Πώς να απαλλαγείτε από τα μυρμήγκια στο σπίτι: 8 τρόποι που λειτουργούν

7
Πώς να απαλλαγείτε από τα μυρμήγκια στο σπίτι: 8 τρόποι που λειτουργούν

Τα μυρμήγκια είναι από τα πιο επιτυχημένα ζώα στον κόσμο.

Με περισσότερα από 13.000 γνωστά είδη μέχρι σήμερα (και χιλιάδες άλλα ακόμη να ανακαλυφθούν), τα μυρμήγκια βρίσκονται σε κάθε στεριά εκτός από την Ανταρκτική.

Υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου ένα τετράστιχο (δηλαδή 1.000.000.000.000.000!) μυρμήγκια στον πλανήτη – ή το ισοδύναμο 1 εκατομμυρίου μυρμηγκιών για κάθε άνθρωπο.

Εκατομμύρια μυρμήγκια στο έδαφος

Οι εξελικτικοί απόγονοι των σφηκών, τα μυρμήγκια εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στα απολιθώματα πριν από περίπου 80 εκατομμύρια χρόνια. Αυτά τα μικρά έντομα με έξι πόδια είναι σίγουρα επιζώντες, επιμένοντας στο γεγονός της εξαφάνισης που εξάλειψε τους δεινόσαυρους.

Τα μυρμήγκια είναι ένα αρχαίο είδος, γνωστό για την αξιοσημείωτη προσαρμοστικότητα, την επινοητικότητα, την οργάνωση, τη συνεργασία και την αποτελεσματικότητά τους.

Μεγάλο μέρος της επιτυχίας του μυρμηγκιού αποδίδεται στην εξαιρετικά κοινωνική φύση τους, καθώς ζουν μαζί σε περίπλοκες κοινωνίες, σαν ένα μοναδικό μυαλό.

Τα μυρμήγκια είναι μηχανικοί του οικοσυστήματος

κοντινό πλάνο του θηλυκού μυρμηγκιού ξυλουργού

Τα μυρμήγκια είναι ένα από εκείνα τα ωφέλιμα έντομα που σε μεγάλο βαθμό δεν εκτιμώνται για όλα τα καλά έργα που κάνουν.

Πριν εμβαθύνουμε στο πώς να απαλλαγούμε από αυτά, ας αφιερώσουμε λίγο χρόνο για να αναλογιστούμε τα μυρμήγκια ως πιστοί σύμμαχοι που είναι στον κήπο και τη δραματική επίδραση που έχουν στο τοπικό οικοσύστημα.

Τα μυρμήγκια κυνηγούν τα παράσιτα του κήπου

Όπου τα μυρμήγκια δεν έχουν μέγεθος, αναπληρώνουν σε αριθμούς. Έχετε παρακολουθήσει ποτέ μια αναταραχή μυρμηγκιών να καταπολεμούν ένα ζωύφιο πολύ μεγαλύτερο από τους ίδιους;

Μυρμήγκι που τρώει αλευρώδη ζωύφια

Ένα σμήνος μυρμηγκιών είναι σίγουρα μια υπολογίσιμη δύναμη. Όταν τα μυρμήγκια συνεργάζονται, είναι μεταξύ των κορυφαίων αρπακτικών εντόμων με μαλακό σώμα, όπως οι γρίλιες, οι λευκές μύγες, οι αλευρώδεις κοριοί και οι κοψίδιοι.

Τα μυρμήγκια βοηθούν στη γονιμοποίηση του εδάφους

Τα μυρμήγκια κρατούν επίσης το οικοσύστημα καθαρό. Όπως το πλήρωμα καθαρισμού της φύσης, τα μυρμήγκια μεταφέρουν κομμάτια από πτώματα ζώων και φυτικά υπολείμματα από την επιφάνεια κάτω στην υπόγεια φωλιά τους.

Στην πορεία, τα μεζεδάκια που πέφτουν ή αφήνονται πίσω θα σπάσουν και θα αυξήσουν τη γονιμότητα του εδάφους.

