Πώς να πολλαπλασιάσετε ένα φυτό νεφρίτη από κοπή μίσχου ή φύλλων

11
Πώς να πολλαπλασιάσετε ένα φυτό νεφρίτη από κοπή μίσχου ή φύλλων

Τα φυτά νεφρίτη είναι ένα από τα πιο δημοφιλή παχύφυτα που διατηρούνται ως φυτά εσωτερικού χώρου σήμερα. Γνωστό και ως το τυχερό φυτό ή φυτό χρήματος, το Crassula ovata είναι εγγενές στη Νότια Αφρική.

Το φυσικό του σχήμα που μοιάζει με δέντρο, η ευκολία φροντίδας και η μακροζωία του καθιστούν εύκολη την κατανόηση της δημοτικότητάς του.

Ένα δέντρο νεφρίτη σε μια λευκή γλάστρα μπροστά από ένα μπλε φόντο
Αυτά τα χαρούμενα «δέντρα» είναι απίστευτα δημοφιλή παχύφυτα.

Και θα σας δείξω πώς να κάνετε περισσότερα πολλαπλασιάζοντας το φυτό σας νεφρίτη.

Τα φυτά νεφρίτη είναι απίστευτα εύκολο να πολλαπλασιαστούν, γεγονός που τα καθιστά στη λίστα μας με τα 9 πιο εύκολα στον πολλαπλασιασμό φυτών εσωτερικού χώρου.

Νερό ή Χώμα;

Ένα βάζο με νερό με ένα κόψιμο νεφρίτη
Το νερό διαρκεί περισσότερο, αλλά φαίνεται να είναι το δημοφιλές αγαπημένο στους λάτρεις των φυτών εσωτερικού χώρου.

Θα σας δείξω δύο μεθόδους λήψης μοσχευμάτων για τον πολλαπλασιασμό του φυτού σας νεφρίτη – κοπή μίσχων ή φύλλων. Είτε μπορεί να πολλαπλασιαστεί με χώμα ή νερό. Ωστόσο, θα σας δείξω τον πολλαπλασιασμό του εδάφους γιατί είναι πιο γρήγορος και έχει καλύτερα αποτελέσματα.

Εκατοντάδες μικρά φυτά νεφρίτη σε ένα εμπορικό φυτώριο.
Οι εμπορικοί καλλιεργητές χρησιμοποιούν χώμα για να πολλαπλασιάσουν τα μοσχεύματα βλαστών τους.

Ο πολλαπλασιασμός με νερό είναι απίστευτα δημοφιλής στους λάτρεις των οικιακών φυτών, αλλά σπάνια χρησιμοποιείται στους εμπορικούς καλλιεργητές λόγω της ευκολίας και της ταχύτητας πολλαπλασιασμού του εδάφους. Και αυτή είναι η ομορφιά της διατήρησης των φυτών στο σπίτι. μπορείτε να κάνετε αυτό που θέλετε για τη δική σας απόλαυση. Έτσι, κάνεις αυτό που σου αρέσει περισσότερο.

Πότε είναι η καλύτερη στιγμή για να πολλαπλασιάσετε ένα φυτό νεφρίτη;

Ενώ μπορείτε να πολλαπλασιάσετε ένα φυτό νεφρίτη οποιαδήποτε εποχή του χρόνου, η ιδανική εποχή για να το κάνετε είναι την άνοιξη ή το καλοκαίρι. Θα έχετε πολύ καλύτερο ποσοστό επιτυχίας αυτούς τους θερμότερους μήνες.

Μπορείτε ακόμα να πολλαπλασιάσετε φυτά νεφρίτη κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου και του χειμώνα, αλλά αυτή η εποχή του χρόνου έρχεται με τις προκλήσεις της.

Κυρίως αυτά είναι λιγότερο ελαφριά κατά τη διάρκεια της ημέρας και συνήθως στεγνώνουν πολύ τον εσωτερικό αέρα λόγω της θέρμανσης. Ενώ το φυτό σας αναπτύσσει νέες ρίζες, μπορεί εύκολα να στεγνώσει και να πεθάνει πριν σχηματιστούν οι ρίζες. Ή ακόμη χειρότερα, εάν το σπίτι σας είναι πολύ κρύο, το μοσχεύμα μπορεί να σαπίσει στο υγρό χώμα πριν ριζώσει.

