Πώς να καλλιεργήσετε ένα όμορφο φυτό καφέ σε εσωτερικούς χώρους

8
Πώς να καλλιεργήσετε ένα όμορφο φυτό καφέ σε εσωτερικούς χώρους

Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει δημοφιλής η καλλιέργεια φυτών καφέ σε εσωτερικούς χώρους. Έχουν ένα εντυπωσιακό σχήμα και τα γυαλιστερά πράσινα φύλλα τους τα κάνουν ιδανικά φυτά εσωτερικού χώρου.

Ενώ είναι δυνατό να κάνετε το δέντρο σας να ανθίσει και να παράγει μούρα σε εσωτερικούς χώρους, είναι απίθανο και μια μακρά, δύσκολη διαδικασία. Συνήθως, ο καφές που καλλιεργείται σε εσωτερικούς χώρους έχει να κάνει με τα φύλλα. Τα λουλούδια και τα φρούτα, εάν εμφανιστούν, είναι ένα πρόσθετο πλεονέκτημα.

Κορυφή καφέ δέντρου που καλλιεργείται ως φυτό εσωτερικού χώρου.

Καλλιέργεια από σπόρους

Πράσινοι κόκκοι καφέ σε ένα ξύλινο τραπέζι

Εάν ο κύριος στόχος με ένα φυτό εσωτερικού χώρου καφέ είναι καθαρά τα φύλλα, τότε δοκιμάστε να το καλλιεργήσετε από σπόρους.

Πάρτε έναν πράσινο κόκκο καφέ, μουλιάστε τον για 24 ώρες και μετά σπείρετε τους κόκκους σε υγρό μείγμα ή άμμο. Θα πρέπει να βλαστήσουν μέσα σε 2-4 μήνες.

Μόλις βλαστήσουν, μεταφυτέψτε σε πλούσιο χώμα γλάστρας με προσθήκη κομπόστ. Διατηρήστε το καλά ποτισμένο και ταΐστε συχνά με υγρό λίπασμα.

Μπορείτε να αγοράσετε πράσινους κόκκους καφέ από πολλούς διαδικτυακούς ιστότοπους ψησίματος στο σπίτι, όπως π.χ Ευτυχισμένη κούπα.

Πολλαπλασιάστε από μοσχεύματα

Εάν έχετε πρόσβαση σε φυτό καφέ, μπορείτε να πολλαπλασιάζετε και από μοσχεύματα.

Επιλέξτε υγιείς μίσχους μήκους τουλάχιστον 8-10 ίντσες και αφαιρέστε όλα τα φύλλα εκτός από τα δύο πάνω. Ετοιμάστε ένα μείγμα χώματος από ίσα μέρη χοντρής άμμου και κοκοφοίνικα καρύδας και βρέξτε το μείγμα πριν γεμίσετε μια γλάστρα.

Βουτήξτε κάθε κομμάτι σε νερό και μετά σε σκόνη ορμόνης ριζοβολίας. Κάντε μια τρύπα στην άμμο με ένα μολύβι ή ένα σουβλάκι και ανοίξτε το μέσα. Προσθέστε ετικέτα και ημερομηνία για να μπορείτε να παρακολουθείτε την πρόοδό τους.

Καλύψτε με μια πλαστική σακούλα για να σχηματιστεί ένα μίνι θερμοκήπιο και ελέγξτε ότι έχουν αρκετό νερό τακτικά. Δοκιμάστε τα μοσχεύματα τραβώντας απαλά. Εάν αντιστέκονται, έχουν σχηματιστεί ρίζες και μπορούν να μεταφυτεύονται σε μεμονωμένες γλάστρες.

Πού να αγοράσετε ένα φυτό καφέ

Εάν η έναρξη από σπόρους ή ο πολλαπλασιασμός από μοσχεύματα φαίνεται σαν μια χρονοβόρα διαδικασία, μπορείτε φυσικά να αγοράσετε ώριμα φυτά εσωτερικού καφέ.

Οι The Sill είναι ένας από τους πιο αξιόπιστους προμηθευτές φυτών εσωτερικού χώρου υψηλής ποιότητας και προσφέρουν αυτό το υπέροχο μικρό φυτό καφέ με μια επιλογή από κομψές ζαρντινιέρες.

Πώς να φροντίσετε το φυτό του καφέ σας

Φως

Φυτό καφέ με ροζ φως πίσω του

Τα φυτά καφέ στον φυσικό τους βιότοπο είναι φυτά κάτω από τον όροφο και τα πάνε καλά σε έντονο φως. Αυτό σημαίνει ότι, όπως και άλλα τροπικά φυτά εσωτερικού χώρου, χρειάζονται μια ολόκληρη μέρα με έντονο έμμεσο φως.

