε τη λίπανση του νέου σας πόθο μόλις φυτευτεί.

Ίδιο κόψιμο μόνο σε γλάστρα και τώρα πολύ, πολύ μεγαλύτερο.
Αυτός ο μικρός είναι το από πάνω κομμάτι, το οποίο μετατράπηκε αυτό το καλοκαίρι. Το ξεκίνησα πέρυσι από εκείνο το πρώτο pothos στην κορυφή αυτού του άρθρου.

Πολλαπλασιασμός του Πόθου στο έδαφος

Αν θέλετε να παραλείψετε το βήμα της τοποθέτησης σε γλάστρα του μοσχεύματός σας αφού έχει ρίζες, μπορείτε να πολλαπλασιάσετε το μοσχεύμα σας απευθείας στο χώμα.

Είναι ακόμα καλή ιδέα να χρησιμοποιείτε διαφορετικά μέσα καλλιέργειας από αυτά που θα κάνατε για το φυτό σας σε γλάστρα. Το αρχικό μείγμα σπόρων λειτουργεί καλά και έχω διαπιστώσει ότι η κοκοφοίνικα καρύδας λειτουργεί επίσης εξαιρετικά. Αυτά είναι και ελαφρύτερα και στραγγίζουν καλύτερα, διασφαλίζοντας ότι το κόψιμο δεν σαπίζει σε υγρό, βαρύ χώμα.

Βρέξτε προηγουμένως το μείγμα της γλάστρας και γεμίστε με αυτό μια μικρή κατσαρόλα. Στη συνέχεια, τοποθετήστε το κόψιμο σας στο μείγμα γλάστρας. Βεβαιωθείτε ότι τουλάχιστον τα 2/3 του στελέχους είναι κάτω από το μείγμα γλάστρας.

Κόψιμο της βασίλισσας του χιονιού ριζωμένο στο χώμα
Η ριζοβολία του εδάφους είναι πιο γρήγορη από την ριζοβολία στο νερό.

Για τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα, καλύψτε τη γλάστρα με μια διάφανη πλαστική σακούλα για να δημιουργήσετε ένα μικροσκοπικό θερμοκήπιο. Αυτό θα δημιουργήσει ένα υγρό περιβάλλον που θα παρέχει στο φυτό υγρασία ενώ θα αναπτύσσει το νέο του ριζικό σύστημα.

Μετά από 3-4 εβδομάδες, αφαιρέστε την πλαστική σακούλα και ανασηκώστε απαλά επάνω στο κόψιμο. Εάν έχουν αναπτυχθεί νέες ρίζες, θα πρέπει να κρατήσει το μείγμα γλάστρας. Εάν τραβάει εύκολα, το κόψιμο μπορεί να έχει σαπίσει και θα πρέπει να ξεκινήσετε από την αρχή.

Ποια είναι η καλύτερη μέθοδος ριζοβολίας κατά τον πολλαπλασιασμό του πόθο – νερό ή έδαφος;

Ενώ η ριζοβολία στο νερό σάς επιτρέπει να παρακολουθείτε τι συμβαίνει, η ριζοβολία στο έδαφος είναι πιο γρήγορη. Τελικά, και οι δύο μέθοδοι λειτουργούν μια χαρά, και όλα είναι θέμα προσωπικής προτίμησης. Πάντα ενθαρρύνω τους νέους καλλιεργητές να δοκιμάσουν και τους δύο τρόπους. Σύντομα θα ανακαλύψετε ποια μέθοδο προτιμάτε.

Αρπάζοντας μια κοπή εν κινήσει

Εάν πιάνετε ένα κόψιμο στο τρέξιμο, ας πούμε από έναν φίλο ή το ιατρείο του οδοντιάτρου σας (Γιατί ναι, ρώτησα τον οδοντίατρό μου αν θα μπορούσα να πάρω ένα κόψιμο από το φυτό του γραφείου του. Δεν θα το κάνετε;), τυλίξτε το στέλεχος μέσα μια υγρή χαρτοπετσέτα μέχρι να μπορέσετε να το βάλετε στο νερό. Μόλις επιστρέψετε στο σπίτι, ξανακόψτε το σημείο που κάνατε την αρχική κοπή πριν βάλετε το κόψιμο σας στο νερό.

Μεγαλώστε μωρά, μεγαλώστε!

Η ανάγνωση σχετικά με τον τρόπο διάδοσης του pothos είναι ίσως το πιο δύσκολο και χρονοβόρο μέρος της όλης διαδικασίας. Αλλά τώρα που ξέρετε τι πρέπει να κάνετε, μπορείτε να αρχίσετε να διαδίδετε εύκολα νέα pothos. Μην ξεχάσετε να πάρετε μερικά επιπλέον μοσχεύματα για την οικογένεια και τους φίλους σας.

Περισσότερα άρθρα για τον πολλαπλασιασμό φυτών εσωτερικού χώρου σχετικά με το αγροτικό βλαστάρι

9 φυτά εσωτερικού χώρου που είναι γελοία εύκολο να πολλαπλασιαστούν

7 φυτά εσωτερικού χώρου που μπορείτε να μεγαλώσετε στο νερό – Δεν απαιτείται χώμα

Πώς να πολλαπλασιάσετε τον χριστουγεννιάτικο κάκτο + 2 μυστικά για μεγάλα, ανθισμένα φυτά

Πώς να διαδώσετε τις αφρικανικές βιολέτες – Εύκολο όπως 1-2-3

Τρόπος πολλαπλασιασμού των φυτών αράχνης – με και χωρίς αραχνοτόπους

4 εύκολοι τρόποι πολλαπλασιασμού των φυτών φιδιών

Schreibe einen Kommentar