Πώς να καλλιεργήσετε βρώσιμα είδη σε μια λωρίδα στάθμευσης

9
Πώς να καλλιεργήσετε βρώσιμα είδη σε μια λωρίδα στάθμευσης

Η λωρίδα στάθμευσης – αυτή η αχρησιμοποίητη λωρίδα χόρτου μεταξύ του δρόμου και του πεζοδρομίου – συχνά παραβλέπεται ως τοποθεσία για την καλλιέργεια φαγητών. Ακολουθούν ορισμένες προκλήσεις με την ανάπτυξη σε αυτόν τον χώρο και μερικές στρατηγικές για να τον κάνετε όμορφο και παραγωγικό.

Τι θα γινόταν αν η λωρίδα στάθμευσης μπορούσε να είναι και ομορφότερη και παραγωγική ταυτόχρονα;  Η λωρίδα στάθμευσης συχνά παραβλέπεται ως τοποθεσία για την καλλιέργεια βρώσιμων ειδών.

Αυτή η σελίδα μπορεί να περιέχει συνδέσμους συνεργατών. Παρακαλώ διαβάστε την αποκάλυψή μου για περισσότερες πληροφορίες.

Η λωρίδα στάθμευσης έχει πολλά ονόματα – λωρίδα της κόλασης, λωρίδα του διαβόλου, όχθη, πάρκο, λεωφόρος, γρασίδι πεζοδρομίου – για να αναφέρουμε μόνο μερικά. Όπως και να το ονομάσετε, η τάση να καλλιεργούμε περισσότερα τρόφιμα στις αυλές μας κερδίζει δημοτικότητα και αυτός ο γενικά αχρησιμοποίητος χώρος γίνεται πλέον αντιληπτός.

Τι θα γινόταν αν η λωρίδα στάθμευσης θα μπορούσε να είναι όμορφη και χαμηλής συντήρησης, ΚΑΙ να παράγει επίσης νόστιμα φαγώσιμα; Παρακάτω θα μοιραστώ μερικούς από τους τρόπους με τους οποίους οι μη συμβατικοί κηπουροί χρησιμοποιούν αυτόν τον χώρο και θα μοιραστώ τη στρατηγική που λειτούργησε για μένα.

The Urban Parking Strip

Ο Ρον Φίνλεϊ προκάλεσε σάλο πριν από μερικά χρόνια με τους αντάρτικους κήπους του στο Λος Άντζελες ως έναν τρόπο να καταπολεμήσει τις αστικές ερήμους τροφίμων στη γειτονιά του. Είναι διάσημος επειδή είπε: «Το να καλλιεργείς το δικό σου φαγητό είναι σαν να τυπώνεις τα δικά σου χρήματα». Φροντίστε να παρακολουθήστε τον εμπνευσμένο Ted Talk του!

Τι θα γινόταν αν η λωρίδα στάθμευσης μπορούσε να είναι και ομορφότερη και παραγωγική ταυτόχρονα;  Η λωρίδα στάθμευσης συχνά παραβλέπεται ως τοποθεσία για την καλλιέργεια βρώσιμων ειδών.

Φωτογραφία του Ron’s Parkway Garden via RonFinley.com

The Suburban Parking Strip

Ωστόσο, η τάση για φύτευση παραγωγικών κήπων δεν έχει παρακάμψει τα προάστια. αυτό το άρθρο συζητά πώς να καλλιεργήσετε τη λωρίδα στάθμευσης σας, τονίζοντας μια γοητευτική κατοικία στα προάστια στο Σιάτλ της Ουάσινγκτον. Τα αισθητικά χτισμένα υπερυψωμένα κρεβάτια αναμειγνύουν με γούστο τα αναπτυσσόμενα φαγώσιμα με κήπους επικονιαστών και άλλα χαρακτηριστικά, ενώ επιτρέπουν την εύκολη πρόσβαση μεταξύ του δρόμου και του πεζοδρομίου.