Τα μυρμήγκια βελτιώνουν την κλίση του εδάφους

Όταν τα μυρμήγκια χτίζουν τις φωλιές τους και δημιουργούν τεράστια υπόγεια δίκτυα και σήραγγες, κινούνται γύρω από πολλή γη – σχεδόν όσο και οι γαιοσκώληκες.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τον αερισμό του εδάφους, παρέχοντας καλύτερη αποστράγγιση και κίνηση του αέρα για να ανθίσουν οι ρίζες των φυτών και τα μικρόβια του εδάφους.

Τα μυρμήγκια επικονιάζουν τα φυτά και διασκορπίζουν τους σπόρους τους

Μυρμήγκια που κρέμονται από κλαδιά κρατώντας σπόρους

Και τέλος, τα φυτά αγαπούν τα μυρμήγκια.

Συνεξελισσόμενοι μαζί για εκατομμύρια και εκατομμύρια χρόνια, τα μυρμήγκια και τα φυτά έχουν αναπτύξει μια αμοιβαία επωφελή σχέση. Τα περισσότερα μυρμήγκια δεν τρώνε ούτε βλάπτουν με άλλον τρόπο τη ζωή των φυτών και το να τρέχουν πέρα ​​δώθε πάνω από το φύλλωμα των φυτών βοηθά στην επικονίαση.

Πολλά φυτά βασίζονται στα μυρμήγκια για να διασκορπίσουν τους σπόρους τους. Το κάνουν παράγοντας μια θρεπτική εξωτερική επικάλυψη στο περίβλημα των σπόρων, που ονομάζεται ελαιόσωμα. Τα μυρμήγκια έλκονται από το άρωμα και μεταφέρουν τον σπόρο πίσω στην αποικία όπου τρέφονται με αυτό το στρώμα. Μόλις το ελαιόσωμα μαζευτεί καθαρό, ο υπόλοιπος σπόρος αφήνεται να βλαστήσει κάτω από το έδαφος.

Παραδόξως, περίπου το 30% των φυτών του κάτω ορόφου στα δάση της Βόρειας Αμερικής σπέρνονται από μυρμήγκια. Μεταφέροντας σπόρους αγριολούλουδων και ποωδών φυτών μακριά και ευρέως, τα μυρμήγκια βοηθούν στην αποκατάσταση των οικοτόπων και διατηρούν τη ζωή των φυτών στα δάση μας άφθονη και ποικιλόμορφη.

Κοντινό πλάνο του χαριτωμένου μυρμηγκιού
Γιατί θέλεις να με ξεφορτωθείς;

8 τρόποι για να διαχειριστείτε τα μυρμήγκια στο σπίτι

Ως επί το πλείστον, τα μυρμήγκια είναι υπέροχα στον κήπο. Αλλά κανείς δεν είναι τέλειος.

Μερικά είδη – όπως τα μυρμήγκια της φωτιάς – θα δώσουν επώδυνα τσιμπήματα κάθε φορά που διαταράσσεται η φωλιά τους. Το να έχετε μυρμήγκια να σέρνονται πάνω από τις παιώνιες σας και άλλα άνθη μπορεί να κάνει ολόκληρο το παρτέρι αντιαισθητικό. Τα μυρμήγκια ξυλουργών θα τρυπώσουν το υγρό και σάπιο ξύλο, φτιάχνοντας τις φωλιές τους από καταστρώματα, υπόστεγα και ξύλινους σωρούς. Τα μυρμήγκια έχουν επίσης τη φήμη που τους αξίζει ότι καταστρέφουν ένα τέλειο πικνίκ.

Και μόλις τα μυρμήγκια περάσουν το κατώφλι στο σπίτι σας, πηγαίνουν πολύ γρήγορα από φίλο σε εχθρό.

Τα περισσότερα μυρμήγκια που μπαίνουν στο σπίτι είναι αβλαβή οδοκαθαριστές που αναζητούν τροφή και νερό. Κρατήστε τα έξω από το σημείο που ανήκουν, κάνοντας το σπίτι σας όσο το δυνατόν λιγότερο ελκυστικό για τα μυρμήγκια.