Πρώτα η ασφάλεια

Όπως πάντα, παίρνετε το θέμα καθαριότητας. Κάθε φορά που κόβετε το φυτό σας, βεβαιωθείτε ότι τα εργαλεία σας είναι καθαρισμένα και αποστειρωμένα, ώστε να μην εισαγάγετε κατά λάθος επιβλαβή βακτήρια ή ασθένειες στο φυτό σας. Είναι όλα διασκέδαση και παιχνίδια μέχρι να πεθάνει η calathea κάποιου.

Κοπή στελέχους ή φύλλων

Μπορείτε να πολλαπλασιάσετε ένα φυτό νεφρίτη παίρνοντας είτε ένα στέλεχος είτε ένα μοτίβο φύλλων. Γενικά, η κοπή του στελέχους θα σας δώσει πιο προβλέψιμα αποτελέσματα, καθώς και ένα πολύ μεγαλύτερο εγκατεστημένο φυτό. Τα μοσχεύματα μίσχων φαίνεται να ριζώνουν καλύτερα, επίσης. πολύ σπάνια θα έχετε αποτυχημένο κόψιμο στελέχους.

Τα μοσχεύματα φύλλων είναι επίσης εύκολο να πολλαπλασιαστούν. Ωστόσο, χρειάζονται πολύ περισσότερο χρόνο για να ξεκινήσουν και να εξελιχθούν σε ένα καθιερωμένο φυτό νεφρίτη. Επειδή έχετε να κάνετε με ένα μόνο φύλλο αντί για ένα πλήρως σχηματισμένο στέλεχος, είναι επίσης πιο πιθανό να σαπίσουν ή να συρρικνωθούν και να στεγνώσουν πριν ριζώσουν.

Money Tree Crassula Gollum.  Τέρας.  Sukulent.  Στυλ μπονσάι.  Φυτό για το σπίτι
Ξεκινήστε ένα μπονσάι με ένα κόψιμο φύλλου για να μπορείτε να ελέγξετε την ανάπτυξή του.

Μην αφήσετε αυτό να σας αποθαρρύνει, όμως. Τα μοσχεύματα φύλλων εξακολουθούν να είναι αρκετά εύκολο να πολλαπλασιαστούν και μπορεί να είναι ακριβώς αυτό που θέλετε αν ψάχνετε για ένα μικροσκοπικό φυτό κήπου, ένα μελλοντικό μπονσάι ή αν σας αρέσει η διαδικασία να βλέπετε ένα φυτό να σχηματίζεται από ένα μόνο φύλλο. (Είναι πολύ ωραίο.)

1. Πολλαπλασιάστε τον νεφρίτη από την κοπή στελέχους

Άτομο που μεγαλώνει και φυτεύει Crassula ovata, φυτό νεφρίτη, τυχερό φυτό, φυτό χρήματος ή δέντρο χρήματος από κομμάτι.  Έννοια χόμπι πολλαπλασιασμού φυτών εσωτερικού χώρου.  Ποτιστήρι και μπουκάλι ψεκασμού με δοχείο χώματος.

Κάθε φορά που πρόκειται να κόψετε ένα μίσχο, αφιερώστε λίγο χρόνο για να κοιτάξετε πάνω από το μητρικό φυτό για να αποφασίσετε το καλύτερο μέρος για κοπή.

Μπορεί να υπάρξει νέα ανάπτυξη στη βάση του φυτού που θέλετε να κόψετε για να διατηρήσετε το στέλεχος καθαρό και σαν δέντρο. Σε αυτή την περίπτωση, κόψτε αυτά τα στελέχη όσο το δυνατόν πιο κοντά στη βάση του μητρικού φυτού.

