Πώς να εκπαιδεύσετε και να κλαδέψετε τα μαύρα σμέουρα

10
Πώς να εκπαιδεύσετε και να κλαδέψετε τα μαύρα σμέουρα

Τα μαύρα σμέουρα είναι μια νόστιμη και παραγωγική καλλιέργεια για το μικρό τοπίο. Μάθετε πώς να εκπαιδεύετε και να κλαδεύετε τα μαύρα σμέουρα για την καλύτερη συγκομιδή.

Αυτή η σελίδα μπορεί να περιέχει συνδέσμους συνεργατών. Παρακαλώ διαβάστε την αποκάλυψή μου για περισσότερες πληροφορίες.

Όταν άρχισα να καλλιεργώ μαύρα σμέουρα στη σκιερή μπροστινή αυλή μου, ήλπιζα ότι θα επιζούσαν, αλλά είχα τις αμφιβολίες μου. Ευτυχώς, το μικρό μου έμπλαστρο μαύρου βατόμουρου μου έδειξε ότι θα ευδοκιμήσει, αρκεί να τα εκπαιδεύω και να τα κλαδεύω σωστά και με συνέπεια κάθε χρόνο.

>>> Διαβάστε για τη δημιουργία ενός βρώσιμου τοπίου.

Τα μαύρα σμέουρα καλλιεργούνται εύκολα, αλλά αν θέλετε να αποκομίσετε καλή συγκομιδή, η εκπαίδευση και το κλάδεμά τους είναι απαραίτητα.

Αν ΔΕΝ εκπαιδεύετε και κλαδεύετε τα μαύρα σμέουρα…

• τα μούρα θα είναι μικρότερα.
• Οι θάμνοι θα φαίνονται άγριοι και θα χάσουν το πλεονέκτημά τους ως μια όμορφη φύτευση τοπίου.
• τα φυτά θα πιάσουν περισσότερο χώρο.
• η συγκομιδή θα είναι μια δυσάρεστη μάχη με τα αγκάθια.

Ας το πάμε λοιπόν.

Πρώτα, θα καλύψω την προπόνηση και μετά θα καλύψω το κλάδεμα.

Σημείωση: Αυτές οι οδηγίες ισχύουν για ποικιλίες μαύρου και μοβ βατόμουρου. Τα κόκκινα βατόμουρα, από την άλλη, μεγαλώνουν διαφορετικά και ακολουθούν διαφορετικό μοτίβο για προπόνηση και κλάδεμα.

Πώς να εκπαιδεύσετε τα μαύρα σμέουρα

Βήμα 1: Διασφαλίστε τη σωστή απόσταση

Τα καλάμια μαύρου βατόμουρου θα πρέπει να φυτευτούν σε απόσταση 2-1/2 ποδιών μεταξύ τους στη σειρά και θα πρέπει να έχετε πρόσβαση και στις δύο πλευρές της σειράς. (Για περισσότερες συμβουλές φύτευσης, δείτε το άρθρο μου How to Grow Black Raspberries).

Κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους, νέοι βλαστοί θα εμφανιστούν στην περιοχή γύρω από την οποία έχετε φυτέψει κάθε αρχικό καλάμι. Κάθε περιοχή ονομάζεται «λόφος».

Πρωτοετής λόφοι μαύρου βατόμουρου στο πρώτο τους καλοκαίρι

Black raspberry λόφοι το πρώτο τους καλοκαίρι

Βήμα 2: Δημιουργία υποστήριξης

Τα μαύρα και μοβ σμέουρα χρειάζονται ένα υποστηρικτικό σύστημα τύπου πέργκολας που τα διατηρεί διαχειρίσιμα και διευκολύνει τη συγκομιδή.

Είναι σοφό να χτίζετε το σύστημα πέργκολας ταυτόχρονα με τη φύτευση ενώ οι ρίζες των φυτών είναι μικρές. Αυτό μειώνει το άγχος σε ένα ώριμο φυτό μαύρου βατόμουρου, το οποίο έχει ρηχές ρίζες που μπορούν να καταστραφούν εύκολα εάν προστεθούν θέσεις αργότερα.

