Πώς να καλλιεργήσετε και να χρησιμοποιήσετε θάμνους σταφίδας

9
Πώς να καλλιεργήσετε και να χρησιμοποιήσετε θάμνους σταφίδας

Οι θάμνοι σταφίδας είναι μια εξαιρετική προσθήκη στο βρώσιμο τοπίο. Να πώς τα καλλιεργώ στο τοπίο μου και χρησιμοποιώ σταφίδες στην κουζίνα.

Οι θάμνοι σταφίδας είναι μια εξαιρετική προσθήκη στο βρώσιμο τοπίο.  Να πώς τα καλλιεργώ στο τοπίο μου και χρησιμοποιώ τα φραγκοστάφυλα στην κουζίνα.  #microfarm #currants #ediblelandscape #ediblelandscaping #permaculture #suburbanpermaculture #gardening #gardentips

Αυτή η σελίδα μπορεί να περιέχει συνδέσμους συνεργατών. Παρακαλώ διαβάστε την αποκάλυψή μου για περισσότερες πληροφορίες.

θάμνοι σταφίδας (Ribes) είναι θάμνοι χωρίς αγκάθια, που αναπτύσσονται στις ζώνες ανθεκτικότητας του USDA 3-8. Μπορούν να μεγαλώσουν 3-6 πόδια πλάτος και ύψος, και μπορεί να κυμαίνονται στο χρώμα από κόκκινο, λευκό, ροζ ή μαύρο. Υπάρχει ακόμη και μια σταφίδα γαρύφαλλο (Ribes), το οποίο είναι πολύ αρωματικό.

Όλες οι σταφίδες έχουν ελκυστικά λουλούδια και φύλλα που μοιάζουν με σφενδάμι που τις κάνουν επιθυμητές στο εδώδιμο τοπίο. Μπορούν να φυτευτούν στον κάτω όροφο ενός δάσους τροφίμων permaculture ή φράχτη. Είναι μία από τις πολλές πολυετείς καλλιέργειες που μπορούν να ανεχθούν υγρές περιοχές.

Θάμνοι σταφίδας: Βρώσιμος εξωραϊσμός για σκιερές περιοχές

Δεν υπάρχουν πολλές επιλογές για την καλλιέργεια βρώσιμων φυτών στη σκιά, οπότε όταν έμαθα ότι η σταφίδα μπορεί να είναι γεμάτη και παραγωγική στη σκιά, ήταν αγάπη με την πρώτη ματιά. Αντικατέστησα τους παραδοσιακούς θάμνους που κάλυπταν την μπροστινή βεράντα μας με μια σειρά από θάμνους σταφίδας.

Στη βόρεια πλευρά του σπιτιού, είναι σχεδόν εντελώς σκιασμένα. Δεν μπορώ να πιστέψω πόσο λίγα ήταν την εποχή της φύτευσης! >>>

Ένας νεαρός φράχτης από θάμνους σταφίδας στο βρώσιμο τοπίο μου

Φύτεψα δύο κόκκινες σταφίδες «Red Lake» και μαύρες σταφίδες «Consort». Εκ των υστέρων, θα έπρεπε να είχα επιλέξει μόνο μία ποικιλία για ομοιόμορφη εμφάνιση στον φράχτη. Αυτή είναι μια βασική αρχή σχεδιασμού τοπίου που ονομάζεται ενότητα. Ζήσε και μάθε…

Αυτός ο θάμνος των μούρων αναπτύσσεται φυσικά σε διακεκομμένη σκιά. Εκεί, θα παράγει πιο ζωντανό, πιο σκούρο φύλλωμα, κάτι που είναι καλά νέα για ένα βρώσιμο τοπίο. Από την άλλη πλευρά, είναι πιο παραγωγικοί στον ήλιο.

Με περισσότερο ήλιο, ωστόσο, οι ρηχές ρίζες θα απαιτήσουν περισσότερο πότισμα κατά τη διάρκεια του ζεστού καλοκαιριού και μπορεί να είναι πιο ευαίσθητες στα παράσιτα.

Ώριμοι θάμνοι σταφίδας στο τοπίο

Οι ώριμοι θάμνοι σταφίδας στο τοπίο

8 τρόποι για να καλλιεργήσετε θάμνους σταφίδας στο τοπίο

Ακολουθούν μερικοί τρόποι για να καλλιεργήσετε τους θάμνους:

