Πώς να καλλιεργήσετε μαύρα σμέουρα

7
Πώς να καλλιεργήσετε μαύρα σμέουρα

Η καλλιέργεια μαύρων σμέουρων είναι μια απλή και ικανοποιητική εμπειρία. Δείτε πώς μπορείτε να καλλιεργήσετε μαύρα σμέουρα στον κήπο μικρής κλίμακας ή στο βρώσιμο τοπίο.

Αυτή η σελίδα μπορεί να περιέχει συνδέσμους συνεργατών. Παρακαλώ διαβάστε την αποκάλυψή μου για περισσότερες πληροφορίες.

Φυτά μαύρου βατόμουρου δωρεάν για ένα καλό σπίτι” είναι το μήνυμα που εμφανίστηκε όταν έλεγξα τον πίνακα μηνυμάτων της γειτονιάς μια μέρα πριν από πολλά χρόνια. Απάντησα αμέσως και ένιωσα σύγχυση για την προσθήκη περισσότερων καρποφόρων φυτών στο εδώδιμο τοπίο μου!

Ήταν ένα μπόνους που γνώρισα έναν γείτονα-τώρα-φίλο που μοιραζόταν την αγάπη μου να καλλιεργώ νόστιμα πράγματα.

Πράγματι, τα φυτά λειτούργησαν τέλεια στον κήπο μου και έκανα μερικούς νέους φίλους. Win-win! Χάρηκα που έμαθα πόσο προσαρμόσιμα ήταν αυτά τα φυτά σε ποικίλες συνθήκες ανάπτυξης.

Η επόμενη πρόκληση ήταν να μάθω πώς να καλλιεργώ μαύρα σμέουρα. Αποδείχτηκε μια εύκολη και ικανοποιητική εμπειρία για μένα.

Διαβάστε τα άλλα άρθρα μου σχετικά με την καλλιέργεια φρούτων.

Φύτευση μαύρων σμέουρων

Φυτέψτε μαύρα σμέουρα στις ζώνες ανθεκτικότητας του USDA 5-8. Δεν είναι τόσο ανθεκτικές όσο οι κόκκινες ή κίτρινες ποικιλίες. Ίσως μπορέσετε να τα καλλιεργήσετε στη ζώνη 4 στη βόρεια πλευρά ενός κτιρίου ή πλαγιάς για να τα προστατέψετε από τον ανοιξιάτικο παγετό και τις ζημιές από τον άνεμο.

Στην πραγματικότητα, όλα τα brambles (δηλαδή, τα σμέουρα και τα βατόμουρα) φυτεύονται καλά με αυτόν τον τρόπο ως πρόσθετη προφύλαξη (η ζημιά από τον ανοιξιάτικο παγετό μπορεί να σημαίνει μειωμένη συγκομιδή).

Επιλέξτε μια τοποθεσία με ηλιοφάνεια ή μια θέση που είναι μερικώς σκιασμένη. Σε θερμότερα κλίματα, τα πάνε καλύτερα με τη σκιά αργά το απόγευμα.

Μην τα φυτεύετε κοντά σε άγρια ​​σμέουρα ή βατόμουρα, τα οποία μπορούν να μεταδώσουν ασθένειες στα μαύρα σμέουρα σας. Μια απόσταση 300 ποδιών μεταξύ τους είναι ο προτεινόμενος εμπειρικός κανόνας.

Τα μαύρα σμέουρα είναι αυτογονιμοποιούμενα, πράγμα που σημαίνει ότι ένα μόνο φυτό μπορεί να παράγει καρπούς.

Προτιμούν καλά στραγγιζόμενα εδάφη, γι‘ αυτό επιλέξτε μια τοποθεσία όπου το έδαφος δεν είναι μουσκεμένο. Κατά τη φύτευση, ανακατέψτε με λίπασμα ή κοπριά και προσθέστε περισσότερο από αυτό κάθε άνοιξη ως επικάλυψη εδάφους.

Φυτέψτε τα καλάμια μαύρου βατόμουρου 2-1/2 πόδια μακριά το ένα από το άλλο στη σειρά. Βεβαιωθείτε ότι έχετε πρόσβαση και στις δύο πλευρές της σειράς για συγκομιδή, εκπαίδευση και κλάδεμα.

Όπως όλα τα brambles, τα μαύρα μπαλώματα βατόμουρου μπορούν να ξεφύγουν από τον έλεγχο εάν δεν εκπαιδεύονται και δεν κλαδεύονται σωστά. Μια πέργκολα ή φράχτης θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε τα μαύρα σμέουρα σας διαχειρίσιμα και ευκολότερα στη συγκομιδή. Είναι καλύτερο να το εγκαταστήσετε τη στιγμή της φύτευσης.

>>> Δείτε Εκπαίδευση και Κλάδεμα Μαύρων Σμέουρων για περισσότερες λεπτομέρειες.

Καλύψτε τα καλά το φθινόπωρο για να αποτρέψετε τη ζημιά του χειμώνα.