Για παράδειγμα, παρακάτω είναι μια εικόνα της πρώτης μας λύσης για ένα σύστημα υποστήριξης post-and-wire. Χρησιμοποιήσαμε υπολείμματα σκραπ ξύλου για τις θέσεις, που λειτούργησαν καλά, αλλά κράτησαν μόνο δύο χρόνια.

Αρχικά, τοποθετήστε έναν 2 x 4 μεταλλικό στύλο T που έχει υποστεί επεξεργασία με πίεση ή μετάλλιο πίσω από κάθε «λόφο» που έχει ύψος 4 – 4-1/2 πόδια και βάθος περίπου 2 πόδια.

Στη συνέχεια, ασφαλίστε ένα καλώδιο βαρέως μετρητή ή σπάγγος βαρέως τύπου για να τρέχετε από θέση σε θέση κοντά στην κορυφή. Δημιουργήστε μια εγκοπή στο ξύλο (αν δεν χρησιμοποιείτε μεταλλικό στύλο Τ) για να κάθεται το σύρμα, ώστε να παραμένει ασφαλισμένο.

Καθώς τα καλάμια μεγαλώνουν κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους, εκπαιδεύστε τα να περνούν για να αναπτυχθούν κατά μήκος του σύρματος, όπως απεικονίζεται παρακάτω. Διαφορετικά, τα μακριά καλάμια μπορεί να ριζώσουν και να δημιουργήσουν αναρχία στις τάξεις. 🙂

Σε αυτή την εικόνα, τα μαύρα σμέουρα είναι έτοιμα για το πρώτο τους πρώιμο φθινοπωρινό κλάδεμα (δεύτερο έτος).

Φυτά μαύρου βατόμουρου μετά από ένα έτος ανάπτυξης.

Φυτά μαύρου βατόμουρου μετά από ένα έτος ανάπτυξης

Σημείωση: Αντικαταστήσαμε τους στύλους από παλιοσίδερα με Πάσσαλοι πράσινων φυτών 6 ποδιών σε κάθε λόφο σε σχήμα «Χ», το οποίο έχει λειτουργήσει ως πιο ασφαλής και ανθεκτική επιλογή. Δείτε το στις παρακάτω εικόνες κάτω από το «Πρώιμο ανοιξιάτικο κλάδεμα».

Θα θέλατε να μάθετε περισσότερα σχετικά με την αύξηση της απόδοσης στον κήπο και τη μείωση της συντήρησης;

Θα βρείτε πολλές πληροφορίες όπως αυτή στο βραβευμένο βιβλίο μου, The Suburban Micro-Farm.

The Suburban Micro-Farm Book

Πώς να κλαδέψετε τα μαύρα σμέουρα – Άνοιξη και Φθινόπωρο

Σημείωση: Το κλάδεμα απαιτεί καλυμμένο δέρμα! Καλό είναι να φοράτε μακριά μανίκια, παντελόνια και κλειστά παπούτσια.

Ως εκ τούτου, γάντια κλαδέματος τριαντάφυλλου κάνουν τη δουλειά πιο ευχάριστη και τα καλά κλαδευτήρια κάνουν τη δουλειά πιο εύκολη. Τα ψαλίδια κλαδέματος Felco είναι εξαιρετικά για την κοπή ξυλωδών υλών και έχουν επίσης μεγάλη διάρκεια:

Πρώτο έτος: Μην κάνετε τίποτα

Τον πρώτο χρόνο, μην κάνετε τίποτα από το να θαυμάσετε την ενεργητική θέληση των φυτών σας να ζήσουν!

Δεύτερο έτος και μετά: Κλαδέψτε τα μαύρα σμέουρα στις αρχές του φθινοπώρου

Κατά το δεύτερο έτος μετά τη φύτευση, θα πρέπει να πάρετε μια μικρή συγκομιδή στα τέλη της άνοιξης/αρχές του καλοκαιριού. Μετά την καρποφορία, ρυθμίστε τα φυτά σας μαύρου βατόμουρου για μια ομαλή διαδρομή κατά τη διάρκεια του χειμώνα και μια επιτυχημένη μελλοντική συγκομιδή με ένα κλάδεμα νωρίς το φθινόπωρο.