Ένα παράθυρο με ανατολικό προσανατολισμό με άμεσο πρωινό ήλιο είναι ιδανικό. Αυτό θα προσφέρει τις καλύτερες συνθήκες για πιθανή ανθοφορία. Αλλά, φροντίστε να προσέχετε τα φύλλα για να μην καούν.

Νερό

Μικρό φυτό καφέ που καλλιεργείται σε κούπα καφέ σε πάγκο κουζίνας

Τα φυτά του καφέ σε δοχεία θα πρέπει να έχουν εξαιρετική αποστράγγιση για την πρόληψη της σήψης των ριζών. Ποτέ μην τα αφήνετε να κάθονται στο νερό (ακόμα και σε δίσκους υγρών). Μάλλον πάρτε τα σε ένα νεροχύτη και αφήστε τα να στραγγίσουν καλά πριν τα ξαναβάλετε στους δίσκους τους.

Ποτίστε σχολαστικά τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, αλλά προσέξτε τα. Αυτοί οι λάτρεις της υγρασίας δεν πρέπει να αφήνονται να στεγνώσουν μεταξύ του ποτίσματος. Σε περιόδους υψηλής ζέστης, μπορεί να χρειαστεί να ποτίζετε πιο συχνά.

Διατηρήστε επίσης την υγρασία σε υψηλά επίπεδα. Αυτό θα επαναλάβει τις συνθήκες του τροπικού δάσους που αγαπούν αυτά τα φυτά, αυξάνοντας τις πιθανότητές σας να ανθίσετε.

Κεράσια καφέ που αναπτύσσονται σε κλαδί με λευκά λουλούδια

Εδαφος

Τα φυτά δοχείων πρέπει να φυτεύονται σε ένα εμπλουτισμένο μίγμα εδάφους γλάστρας. Είναι καλύτερο να φτιάξετε το δικό σας συνδυάζοντας τρία μέρη χώματος γλάστρας, ένα μέρος κομπόστ και κάποιο πρόσθετο λίπασμα βραδείας αποδέσμευσης.

Λίπασμα

Ταΐστε τα φυτά του καφέ με ένα ισορροπημένο υγρό λίπασμα κάθε δύο εβδομάδες κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου και μία φορά το μήνα κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Μπορείτε να μεταβείτε σε ένα λίπασμα υψηλής περιεκτικότητας σε φώσφορο εάν θέλετε να ενθαρρύνετε την ανθοφορία. Όμως, λόγω των συνθηκών σε εσωτερικούς χώρους, ακόμη και αυτό μπορεί να μην είναι αρκετό για την παραγωγή φασολιών.

Συντήρηση

Κοντινό πλάνο των φύλλων φυτών καφέ

Κλάδεμα

Κλαδέψτε τα φυτά του καφέ την άνοιξη για να διατηρήσουν το σχήμα τους και να μην γίνουν πολύ πυκνά τα κλαδιά. Η καλή ροή αέρα και το φως είναι απαραίτητα για την αποφυγή παρασίτων και ασθενειών.

Μεταφύτευση

Τα φυτά καφέ εσωτερικού χώρου πρέπει να μετατοπίζονται κάθε χρόνο για να διατηρούνται σε καλή υγεία. Αυτοί οι μεγάλοι θάμνοι χρειάζονται αύξηση του μεγέθους του δοχείου, ώστε να μπορούν να μεγαλώσουν.

Εάν προτιμάτε να περιορίσετε το μέγεθος, μπορείτε να το κλαδέψετε και να διατηρήσετε το ίδιο μέγεθος γλάστρας. Κατά τη μεταφύτευση, κλαδέψτε και τις ρίζες για να διατηρηθούν συμπαγείς.

Σχετική ανάγνωση: 6 σημάδια που δείχνουν ότι τα φυτά εσωτερικού χώρου σας πρέπει να μεταφερθούν και πώς να το κάνετε

Παράσιτα & Ασθένειες

Κοντινό πλάνο φύλλου καφέ με κίτρινα στίγματα και καφέ κηλίδες.

Η καφεΐνη στα φυτά του καφέ είναι ένα φυσικό απωθητικό για παράσιτα και ασθένειες. Χρησιμοποιούν επίσης τα πλούσια σε καφεΐνη πεσμένα φύλλα τους για να μειώσουν τη βλάστηση άλλων ειδών γύρω τους, καθιστώντας τα το κυρίαρχο είδος.

Αυτό το χαρακτηριστικό είναι επίσης ο λόγος που πολλοί κηπουροί χρησιμοποιούν αναλωμένο κατακάθι καφέ ως εντομοαπωθητικό για τα φυτά τους.