  1. Ως θεμελιώδης φράκτης που συνορεύει με την μπροστινή βεράντα. Τα ανοιξιάτικα λουλούδια είναι υπέροχα την άνοιξη και τα μούρα κρέμονται σαν τσαμπιά σταφύλια στις αρχές του καλοκαιριού.
  2. Σε σκιερό, αχρησιμοποίητο σημείο. Δοκιμάστε να τα φυτέψετε κάτω από βελανιδιές, καρυδιές ή μηλιές, σύμφωνα με Ο κήπος της Γαίας.
  3. Σε έναν φράκτη άγριας ζωής. Τα πουλιά αγαπούν τα μούρα. Λέγεται ότι είναι ανθεκτικά στα ελάφια, αλλά δεν είμαι τόσο σίγουρος γι‘ αυτό.
  4. Σε χώρο αναζήτησης τροφής πουλερικών. Τους αρέσουν και τα κοτόπουλα.
  5. Στις άκρες ανοιχτών ξύλων ή σε σκιά μέσα στο δάσος (όπως σε ένα τροφοδάσος).
  6. Σε έναν κήπο επικονίασης. Τα μικροσκοπικά λουλούδια παρέχουν νέκταρ τόσο για τα κολίβρια όσο και για ένα θηριοτροφείο άλλων εντόμων.
  7. Στον ιατρικό σας κήπο. Τα φύλλα μαύρης σταφίδας είναι γνωστά για τη θεραπεία πολλών συμπτωμάτων και ασθενειών, από αρθρίτιδα έως κρυολογήματα και βήχα. Όλες οι σταφίδες έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C και μπορούν να αποξηρανθούν και να καταναλωθούν ως συμπλήρωμα κατά τους χειμερινούς μήνες.
  8. Σε έναν κήπο με ζελέ. Αν και νομίζω ότι είναι λίγο τάρτα για φρέσκο ​​φαγητό, μεταμορφώνονται σε μια γλυκιά και απαλή γεύση όταν γίνονται ζελέ.

Θα θέλατε να μάθετε περισσότερα για την καλλιέργεια φρούτων στο τοπίο της περμακουλτούρας;

Θα βρείτε πολλές πληροφορίες όπως αυτή στο βραβευμένο βιβλίο μου, The Suburban Micro-Farm.

The Suburban Micro-Farm Book

Ένα μάτσο σταφίδες

Όμορφη στο εδώδιμο τοπίο

Οι θάμνοι της μαύρης σταφίδας είναι πιο ζωηροί από τις κόκκινες σταφίδες. Είναι πιο γεμάτα και πιο όρθια με πιο ίσια κλαδιά και φτάνουν τα 5-6 πόδια ψηλά και φαρδιά. Τα φύλλα είναι μεγαλύτερα και τα κλαδιά δίνουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον το χειμώνα γιατί τα κόκκινα μπουμπούκια είναι μεγαλύτερα.

Εναλλακτικά, οι θάμνοι της κόκκινης σταφίδας είναι μικρότεροι (3-5 πόδια ύψος και πλάτος) και λίγο πιο σαθροί. Αλλά αυτό είναι κάπως προσεγμένο, επίσης, με τα γκρινιαρισμένα κλαδιά. Σαφώς, εξαρτάται από το τι ψάχνετε!

Λουλούδια από θάμνους σταφίδας

Απόδοση θάμνων σταφίδας

Κάθε χρόνο, κάθε θάμνος μου με κόκκινη σταφίδα παράγει περίπου 2 κιλά μούρα, ενώ οι θάμνοι μαύρης σταφίδας μου παράγουν περίπου 4 λίβρες μούρα.

Οι θάμνοι μου καλλιεργούνται στη σκιά, γι‘ αυτό μεγαλώστε στον ήλιο για να παράγετε περισσότερα μούρα.

Συγκομιδή σταφίδας

Περίοδος συγκομιδής: Συγκομίστε τα μούρα στις αρχές του καλοκαιριού. Οι θάμνοι της κόκκινης σταφίδας μου είναι έτοιμοι για συγκομιδή στα τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου, ενώ οι θάμνοι της μαύρης σταφίδας μου ωριμάζουν περίπου 2-3 ​​εβδομάδες αργότερα. Συγκομίζονται και τα δύο για περίπου ένα μήνα.

Τρόπος συγκομιδής: Συγκομίστε ολόκληρο το τσαμπί όταν όλα τα μούρα είναι ώριμα (σαν ένα τσαμπί σταφύλι). Διαλέξτε κάθε μούρο από το στέλεχος πριν το φάτε ή το επεξεργαστείτε.

Παράσιτα και ασθένειες των θάμνων σταφίδας

Είναι ευαίσθητα στις αφίδες και στη σκουριά του λευκού πεύκου, γι‘ αυτό μην τα φυτεύετε κοντά σε λευκά πεύκα. Λόγω της ικανότητάς τους να μεταδώσουν την ασθένεια, απαγορεύονται σε ορισμένες πολιτείες.

Το φυτώριο μπορεί να σας πει εάν απαγορεύονται εντελώς εκεί που ζείτε ή εάν απαγορεύονται μόνο ορισμένες ποικιλίες. Δεν έχω αντιμετωπίσει κανένα παράσιτο ή ασθένεια στον φράκτη σταφίδας μου.

Κλάδεμα

Κλαδέψτε τους θάμνους της σταφίδας στα τέλη του χειμώνα όταν είναι αδρανείς για να επιτύχετε καλή παραγωγή μούρων.

Κόψτε τυχόν μίσχους που αγγίζουν το έδαφος ή που φαίνεται να είναι άρρωστοι ή σπασμένοι. Η κόκκινη σταφίδα παράγει περισσότερο σε μίσχους ηλικίας 2 έως 3 ετών, ενώ η μαύρη σταφίδα παράγει περισσότερο σε μίσχους ηλικίας 1 έτους.