Τι θα γινόταν αν η λωρίδα στάθμευσης μπορούσε να είναι και ομορφότερη και παραγωγική ταυτόχρονα;  Η λωρίδα στάθμευσης συχνά παραβλέπεται ως τοποθεσία για την καλλιέργεια βρώσιμων ειδών.

Parking Strip υπερυψωμένα κρεβάτια λαχανικών, Σιάτλ, Ουάσιγκτον. Φωτογραφία από Erin Lau Σχεδιασμός Τοπίου. Εμφανίστηκε για πρώτη φορά στις Houzz.com.

Φανταστείτε τις αποδόσεις που θα μπορούσαν να παράγουν οι πόλεις μας—αυξάνοντας την εθνική επισιτιστική ασφάλεια—αν καλλιεργούσαμε απλώς φαγώσιμα στις λωρίδες στάθμευσης!

Αυτό με έκανε να σκεφτώ το έργο μας για τη λωρίδα στάθμευσης στο Tenth Acre Farm. Ξεκινήσαμε το 2011 από φύτευση τριών νάνων κερασιών «North Star». Στην αυλή μας, η λωρίδα στάθμευσης τυγχάνει να έχει τον περισσότερο ήλιο, οπότε γιατί να μην την αξιοποιήσετε;

Στο δεύτερο έτος τους, οι νεαρές κερασιές μας απέδωσαν δύο κιλά κερασιές. Έφτιαξαν την πιο υπέροχη γέμιση πίτας και smoothies! Μέχρι το έκτο έτος τους, παρήγαγαν 27 κιλά φρούτων!

Τι θα γινόταν αν η λωρίδα στάθμευσης μπορούσε να είναι και ομορφότερη και παραγωγική ταυτόχρονα;  Η λωρίδα στάθμευσης συχνά παραβλέπεται ως τοποθεσία για την καλλιέργεια βρώσιμων ειδών.

ωριμάζοντας κεράσια στη λωρίδα στάθμευσης

Τι θα γινόταν αν η λωρίδα στάθμευσης μπορούσε να είναι και ομορφότερη και παραγωγική ταυτόχρονα;  Η λωρίδα στάθμευσης συχνά παραβλέπεται ως τοποθεσία για την καλλιέργεια βρώσιμων ειδών.

συγκομιδή λωρίδων στάθμευσης!

Με την καλλιέργεια της λωρίδας στάθμευσης και τη μείωση του χλοοτάπητα, όχι μόνο αυξάνουμε τις βρώσιμες αποδόσεις μας, αλλά προσθέτουμε επίσης ομορφιά, παρέχοντας ενδιαίτημα για επικονιαστές και αυξάνοντας τη βιοποικιλότητα. Διαβάστε περισσότερα για τη φύτευση κερασιών και πώς εξασφαλίσαμε την αυξανόμενη επιτυχία τους:

Πώς να καλλιεργήσετε κερασιές
The Cherry Tree Guild and Natural Pest Control

Θα θέλατε να μάθετε περισσότερα σχετικά με την αξιοποίηση των μικρών κήπων στο έπακρο;

Θα βρείτε πολλές πληροφορίες όπως αυτή στο βιβλίο μου, The Suburban Micro-Farm.

The Suburban Micro-Farm Book

Ένα πιθανό πρόβλημα με τις φυτεύσεις λωρίδων στάθμευσης

Οι λωρίδες στάθμευσης είναι υποτιμημένα ακίνητα που προορίζονται για φύτευση βρώσιμων ειδών. Αλλά υπάρχει ένα πιθανό πρόβλημα με την ανάπτυξη σε έναν χώρο που τεχνικά δεν ανήκει στον ιδιοκτήτη του σπιτιού: Δικαιώματα στη λωρίδα στάθμευσης. Εδώ είναι πώς να ξεπεράσετε αυτό το πρόβλημα και να καλλιεργήσετε τροφή ούτως ή άλλως.