1. Κόψτε την πηγή τροφής

Ψίχουλα ψωμιού στο πάτωμα καλυμμένο με μυρμήγκια.

Ο μόνος λόγος που τα μυρμήγκια μπήκαν στο σπίτι σας είναι επειδή ανακάλυψαν μια άφθονη πηγή τροφής.

Τα μυρμήγκια έχουν απίστευτη όσφρηση που μπορεί να ανιχνεύσει και τις πιο μικρές μπουκιές. Ψίχουλα, διαρροές, λάδια, λίπος και διάφορα είδη ντουλάπας θα δελεάσουν μια στρατιά από μυρμήγκια.

Αν και τα μυρμήγκια είναι ευκαιριακά παμφάγα, έλκονται περισσότερο από γλυκά, λιπαρά και αμυλούχα πράγματα – ζάχαρη, μέλι, σόδα, υπερώριμα φρούτα, σιρόπι, φυστικοβούτυρο, πρόχειρο φαγητό και άλλα παρόμοια.

Αφαιρέστε τις πηγές τροφής τους και τα μυρμήγκια δεν θα νιώσουν την ανάγκη να εισβάλουν στα ντουλάπια και τους πάγκους σας.

Τα τρόφιμα σε ντουλάπια που ήρθαν συσκευασμένα σε χαρτόνι ή λεπτό πλαστικό θα πρέπει να σφραγίζονται σε δοχεία που καλύπτουν τα μυρμήγκια. Γυάλινα βάζα, δοχεία καφέ ή άλλο χοντρό και στιβαρό δοχείο με καπάκι θα εξασφαλίσουν ότι τα αντικείμενα μέσα δεν θα μπορούν να λεηλατηθούν.

Μην αφήνετε τα πιάτα πασπαλισμένα με φαγητό στο νεροχύτη – πλύνετε τα μαγειρικά σκεύη, τα πιάτα και τα σκεύη μόλις τελειώσετε με τη χρήση τους. Σηκώστε τα μπολ φαγητού όταν το κατοικίδιό σας τελειώσει το φαγητό.

Τετράγωνο πιάτο με ψίχουλα φαγητού και μυρμήγκια πάνω του

Διατηρείτε όλες τις επιφάνειες καθαρές και απαλλαγμένες από ψίχουλα φαγητού. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στους χώρους όπου παρασκευάζεται και τρώγεται φαγητό. Σκουπίστε όλες τις επιφάνειες και τους πάγκους με αραιωμένο ξύδι. Κάνε πλύσιμο και στους σκουπιδοτενεκέδες.

Σκουπίστε με ηλεκτρική σκούπα και σφουγγαρίστε τα πατώματα, φροντίζοντας να τραβήξετε έξω τις συσκευές για να φτάσετε στα δύσκολα σημεία. Πολλά ξεχασμένα κομμάτια φαγητού μπορούν να συσσωρευτούν κάτω και γύρω από τη σόμπα και το ψυγείο. Μην ξεχνάτε να τρίβετε επίσης φούρνους μικροκυμάτων και τοστιέρες.

2. Κάντε βαθύ καθαρισμό για να αφαιρέσετε ίχνη μυρμηγκιών

Λαβή ντουλαπιού καθαρισμού χεριών με ροζ γάντια

Για να εντοπίσουν ένα νέο απόθεμα σκουπιδιών, αποστέλλονται μοναχικοί ανιχνευτές μυρμηγκιών για να εξερευνήσουν τον ευρύτερο κόσμο.

Όταν έχουν βρει μια καλή πηγή διατροφής, οι πρόσκοποι επιστρέφουν στην αποικία, αφήνοντας πίσω τους ένα αόρατο ίχνος φερομόνων που δείχνει στην ορδή το δρόμο.

Αυτά τα χημικά ίχνη μπορούν να ξεπλυθούν με σαπουνόνερο.