Επικεφαλίδα

Αρχικά, κεφαλίστε (τσιμπήστε, μύτη ή κόψτε) κάθε μπαστούνι στο επιθυμητό ύψος στις αρχές του φθινοπώρου, οπουδήποτε μεταξύ 28 και 48 ιντσών. Το ιδανικό ύψος για μεγαλύτερες σοδειές είναι 28 έως 30 ίντσες, αλλά μπορεί να σας αρέσουν τα καλάμια λίγο ψηλότερα στο βρώσιμο τοπίο σας. Να είστε συνεπείς σε όλη τη σειρά.

(Για να διευκρινίσουμε, α μπαστούνι αναδύεται απευθείας από το έδαφος.)

Έχω την υπόθεση ότι όσο πιο κοντά είναι τα καλάμια, τόσο λιγότερα μούρα θα χάνετε από τα πουλιά, επειδή τα αρπακτικά όπως οι γάτες αποτελούν μεγαλύτερο κίνδυνο για αυτά πιο κοντά στο έδαφος. Πειραματιστείτε μόνοι σας με το ύψος και πείτε μου τι θα ανακαλύψετε!

Συμβουλή: Μάθετε πώς να προσκαλείτε πουλιά στον κήπο χωρίς να χάσετε την πολύτιμη σοδειά σας.

Αφού κατευθύνετε τα καλάμια, μπορείτε να δέσετε ΧΑΛΑΡΑ όλα τα καλάμια σε έναν λόφο στον συντονιστικό τους σταθμό. Αυτό δεν είναι απαραίτητο, αλλά εάν το μπάλωμα μούρων σας βρίσκεται σε στενή περιοχή, αυτό θα σας βοηθήσει να κρατήσετε τους διαδρόμους καθαρούς από αγκάθια.

Τρίτο έτος και μετά: Κλαδέψτε τα μαύρα σμέουρα στις αρχές της άνοιξης

Κλαδέψτε τα μαύρα σμέουρα στις αρχές της άνοιξης για να βεβαιωθείτε ότι η καλοκαιρινή σας συγκομιδή είναι φανταστική.

Για να κάνετε τα εξής πρώιμο ανοιξιάτικο κλάδεμα βήματα, περιμένετε μέχρι τα φυτά να αρχίσουν να δημιουργούν μπουμπούκια. Μην περιμένετε μέχρι το φυτό να ξεφυλλίσει, γιατί αυτό θα μπορούσε να εμποδίσει την ανάπτυξη. Είναι δύσκολο να το δεις στην παρακάτω εικόνα, αλλά τα καλάμια έχουν μπουμπούκια πάνω τους, χωρίς φύλλα.

Επιθεώρηση ενός επιθέματος μαύρου βατόμουρου πριν από το ανοιξιάτικο κλάδεμα

Ο κ. TAF επιθεωρεί τα μαύρα σμέουρα μας για ανοιξιάτικο κλάδεμα.

Πρώιμο ανοιξιάτικο κλάδεμα (Βήμα 1): Αφαιρέστε τα νεκρά καλάμια

Τα καλάμια που παρήγαγαν μούρα το προηγούμενο έτος θα είναι νεκρά, οπότε κόψτε τα ξανά στο έδαφος. Εν τω μεταξύ, άλλα καλάμια θα έχουν καταστραφεί από το κρύο και θα είναι καφέ και εύθραυστα. Κόψτε όλα τα νεκρά καλάμια όσο το δυνατόν πιο κοντά στο έδαφος.

Πρώιμο ανοιξιάτικο κλάδεμα (Βήμα 2): Λεπτά καλάμια

Δεν πρέπει να υπάρχουν περισσότερα από 4-6 καλάμια ανά λόφο. Επομένως, επιλέξτε τα 4-6 πιο δυνατά και κόψτε τα υπόλοιπα πίσω στο έδαφος.