Κοντινή και επιλεκτική εστίαση στα αναπτυσσόμενα φύλλα ενός χυμώδους φυτού που ονομάζεται Crassula ovata Gollum, κοινώς γνωστό ως φυτό νεφρίτη, τυχερό φυτό, φυτό χρήματος ή δέντρο χρήματος
Μπορείτε να δείτε τους δακτυλίους, καθώς και τη νέα ανάπτυξη να αναπτύσσεται εκεί όπου τα παλιά μοσχεύματα έχουν ξεφλουδίσει.

Εάν κόβετε ένα μέρος του στελέχους αντί να το πάρετε ολόκληρο, φροντίστε να κόψετε ακριβώς πάνω από έναν από τους δακτυλίους του στελέχους. Αυτό θα κάνει το σημείο του κοψίματος λιγότερο αντιαισθητικό καθώς ξεφλουδίζει. Δεν θα καταλήξετε με ένα μαραμένο κούτσουρο που τελικά θα πέσει. Νέα ανάπτυξη θα αρχίσει να αναπτύσσεται και στην τοποθεσία, δίνοντας στο άκρο του στελέχους μια θαμνώδη εμφάνιση.

Μήκος

Γυναίκα τα χέρια κλαδεύει κλαδιά crassula ovata για κοπή σε λευκό φόντο

Όπου κι αν αποφασίσετε να κόψετε, θα θέλετε να πάρετε ένα κόψιμο στελέχους μήκους από 2”-4”.

Σε αυτό το μέγεθος, το κομμάτι του στελέχους είναι καλά αναπτυγμένο και θα ριζώσει εύκολα. Κάθε μικρότερο, και κινδυνεύετε να στεγνώσει και να πεθάνει το φυτό πριν μπορέσει να ριζώσει. Μπορείτε να πάρετε οπωσδήποτε μεγαλύτερα μοσχεύματα, τα οποία θα σας δώσουν ένα μεγαλύτερο φυτό. Ωστόσο, γενικά χρειάζονται πολύ περισσότερο χρόνο για να ριζώσουν.

Αφήστε το να ξεκουραστεί

Αφαιρέστε όλα εκτός από τα πάνω 2-3 σετ φύλλων από το στέλεχος. Είναι σημαντικό να αφήσετε το κόψιμο και τα σημεία από τα οποία αφαιρέθηκαν τα φύλλα να σκληρύνουν για μερικές ημέρες έως μία εβδομάδα προτού το φυτέψετε. Διαφορετικά, κινδυνεύετε από σήψη ή μόλυνση.

Μείγμα ανάπτυξης χωρίς έδαφος

Χρησιμοποιήστε ένα μέσο καλλιέργειας χωρίς χώμα για να ξεκινήσετε το νέο σας φυτό, όπως ένα μείγμα εκκίνησης σπόρων ή κοκοφοίνικα καρύδας. Βρέξτε το μέσο καλλιέργειας και βάλτε το σε μια μικρή κατσαρόλα. Σπρώξτε το μοσχεύμα σας στο μέσο καλλιέργειας βυθίζοντας 1″-2″ του στελέχους και δύο ή περισσότερους από τους δακτυλίους του στελέχους.

Σειρά από φυτά σε γλάστρες και ποτιστήρι σε ένα περβάζι στο σπίτι, ρηχή εστίαση.
Όχι πολύ φωτεινό, όχι πολύ σκοτεινό – ακριβώς σωστά.

Τοποθετήστε το νέο σας κόψιμο κάπου όπου θα δέχεται έντονο, έμμεσο ηλιακό φως, αλλά όχι ζεστό, μεσημεριανό ήλιο. Ένα περβάζι που έχει άμεσο πρωινό ή απογευματινό ήλιο είναι ένα καλό σημείο.

Να είστε προσεκτικοί με το νερό

Άτομο που μεγαλώνει και φυτεύει Crassula ovata, φυτό νεφρίτη, τυχερό φυτό, φυτό χρήματος ή δέντρο χρήματος από κομμάτι.  Έννοια χόμπι πολλαπλασιασμού φυτών εσωτερικού χώρου.  Ποτιστήρι και μπουκάλι ψεκασμού με δοχείο χώματος.
Μπορείτε να ψεκάσετε το χώμα για να μην είναι πολύ υγρό.