Όμως, ενώ η καφεΐνη είναι χρήσιμη για τα φυτά του καφέ, μπορεί ακόμα να προσβληθεί από ορισμένα παράσιτα.

Mealybug

Τα αλευροφόρα που ρουφούν χυμό παράγουν μια λευκή ουσία σε σκόνη που μοιάζει με λευκό βαμβάκι. Είναι πιο διαδεδομένα σε θερμότερα κλίματα και προτιμούν το πιπίλισμα νέων φυτών.

Για ελαφρές προσβολές, δοκιμάστε να πλύνετε τα φύλλα και τους μίσχους με νερό. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε λάδι Neem ή ψεκάστε με εντομοκτόνο σαπούνι.

Κλίμακα

Κοντινό πλάνο της κλίμακας στο φυτό καφέ

Τα λέπια και τα αλευροφόρα είναι σχετικά έντομα που ρουφούν το χυμό. Θα αποκαλυφθεί ως κηλίδες ή κουκκίδες σε φύλλα και μίσχους σε διάφορα χρώματα και σχήματα.

Η παρουσία μυρμηγκιών είναι μια καλή ένδειξη ότι έχετε λέπια. Είναι ένα δυσάρεστο παράσιτο και ο έλεγχος πρέπει να ληφθεί μέριμνα αμέσως μόλις εντοπιστεί.

Ο καλύτερος τρόπος καταπολέμησής του είναι να αφαιρέσετε τα μολυσμένα μέρη των φυτών ή να τα επεξεργαστείτε με ένα στοχευμένο φυτοφάρμακο ειδικά για τον έλεγχο των αλάτων.

Κηλίδα φύλλου

Φύλλο φυτού καφέ με καφέ κηλίδα

Οι καφέ κηλίδες στα φύλλα μπορεί να είναι πολλά, αλλά τις περισσότερες φορές είναι μια μυκητιακή ασθένεια.

Ο λόγος για αυτό είναι συχνά ο συνωστισμός των φύλλων με μικρή ή καθόλου ροή αέρα, που σημαίνει ότι απαιτείται κλάδεμα. Αφαιρέστε αμέσως τυχόν φύλλα και μίσχους που έχουν μολυνθεί και κόψτε το φυτό.

Αφίδες

Κοντινό πλάνο των αφίδων στο φύλλο.

Ένα από τα πιο κοινά και εύκολα αναγνωρίσιμα παράσιτα εντόμων είναι οι αφίδες.

Επιτίθενται σε νέες άκρες ανάπτυξης φυτών και βρίσκονται συνήθως σε μεγάλες αποικίες, ιδιαίτερα στις αρχές της άνοιξης και μέχρι το καλοκαίρι. Απομυζούν το χυμό των φυτών και προκαλούν δυσμορφία λουλουδιών και φυλλωμάτων.

Δοκιμάστε και αφαιρέστε τα με σαπουνόνερο. Εναλλακτικά, είναι συνήθως εύκολο να καταπολεμηθούν με εντομοκτόνα που έχουν καταχωριστεί για χρήση σε αυτά τα παράσιτα.

Εάν διατηρείτε το φυτό του καφέ σας σε εξωτερικό χώρο, σκεφτείτε να απελευθερώσετε πασχαλίτσες για τον έλεγχο των αφίδων.

Κάτοψη του φυτού καφέ

Με λίγη προσπάθεια, μπορείτε να καλλιεργήσετε ένα φυτό καφέ σε εσωτερικούς χώρους για να φέρετε στο σπίτι σας ένα ποτό πράσινου. Το πλούσιο, γυαλιστερό φύλλωμα θα προσθέσει μια πινελιά στους τροπικούς, ανεξάρτητα από το πού αποφασίσετε να το εμφανίσετε.

Εάν θέλετε να προσθέσετε ένα φυτό καφέ στη συλλογή φυτών εσωτερικού χώρου, μπορείτε παραγγείλετε ένα όμορφο μικρό φυτό με κομψή επιλογή γλάστρας από το The Sill εδώ.


Σχετική ανάγνωση:

5 λόγοι που δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε ΠΟΤΕ αλεσμένα καφέ στον κήπο σας

28 χρήσεις για αλεσμένο καφέ που θα θέλετε πραγματικά να δοκιμάσετε

15 σπάνια και ασυνήθιστα φυτά εσωτερικού χώρου για να προσθέσετε στη συλλογή σας

9 υποτιμημένα φυτά εσωτερικού χώρου που αξίζουν μια θέση στο ράφι σας

Schreibe einen Kommentar