Τα παλαιότερα, λιγότερο παραγωγικά στελέχη πρέπει να αφαιρούνται καθώς τα φυτά γερνούν. Πάρα πολλοί μίσχοι προκαλούν υπερπληθυσμό και μειώνουν την παραγωγικότητα, επομένως κρατήστε μόνο 10-12 από τα πιο δυνατά, νεότερα στελέχη (μίσχοι 1, 2 και 3 ετών). Κλαδέψτε τα υπόλοιπα πίσω.

Αυτή τη στιγμή, μπορείτε επίσης να διαμορφώσετε τους θάμνους σταφίδας σε έναν τακτοποιημένο φράκτη, εάν αυτό σας αρέσει.

Αυξανόμενοι πόροι:

Γεύση και χρήσεις

Τόσο η μαύρη όσο και η κόκκινη σταφίδα είναι πολύ ξινή όταν τρώγονται φρέσκα, και και οι δύο έχουν σπόρους. Αλλά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C και αντιοξειδωτικά (καλά για εσάς πράγματα!).

Έχω βρει πολλούς τρόπους με τους οποίους απολαμβάνω να τα τρώω. Ξεκινάω καταψύχοντας όλα τα μούρα αμέσως μετά τη συγκομιδή.

smoothie σταφίδας

Ένα smoothie σταφίδας

1. Smoothies σταφίδας

Τα παγωμένα μούρα είναι νόστιμα στα πρωινά μου smoothies με γάλα καρύδας και λίγο βανίλια. Ανακατεύω ίσα μέρη κόκκινης και μαύρης σταφίδας και φράουλας μαζί. Ενώ οι φράουλες κόβουν την τάρτα, εκμεταλλεύομαι πλήρως την υψηλή περιεκτικότητα της σταφίδας σε βιταμίνη C.

Ένα ανάμεικτο ζελέ μούρων που περιέχει σταφίδες

2. Ζελέ σταφίδας

Ονομάζονται οι πιο ακριβές κονσέρβες στον κόσμο Bar-le-Duc κονσέρβες κόκκινης σταφίδας. Αυτή η λιχουδιά κατάγεται από ένα μικρό χωριό στη βορειοανατολική Γαλλία όπου παρασκευάζεται τουλάχιστον από το 1500. Το εμπόριο μεταβιβάζεται από τις γυναίκες στις κόρες, όπου χρησιμοποιούν πτερύγια χήνας για να εξάγουν με κόπο τον σπόρο από κάθε μούρο χωρίς να προκαλούν ζημιά.

Προσπάθησα να φτιάξω μια εκδοχή αυτού, αλλά η συνταγή για κανονικούς ανθρώπους σαν εμένα περιλαμβάνει τους σπόρους, που δεν μου άρεσαν. Υπέροχη γεύση, πάρα πολλοί σπόροι.

Τώρα λοιπόν φτιάχνω ένα ζελέ παρά κονσέρβες γιατί είναι χωρίς κουκούτσια. Τα μούρα σταφίδας έχουν μια υπέροχη απαλή γεύση όταν μαγειρεύονται. Το ανάμεικτο ζελέ μου με μούρα, που συχνά περιλαμβάνει κόκκινες και μαύρες σταφίδες και μαύρα σμέουρα, είναι θεϊκό.

Πηκτίνη της Πομόνα είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να μετατρέψετε τον μοναδικό σας συνδυασμό από μούρα στο σπίτι σας σε ένα μοναδικό ζελέ.

Ξύδι με έγχυση σταφίδας

3. Ξύδι με έγχυση σταφίδας

Μου αρέσει να φτιάχνω ένα ξύδι με μούρα με τον πολτό που έχει απομείνει από την παρασκευή ζελέ. Ο πολτός περιλαμβάνει σπόρους και φλούδα μούρων, τα οποία εξακολουθούν να έχουν άφθονη γεύση. Χρησιμοποιήστε κανονικά μούρα πολτοποιημένα με πουρέ πατάτας εάν δεν έχετε πολτό από ζελέ.

Δείτε πώς να φτιάξετε ξίδι με έγχυση σταφίδας.

Λικέρ Creme de cassis σταφίδα

4. Λικέρ σταφίδας

Η έγχυση μούρων στη βότκα είναι πολύ εύκολη! Έβαλα μαύρη σταφίδα για να φτιάξω ένα διάσημο γαλλικό λικέρ που ονομάζεται Cassis. Αυτό το φρούτο είναι πιο δημοφιλές στην Ευρώπη, όπου υπάρχουν πολλές παραδοσιακές χρήσεις για τα μούρα.

Να πώς έφτιαξα το λικέρ μαύρης σταφίδας.

Είτε επιλέξετε κόκκινες είτε μαύρες σταφίδες για το τοπίο ή τις γαστρονομικές σας περιπέτειες, δεν μπορείτε να κάνετε λάθος. Είναι και τα δύο όμορφα και νόστιμα!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΟΜΕΝΟ:

Καλλιεργείτε σταφίδες στο σπίτι σας;

Schreibe einen Kommentar