Δεν πειράζει να στεγνώσει το χώμα, αλλά ποτίστε το με φειδώ, λίγο λίγο, όταν στεγνώσει. Θυμηθείτε, δεν υπάρχουν ακόμη ρίζες, επομένως δεν μπορεί να απορροφήσει ακόμα νερό από το έδαφος. Καθώς το νέο σας κόψιμο νεφρίτη αναπτύσσει ρίζες, μην ανησυχείτε αν αρχίσει να συρρικνώνεται λίγο. Χάνει σιγά σιγά την υγρασία, αλλά μόλις αρχίσουν να σχηματίζονται οι ρίζες, το φυτό θα γεμίσει ξανά. Αυτό είναι μια εξαιρετική ένδειξη ότι ο νεφρίτης σας έχει ριζώσει με επιτυχία.

Θα ξέρετε ότι έχετε ένα φυτό με επιτυχία όταν αρχίσει να βγάζει νέα φύλλα. Σε αυτό το σημείο, μπορείτε να το επανατοποθετήσετε σε ένα ποιοτικό μείγμα παχύφυτων και βάλτε το πρόσφατα πολλαπλασιασμένο φυτό σας νεφρίτη όπου θα δέχεται περισσότερο ήλιο.

Μπορεί ακόμη και να θέλετε να ξεγελάσετε το φυτό νεφρίτη σας και να γίνει κόκκινο για ένα διασκεδαστικό και ενδιαφέρον έργο φυτών εσωτερικού χώρου.

2. Πολλαπλασιάστε τον νεφρίτη από μοσχεύματα φύλλων

Κάτοψη μοσχευμάτων crassula ovata για μελλοντική ρίζα σε ξύλινο φόντο

Όταν παίρνετε ένα κόψιμο φύλλου, είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι έχετε ολόκληρο το κάτω μέρος του φύλλου σε ένα κομμάτι. Όταν το αφαιρέσετε καθαρά από το κύριο στέλεχος, το φύλλο θα πρέπει να έχει ένα ελαφρύ σχήμα C στο σημείο που ήταν κολλημένο στο στέλεχος. Φροντίζοντας να λάβετε ολόκληρο το κομμάτι του φύλλου διασφαλίζετε ότι θα έχετε τον κόμβο που χρειάζεται για να ριζώσει το φύλλο.

Μπορεί να σας είναι πιο εύκολο να τσιμπήσετε κοντά στο κάτω μέρος του φύλλου και να το στρίψετε αργά μακριά από το στέλεχος.

Αφήστε το να ξεκουραστεί

Και πάλι, θα πρέπει να αφήσετε το φύλλο να στεγνώσει λίγο, ώστε να μπορεί να ξεφλουδίσει. χρειάζονται μόνο λίγες μέρες με ένα κόψιμο φύλλου.

Μείγμα ανάπτυξης χωρίς έδαφος

Χρησιμοποιήστε το ίδιο υγρό μέσο καλλιέργειας χωρίς έδαφος που χρησιμοποιείται για την κοπή του στελέχους. Μόνο για αυτό, θα θέλετε ένα ρηχό πιάτο με μείγμα καλλιέργειας. Μόλις το κόψιμο των φύλλων σας ξεφλουδίσει, μπορείτε απλά να ξαπλώσετε το φύλλο, πιέζοντάς το ελαφρά στη βρωμιά ή μπορείτε να πιέσετε λίγο την άκρη του φύλλου στο σημείο που ήταν κολλημένο στο στέλεχος κάτω στη βρωμιά.

Κάνε υπομονή

ένα μικρό πολλαπλασιασμένο φυτό νεφρίτη με μικροσκοπικά πράσινα φύλλα 0137
Τόσο μικροσκοπικό!

Η διαδικασία είναι πολύ πιο αργή, αλλά τελικά, θα σας καλωσορίσουν με το πιο έφηβο (και χαριτωμένο) μικρό πράσινο φύλλο να κρυφοκοιτάει από τη βάση του φύλλου.