Εργασίες κοινής ωφέλειας: Ποιος έχει δικαιώματα στη λωρίδα στάθμευσης;

Αν και ο ιδιοκτήτης του ακινήτου διατηρεί τη λωρίδα στάθμευσης, ο χώρος είναι επίσης ένα δικαίωμα διέλευσης για επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας. Αυτό σημαίνει ότι εάν η λωρίδα στάθμευσης χρειάζεται σκάψιμο για επισκευή ή βελτιώσεις κοινής ωφέλειας, οι εργαζόμενοι είναι έτοιμοι να σκάψουν οτιδήποτε υπάρχει εκεί. Ανατίθεται η σπορά με γρασίδι μόνο μετά την ολοκλήρωση της εργασίας.

Η λωρίδα στάθμευσης μας έχει τον περισσότερο ήλιο από οπουδήποτε στην ιδιοκτησία μας, έτσι αποφασίσαμε να ρίξουμε τα ζάρια και να φυτέψουμε κάποια πράγματα ούτως ή άλλως.

Εντοπισμός βοηθητικών προγραμμάτων

Προτού επενδύσουμε χρόνο και χρήμα σε μια φύτευση λωρίδας στάθμευσης, εντοπίσαμε -όσο καλύτερα μπορούσαμε- υπόγειους σωλήνες και καλώδια, ώστε να ξέρουμε πού ΜΗ να φυτέψουμε. Φυτέψαμε τρεις κερασιές, με δύο από τα δέντρα να απλώνονται σε κάθε πλευρά της εισόδου για σωλήνες νερού και αερίου στο σπίτι.

Σκεφτήκαμε ότι πετύχαμε ένα σπίτι στην κατηγορία της κηπουρικής μικρών χώρων!

Και τότε μια καλοκαιρινή μέρα, εργάτες οικοδομών, πορτοκαλί κώνοι, ανατρεπόμενα φορτηγά, εκσκαφές και πινακίδες «απαγορεύεται η στάθμευση» εμφανίστηκαν απροειδοποίητα ακριβώς μπροστά από το σπίτι μας. Υπήρχε ακόμη και ένα port-o-potty. Ήταν εκεί όλη μέρα, κάθε μέρα, για τρεις μήνες, δημιουργώντας θόρυβο και σκόνη και κλείνοντας το δρόμο μας.

Η εταιρεία ύδρευσης προφανώς αντικαθιστούσε τις κύριες γραμμές νερού, κάτι που είναι φανταστικό, αλλά δεν ήξερα τι να περιμένω όσον αφορά το τοπίο μας. Ένα απόγευμα γύρισα σπίτι και βρήκα έναν άντρα να στέκεται σε μια τρύπα βάθους 5 ποδιών ανάμεσα σε δύο από τις κερασιές μας, όπου η κύρια γραμμή νερού στο δρόμο συνδέεται με τους σωλήνες που τρέχουν στο σπίτι μας.

Οι εργάτες είχαν κόψει ένα σημαντικό κομμάτι του ριζικού τους συστήματος όταν έσκαβαν την τρύπα. Ως αποτέλεσμα, το μεσαίο δέντρο έδειξε σημάδια άγχους και έπεσε τα φύλλα του επειδή η γη κάτω από το δέντρο είχε παρασυρθεί από το ρεύμα. Ευτυχώς, είχαμε τοποθετήσει τα δέντρα στα καλύτερα σημεία για να αποφύγουμε τον εκσκαφέα και τα δέντρα αναπήδησαν χωρίς να παραλείψουν!

Έτσι, το μάθημα είναι να είστε ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ σίγουροι ότι θα εντοπίσετε αυτούς τους υπόγειους σωλήνες και καλώδια πριν φυτέψετε.

Μπορείτε να καλλιεργήσετε περισσότερα τρόφιμα ενώ επιτρέπετε νόμιμα τη δημοτική πρόσβαση

Μάλιστα, επειδή ο ιδιοκτήτης του σπιτιού είναι υποχρεωμένος να διατηρήσει τον χώρο, υποστηρίζω ολόψυχα την καλλιέργεια κατάλληλων και χρήσιμων φυτειών που αυξάνουν τη βιοποικιλότητα και μας δίνουν εδώδιμη απόδοση.