Θα θέλατε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τη χρήση των καλλιεργειών φρούτων στο εδώδιμο τοπίο;

Θα βρείτε πολλές πληροφορίες όπως αυτή στο βραβευμένο βιβλίο μου, The Suburban Micro-Farm.

The Suburban Micro-Farm Book

Μαύρα καλάμια βατόμουρου το χειμώνα.

Μαύρα καλάμια βατόμουρου το χειμώνα.

Πώς να καλλιεργήσετε μαύρα σμέουρα στο βρώσιμο τοπίο

Τα μαύρα σμέουρα είναι ένα όμορφο φυτό τοπίου. Τα έντονα κόκκινα καλάμια τους φλέγονται με σιγουριά στους γκρίζους χειμώνες, ενώ τα ροζ, κόκκινα και μοβ των μούρων που ωριμάζουν είναι φάροι ευθυμίας στις αρχές του καλοκαιριού.

Μπορεί να μπείτε στον πειρασμό να σκεφτείτε την ανάπτυξη το κόκκινο σμέουρα λόγω όλων των υπέροχων πλεονεκτημάτων που έχω αναφέρει μέχρι τώρα σχετικά με την καλλιέργεια μαύρων σμέουρων. Δεν είναι απλά διαφορετικά χρώματα του ίδιου μούρου;

Στην πραγματικότητα, τα κόκκινα (και κίτρινα) σμέουρα συμπεριφέρονται διαφορετικά από τα μαύρα σμέουρα. Τα κόκκινα σμέουρα εξαπλώνονται στέλνοντας τα κορόιδα μακριά από το αρχικό στέμμα της ρίζας.

Ωστόσο, αντί να «φεύγουν» με τον καιρό, τα μαύρα σμέουρα «μένουν στη θέση τους». (Τα μοβ σμέουρα και τα βατόμουρα χωρίς αγκάθια βρίσκονται στο ίδιο στρατόπεδο.) Ξεκινούν νέα φυτά μόνο όταν τα μακριά καλάμια τους σκύβουν και αγγίζουν το χώμα.

Αυτό είναι εύκολο να ελεγχθεί με το σωστό κλάδεμα. Ωστόσο, για αυτό το λόγο, προτείνω μόνο κόκκινα και κίτρινα βατόμουρα και αγκαθωτά βατόμουρα για κηπουρούς που έχουν λίγο περισσότερο χώρο και μπορούν να επιτρέψουν πιο γεμάτες σειρές από καλάμια που περιφέρονται λίγο.

Είναι καλύτερα στον κήπο της πίσω αυλής παρά στο μπροστινό τοπίο της αυλής.

Δείτε: 6 Καλλιέργειες Φρούτων για Πολλαπλασιασμό Δωρεάν από μοσχεύματα

Φύτεψα το δικό μου μπροστά από το σπίτι μας, ακριβώς δίπλα στην μπροστινή βεράντα.

Μαύρα σμέουρα στον βρώσιμο εξωραϊσμό.

Μαύρα σμέουρα στον βρώσιμο εξωραϊσμό.

Αναμφισβήτητα, τα μαύρα σμέουρα κάνουν εξαιρετικές θεμελιώδεις φυτεύσεις τοπίων, επειδή:

  1. Το ύψος τους δεν ξεπερνά ποτέ τα 2 1/2 – 4 πόδια (αν έχουν κλαδευτεί σωστά)
  2. Είναι αγκαθωτά, επομένως παρέχουν κάποια ασφάλεια κοντά στα παράθυρα
  3. Αναπτύσσονται υπέροχα σε ευθεία γραμμή (εκπαιδεύονται πιο εύκολα με αυτόν τον τρόπο)
  4. Είναι όμορφα τόσο χειμώνα όσο και καλοκαίρι
  5. «Μένουν στη θέση τους»
  6. Είναι ανθεκτικά στη σκιά και αναπτύσσονται καλά σε περιοχές που επισκιάζονται από το σπίτι
  7. Είναι ανθεκτικά σε ζουγκλώνια και μπορούν να φυτευτούν κοντά σε μαύρες καρυδιές

Καλλιέργεια μαύρων σμέουρων με την άγρια ​​ζωή

1: Τα πουλιά τα λατρεύουν.

Το να μάθετε πώς να καλλιεργείτε μαύρα σμέουρα —και να εμποδίζετε τα πουλιά να τα φάνε όλα—είναι μια μορφή τέχνης. Από όλα τα φρούτα που καλλιεργούνται στην αυλή μου, αυτά είναι μακράν τα αγαπημένα τους!

Δίχτυ για πουλί και γυαλιστερά πράγματα όπως παλιά CD θα τους αποτρέψουν μερικούς.

Προσωπικά, πιστεύω ότι ο ιδανικός τρόπος για να αποτρέψετε τα πουλιά είναι να κλαδέψετε τα καλάμια σε μικρότερο ύψος, πιο κοντά στα 2-1/2 έως 3 πόδια. Αυτό συμβαίνει γιατί εάν τα σμέουρα είναι χαμηλότερα στο έδαφος, υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος από τα αρπακτικά της γειτονιάς όπως οι γάτες.