Και όπως το κόψιμο του στελέχους, το φύλλο θα μαραθεί και θα στεγνώσει καθώς αναπτύσσεται το νέο φυτό. Είναι εντάξει.

Σε αντίθεση με την κοπή του στελέχους, το φύλλο συνήθως δεν αναπηδά καθώς αναπτύσσεται το νέο φυτό. Αυτό, επίσης, είναι εντάξει, και μόλις εγκατασταθεί το νέο φυτό, μπορείτε ακόμη και να αφαιρέσετε το παλιό ζαρωμένο φύλλο από το οποίο αναπτύχθηκε.

ταλαιπωρία

Ζουμερό φυτό Crassula που ριζώνει από μοσχεύματα σε ανοιχτόχρωμο και ουδέτερο φόντο με χώρο αντιγραφής
Αυτά τα μικρά παιδιά είναι έτοιμα να τα βάλουν σε γλάστρα.

Μόλις το κόψιμο των φύλλων μεγαλώσει περίπου 1″-2″, μπορείτε να το τραβήξετε απαλά από το μέσο καλλιέργειας χωρίς χώμα και να το φυτέψετε ξανά σε μια γλάστρα με ένα χυμώδες μείγμα. Να είστε ευγενικοί όταν το αφαιρείτε, για να μην καταστρέψετε τις νέες ρίζες. Ένα chopstick λειτουργεί καλά για να σηκώσει το μικροσκοπικό φυτό από τη βρωμιά.

Τσιμπήστε το πίσω

Σπιτική τσιμπημένη Crassula ovata για μελλοντικά μπονσάι και μοσχεύματα σε στρογγυλή χαμηλή κατσαρόλα και σε λευκό φόντο
Το τσίμπημα της νέας ανάπτυξης θα αναγκάσει αυτό το φυτό νεφρίτη να αναπτυχθεί. Επιπλέον, έχετε έτοιμα δύο μοσχεύματα στελέχους για να ξεκινήσετε τη διαδικασία από την αρχή.

Αφού μεταφυτεύσετε το φυτό νεφρίτη που μόλις πολλαπλασιάστηκε, μπορείτε να το τοποθετήσετε όπου θα έχει περισσότερο έντονο φως.

Καθώς το κόψιμο των φύλλων σας αρχίζει να μεγαλώνει λίγο σε μήκος, αναπτύσσοντας ένα στέλεχος, θα θέλετε να τσιμπήσετε τα πιο πάνω φύλλα. Το τσίμπημα της κορυφής ενός ή δύο σετ φύλλων θα ενθαρρύνει τον νέο σας νεφρίτη να ωθήσει προς τα έξω την πλάγια ανάπτυξη, αντί να γίνει ψηλός και εύσωμος.

Μόλις το φυτό νεφρίτη σας αρχίσει να μεγαλώνει, θα θελήσετε να μάθετε πώς να το κλαδεύετε ώστε να γίνει θαμνώδες.

Μια συλλογή από πολλαπλασιασμούς νεφρίτη.
Πολλαπλασιάστε όλα τα φυτά νεφρίτη!

Και αυτό είναι αυτό.

Ο πολλαπλασιασμός ενός φυτού νεφρίτη είναι απίστευτα εύκολο να γίνει είτε επιλέγετε κοπή μίσχου είτε φύλλου.

Με λίγο χρόνο και υπομονή, θα είστε σε καλό δρόμο για να καλλιεργήσετε πολλά νέα φυτά νεφρίτη και να τα δωρίσετε στην οικογένεια και τους φίλους σας.

Περισσότεροι οδηγοί πολλαπλασιασμού φυτών εσωτερικού χώρου

Πώς να πολλαπλασιάσετε τον χριστουγεννιάτικο κάκτο & 2 μυστικά για μεγάλα φυτά με πολλά λουλούδια

4 εύκολοι τρόποι πολλαπλασιασμού του φυτού φιδιού

Τρόπος πολλαπλασιασμού του φυτού αράχνης – με ή χωρίς αραχνοδέτες

Schreibe einen Kommentar