Καθαρίστε σχολαστικά κάθε σημείο που τα έχετε δει – το εσωτερικό και το εξωτερικό των ντουλαπιών, τα κατώφλια των θυρών, τους τοίχους και τα παράθυρα – για να διαταράξετε την ικανότητά τους να βρουν το δρόμο τους μέσα.

3. Κλαδέψτε γύρω από το εξωτερικό

Άτομο που κόβει φράκτες με ηλεκτρικό τρίμερ

Μην κάνετε το σπίτι σας πιο προσιτό στα μυρμήγκια από όσο χρειάζεται, κλαδεύοντας πίσω τυχόν θάμνους και δέντρα που αγγίζουν το εξωτερικό του σπιτιού σας.

Τα κλαδιά και το φύλλωμα που εφάπτονται στους τοίχους και την οροφή θα κάνουν το ταξίδι τους σε εσωτερικούς χώρους ακόμα πιο εύκολο.

Θυμηθείτε να αφήσετε ένα κενό μεγάλου μεγέθους μεταξύ των φυτών και της πρόσοψης – ορισμένα μυρμήγκια είναι αρκετά έξυπνα ώστε να διασχίζουν μεγάλους χώρους σχηματίζοντας μια γέφυρα μυρμηγκιών:

4. Καλαφατίστε ρωγμές και κενά

Άνδρας καλαφάτισμα παράθυρο

Μπορείτε να θέσετε ένα τέλος στο παρόν πρόβλημα και να αποφύγετε τα μελλοντικά, εξαλείφοντας όσα περισσότερα σημεία εισόδου μυρμηγκιών μπορείτε.

Αν και τα μυρμήγκια μπορούν να χωρέσουν και στις μικρότερες χαραμάδες, το κλείσιμο τυχόν ρωγμών, κενού και τρυπών που συναντάτε θα ελαχιστοποιήσει τις επιδρομές τους και θα κρατήσει έξω και άλλα ανατριχιαστικά σέρνονται.

Βγάλτε το πιστόλι καλαφατίσματος και σφραγίστε μικρά κενά γύρω από πόρτες, παράθυρα, σανίδες, υδραυλικά και καλοριφέρ.

Περπατήστε γύρω από το εξωτερικό και αναζητήστε άλλα σημεία που τα μυρμήγκια θα μπορούσαν ενδεχομένως να εκμεταλλευτούν. Συμπληρώστε όποιες ρωγμές βρείτε στους τοίχους και το θεμέλιο. Προσθέστε μια επιπλέον στεγανοποίηση γύρω από σωλήνες και καλωδιώσεις που εισέρχονται στο σπίτι από έξω.

5. Χρησιμοποιήστε φυτικά αποτρεπτικά

Βαζάκια με κανέλα, πάπρικα και πιπέρι καγιέν σε σχάρα μπαχαρικών

Τα μυρμήγκια μηδενίζουν τα αντικείμενα στο ντουλάπι σας χάρη στην εξαιρετικά ευαίσθητη όσφρηση. Αλλά μπορείτε να μπερδέψετε την ικανότητά τους να μυρίζουν τα αγαθά με βότανα από το ράφι μπαχαρικών σας.

Στα μυρμήγκια δεν αρέσει η έντονη και πικάντικη μυρωδιά αυτών των γεύσεων:

  • Κανέλα
  • Μαύρο πιπέρι
  • πιπέρι καγιέν
  • Μέντα
  • Γαρίφαλο
  • δάφνη
  • Φλούδες εσπεριδοειδών

Πασπαλίστε αυτά τα βότανα, φρέσκα ή αποξηραμένα, στα ράφια των ντουλαπιών, στα ντουλάπια, στα συρτάρια και σε όλα τα άλλα μέρη που έχετε δει δραστηριότητα μυρμηγκιών.

6. Φτιάξτε ένα φυσικό εμπόδιο με κιμωλία

Είναι ακόμα κάτι σαν μυστήριο γιατί τα μυρμήγκια δεν περνούν μια γραμμή κιμωλίας.