Τα μαύρα σμέουρα μας κλαδεύονται σε ύψος περίπου τεσσάρων μέτρων και τα πουλιά τρώνε με την καρδιά τους, ενώ η Molly the Farm Cat δεν μπορεί να περιπολεί σε αυτό το ύψος. Θα ήθελα να τα κλαδέψω πιο κοντά στο μέλλον για να δω αν υπάρχει διαφορά.

"Μαύρος

2: Τα ελάφια τα λατρεύουν επίσης.

Το να μάθετε πώς να καλλιεργείτε μαύρα σμέουρα είναι ένα αμφιλεγόμενο σημείο εάν έχετε ελάφια στη γειτονιά σας, εκτός εάν είστε διατεθειμένοι να περιφράξετε τα φρούτα σας. Συνιστώ να προγραμματίσετε εκ των προτέρων και να εγκαταστήσετε ένα φράχτη από ελάφια κήπου.

Παρά τα αγκάθια, θα φάνε ολόκληρο το φυτό, όχι μόνο τα μούρα.

Αναπτύξτε ένα κουκούτσι!

Εναλλακτικά, εξετάστε το ενδεχόμενο να καλλιεργήσετε ένα φράχτη (ένα φράκτη τροφίμων), που είναι ένας φράκτης που φυτεύεται εξωτερικά για την άγρια ​​ζωή και εσωτερικά για τον άνθρωπο. Το φτερό είναι τόσο πυκνά φυτεμένο, που το ελάφι προτιμά να μείνει απ‘ έξω και να τρώει πράγματα παρά να πηδήξει στον κήπο σας.

Αυτή η στρατηγική λειτουργεί μόνο εάν έχετε έναν αξιοπρεπή χώρο. Για παράδειγμα, το φτερό μπορεί να έχει πλάτος έξι πόδια στο εξωτερικό και έξι πόδια πλάτος στην ανθρώπινη πλευρά. Οι πυκνοφυτεμένοι θάμνοι και δέντρα διαφορετικού ύψους χρησιμεύουν για να συγχέουν την αντίληψή τους για το περιορισμένο βάθος.

Επιπλέον, το fedge είναι μια ωραία λέξη! Εδώ είναι μια σύντομη ανάρτηση επί του θέματος.

Συγκομιδή μαύρου βατόμουρου.

Συγκομιδή μαύρων σμέουρων

Για να έχετε την καλύτερη συγκομιδή σας, θα θέλετε να τα εκπαιδεύσετε και να τα κλαδέψετε σωστά. Μάθετε για την εκπαίδευση και το κλάδεμα των μαύρων σμέουρων. Το σωστό κλάδεμα σημαίνει ότι τα αγκάθια δουλεύονται ευκολότερα όταν μαζεύετε μούρα.

Μην περιμένετε να πάρετε καρπό τον πρώτο χρόνο φύτευσης. Στο δεύτερο έτος σας, θα πάρετε μια χούφτα περίπου από κάθε λόφο.

Μετά το δεύτερο έτος σας, θα πρέπει να έχετε μια καλή συγκομιδή από κάθε λόφο: δύο έως έξι λίτρα, ανάλογα με τις στρατηγικές σας για την αποτροπή της άγριας ζωής και το εάν τα φυτά σας είναι στον ήλιο ή όχι (περισσότερος ήλιος = μεγαλύτερη σοδειά).

Μάθετε για την εποχή ωρίμανσης της συγκεκριμένης ποικιλίας που φυτεύετε. Οι ποικιλίες ωριμάζουν είτε στις αρχές, είτε στα μέσα είτε στα τέλη της σεζόν. Οι δικοί μας ωριμάζουν τον Ιούνιο, οπότε ο Ιούνιος δεν είναι ο μήνας για να πάμε διακοπές αν θέλουμε να μαζέψουμε μαύρα σμέουρα!

Όταν τα μαύρα σμέουρα είναι έτοιμα για συγκομιδή, γίνονται από έντονα κόκκινα σε βαθύ μοβ. Μόλις αρχίσουν να ωριμάζουν, θα θέλετε να θερίζετε καθημερινά για να κερδίσετε τους φίλους σας της άγριας φύσης (οι οποίοι αναπόφευκτα θα πάρουν λίγους ούτως ή άλλως).

Χρησιμοποιώντας τα μαύρα σμέουρα στην κουζίνα

Παγώνω τα περισσότερα από τα δικά μου, γιατί χάνονται τόσο γρήγορα, για να τα χρησιμοποιήσω όλο τον χειμώνα. Τα μαύρα σμέουρα είναι υπέροχα – φρέσκα ή κατεψυγμένα – σε smoothies και αρτοσκευάσματα, πάνω από παγωτό βανίλια ή σε ζελέ. Ακολουθούν περισσότερες ιδέες για το πώς να χρησιμοποιήσετε τα μούρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΟΜΕΝΟ:

Καλλιεργείτε μαύρα σμέουρα; Σκέφτεστε να τα προσθέσετε στον κήπο ή το τοπίο σας;

Schreibe einen Kommentar