Εάν τα φυτά σας είναι νεαρά και δεν έχουν βγάλει αυτόν τον αριθμό καλαμιών, τότε μπορείτε να παραλείψετε αυτό το βήμα.

Πρώιμο ανοιξιάτικο κλάδεμα (Βήμα 3): Επικεφαλής των πλευρικών

Το προηγούμενο φθινόπωρο, κάθε καλάμι κόπηκε σε ένα επιθυμητό ύψος (βλ. «Πρώιμο φθινοπωρινό κλάδεμα» παραπάνω). Αυτή η δράση ενέπνευσε πολλά πλευρικά κλαδιά να αναπτυχθούν.

Σε αυτό το βήμα, θα διαχειριστούμε όλα αυτά τα πλευρικά κλαδιά — ή πλευρικά — για να έχουμε την καλύτερη συγκομιδή. Αυτά τα πλευρικά είναι όπου αναπτύσσονται τα μούρα.

Για κάθε πλευρικό ή πλευρικό κλαδί, μετρήστε 8-10 μπουμπούκια μακριά από το καλάμι και μετά κόψτε το υπόλοιπο μακρύ κλαδί. Σημείωση: Η λεπτομέρεια δεν φαίνεται στην παραπάνω εικόνα, αλλά για κάθε πλευρικό τα μπουμπούκια είναι ευδιάκριτα, έτσι ώστε η καταμέτρηση 8-10 μπουμπουκιών είναι μια προφανής διαδικασία.

Μπορείτε να δείτε στην παραπάνω εικόνα ότι τα πλάγια είναι αρκετά μπερδεμένα την άνοιξη. Μεταξύ της αφαίρεσης των νεκρών μπαστουνιών, της αραίωσης και τώρα, του βήματος 3 – επιστροφή στα πλάγια – θα αφαιρέσετε αρκετή βιομάζα. Ώρα για μια ανοιξιάτικη φωτιά!

Μετά από αυτό, τα φυτά μαύρου βατόμουρου θα φαίνονται δραματικά και γυμνά. Ωστόσο, πιστέψτε ότι θα έχει ως αποτέλεσμα καλύτερες αποδόσεις. Μπορείτε να δείτε στην παρακάτω εικόνα ότι τα πλευρικά κλαδιά είναι πιο κοντά μετά το κλάδεμα, και περιλαμβάνουν περίπου 8-10 μπουμπούκια.

Μαύρα σμέουρα μετά το ανοιξιάτικο κλάδεμα

Μαύρα σμέουρα μετά το ανοιξιάτικο κλάδεμα

Και πάλι, μπορεί να θέλετε να δέσετε ΧΑΛΑΡΑ τα καλάμια σε κάθε λόφο στον συντονιστικό σταθμό τους για να κρατάτε τα πάντα τακτοποιημένα και μακριά από διαδρόμους. Αυτό είναι προαιρετικό. Παρατηρήστε στην εικόνα πάνω από τη λύση X-post για υποστήριξη.

Εδώ είναι μια άλλη φωτογραφία μόλις δύο εβδομάδες αργότερα:

Μαύρα σμέουρα, δύο εβδομάδες μετά το ανοιξιάτικο κλάδεμα

Μαύρα σμέουρα, δύο εβδομάδες μετά το ανοιξιάτικο κλάδεμα

ΠΕΡΙΛΗΨΗ:

Αν και αυτή η διαδικασία μπορεί να φαίνεται περίπλοκη, το πραγματικό κλάδεμα δεν διαρκεί πολύ στο έμπλαστρο μούρων που είναι οικιακής κλίμακας. Με αυτή τη μέθοδο, θα είστε καθ‘ οδόν για να έχετε ένα υγιές και παραγωγικό επίθεμα μαύρου βατόμουρου.

Έχετε βρει μια μέθοδο εκπαίδευσης και κλαδέματος για τα μαύρα σμέουρα που λειτουργεί καλά;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΟΜΕΝΟ:

Schreibe einen Kommentar