Η κανονική κιμωλία μαυροπίνακα και η κιμωλία πεζοδρομίου είναι κατασκευασμένα από ένα μείγμα ανθρακικού ασβεστίου και γύψου. Αν και αυτά τα ορυκτά είναι μη τοξικά, η κιμωλία θα σταματήσει μια σειρά από μυρμήγκια που βαδίζουν στα ίχνη τους.

Ίσως να μην τους αρέσει η αίσθηση της κιμωλίας ή να διαταράσσει το μονοπάτι της φερομόνης, αλλά το να χαράξουν μια γραμμή που τέμνει τη διαδρομή τους σίγουρα θα τους μπερδέψει:

Σχεδιάστε γραμμές κιμωλίας σε περιοχές που υποψιάζεστε ότι τα μυρμήγκια μπαίνουν στο σπίτι. Θα χρειαστεί να εφαρμόζετε ξανά την κιμωλία κάθε τόσο για να διατηρήσετε την προστασία.

7. Προσελκύστε περισσότερα πουλιά στην αυλή σας

Ξυλόπιτα που κρέμεται από τροφοδότη σουέτ

Εάν τα μυρμήγκια στο σπίτι είναι ένα επαναλαμβανόμενο θέμα κάθε καλοκαίρι, η ενθάρρυνση περισσότερης δραστηριότητας των πουλιών στον κήπο θα βοηθήσει να διατηρήσουν τον συνολικό πληθυσμό τους υπό έλεγχο.

Τα πουλιά τρώνε πολύ μυρμηγκιών και είναι πολύ χαρούμενοι που περνούν τη μέρα αναζητώντας τροφή για μυρμήγκια και άλλα έντομα. Οι δρυοκολάπτες, τα κολίβρια, τα ψαρόνια και τα σπουργίτια είναι ιδιαίτερα καλοί στο να ρουφούν και να καταβροχθίζουν τα μυρμήγκια.

Μερικά πουλιά έχουν μια συμπεριφορά γνωστή ως σκουλαρίκι, όπου τρίβουν τα μυρμήγκια σε όλα τα φτερά και το δέρμα τους. Θεωρείται ότι τα πουλιά μυρμήγκια περιποιούνται τα φτερά τους, απομακρύνουν τα παράσιτα και προετοιμάζουν την τροφή τους. Ανεξάρτητα από αυτό, πολλά μυρμήγκια καταβροχθίζονται στη διαδικασία.

Οι κοκκινολαίμηδες, τα κοριτσάκια, τα σπουργίτια, τα κοράκια, τα κοράκια, οι τσίχλες, τα κοτσύφια και οι κηροί κέδρων είναι πουλιά που έχουν παρατηρηθεί να μυρμηγκιάζουν.

Φυτέψτε περισσότερα δέντρα, θάμνους και αυτοφυή λουλούδια για να ενθαρρύνετε περισσότερους επισκέπτες πτηνών στην αυλή σας.

8. Mulch Gardens γύρω από την περίμετρο

Γυναίκα που μαζεύει σάπια φύλλα πάνω από παρτέρια

Ένας άλλος τρόπος για να προστατέψετε το σπίτι σας από μια εισβολή μυρμηγκιών είναι να προσθέσετε ένα φράγμα από σάπια φύλλα γύρω από την περίμετρο του σπιτιού σας.

Τα μυρμήγκια προτιμούν ενδιαιτήματα που είναι ξηρά και χαμηλής περιεκτικότητας σε οργανική ουσία. Οι υγροί και επικαλυμμένοι κήποι που επενδύουν το εξωτερικό θα τους αποτρέψουν από το να προχωρήσουν σε εσωτερικούς χώρους.

Τα επιστρωμένα κρεβάτια κήπων θα είναι επίσης γεμάτα με αρπακτικά έντομα, προσθέτοντας άλλο ένα στρώμα άμυνας ενάντια στα μυρμήγκια.

Αράχνες, πεταλούδες, μυρμήγκια, σφήκες, σκαθάρια και πολλά είδη μυγών θα κυνηγήσουν κάθε μυρμήγκι που διασχίσει το μονοπάτι του.

Schreibe einen Kommentar