Τα ακόλουθα είναι μερικά από τα κύρια ζητήματα για τη δημιουργία μιας επιτυχημένης φύτευσης λωρίδων στάθμευσης.

6 Θέματα φύτευσης για λωρίδες στάθμευσης

1: Ακολουθήστε τις Δημοτικές Οδηγίες

Αναζητήστε τις οδηγίες φύτευσης για τον δήμο σας. Στην πόλη του Σιάτλ, τα κρεβάτια κήπου θα πρέπει να σέβονται τον πεζό με την κατασκευή:

  • Τρία μέτρα μακριά από το δρόμο
  • Ένα πόδι μακριά από το πεζοδρόμιο
  • Τρία πόδια μακριά το ένα από το άλλο για πρόσβαση πεζών στο δρόμο
  • Λιγότερο από 18 ίντσες ύψος

2: Εξετάστε την πρόσβαση στο νερό

Φτάνει ο σωλήνας σας; Αν όχι, είστε έτοιμοι να πιέζετε ποτιστήρια; Μαζεύει νερό και παραμένει μουσκεμένο για αρκετή ώρα μετά από μια βροχή ή παραμένει στεγνό αν δεν ποτίζεται τακτικά; Φυτέψτε ανάλογα με την τοποθεσία, αναζητώντας ιδιαίτερα φυτά ανθεκτικά στην ξηρασία εάν χρειάζεται.

3: Αποφύγετε το κατούρημα του σκύλου

Αυτή είναι μια ανησυχία που τείνουν να αναφέρουν πολλοί κηπουροί-περίεργοι στάθμευσης. Η σύστασή μου είναι να καλλιεργήσετε οπωροφόρα δέντρα, καθώς τα φρούτα που συλλέγονται από δέντρα θα είναι ασφαλή (εφόσον τα φρούτα συλλέγονται από το δέντρο και όχι από το έδαφος), αλλά δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο για τα λαχανικά και τα βότανα χαμηλής ανάπτυξης. Επομένως, εάν ενδιαφέρεστε για την καλλιέργεια λαχανικών, σκεφτείτε να φτιάξετε ένα υπερυψωμένο κρεβάτι για καλλιέργειες χαμηλής ανάπτυξης.

4: Εντοπίστε τις περιοχές πρόσβασης βοηθητικών προγραμμάτων

Διαχωρίσαμε τις κερασιές μας για να έχουμε πρόσβαση στους σωλήνες και τα καλώδια κοινής ωφέλειας που περνούν υπόγεια μέσω της λωρίδας στάθμευσης.

5: Αναμένετε να μοιραστείτε

Οι λωρίδες στάθμευσης είναι κορυφαία σημεία συλλογής για τους πεζούς βοσκότοπους. Αντί να εκνευρίζεστε από αυτούς τους αντάρτες κηπουρούς, να χαίρεστε για το γεγονός ότι κάποιος μπορεί να φάει φρέσκα προϊόντα χωρίς χημικά! Το βλέπω αυτό ως παραχώρηση για την ανάπτυξη σε αυτό που είναι τεχνικά το δημόσιο δικαίωμα διέλευσης.

6: Grow Beauty

Αν η καλλιέργεια φαγώσιμων στη λωρίδα στάθμευσης σας προκαλεί νευρικότητα, το βιβλίο Hellstrip Gardening θα σας δείξει πώς να δημιουργήσετε έναν κήπο για την ομορφιά και τη βιοποικιλότητα.

Χρειάζεστε περισσότερες ιδέες για την καλλιέργεια πολυετών καλλιεργειών στον κήπο permaculture;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΟΜΕΝΟ:

Τι νομίζετε; Θα καλλιεργούσατε τη λωρίδα στάθμευσης σας;

Schreibe einen Kommentar