Γιατί βιδώνει το μαρούλι σας και τι να κάνετε με αυτό

8
Γιατί βιδώνει το μαρούλι σας και τι να κάνετε με αυτό

Πιθανότατα γνωρίζετε πόσο απογοητευτικό μπορεί να είναι να βιδώνετε μαρούλι αν έχετε βγει ποτέ στον κήπο σας για να μαζέψετε ένα ωραίο μάτσο μαρούλι μόνο για να το βρεις να μεγαλώνει κατευθείαν με πικρή γεύση φύλλα.

Βιδωμένα φυτά μαρουλιού

Το Audrey’s Little Farm μπορεί να κερδίσει προμήθεια αφού κάνει κλικ σε συνδέσμους σε αυτήν τη σελίδα χωρίς επιπλέον κόστος για εσάς. Μάθε περισσότερα.

Ή αν δεν έχετε βιώσει τα φυτά σας να βιδώνουν στο παρελθόν, ίσως αναρωτιέστε τι σημαίνει αυτό.

Βιδοποίηση είναι όταν ένα φυτό ανθίζει. Το φυτό συνήθως αναπτύσσει ένα μεγάλο μίσχο λουλουδιών που ψηλώνει και στη συνέχεια πηγαίνει στον σπόρο.

Και στο τέλος της σεζόν, αυτό συνήθως δεν είναι πρόβλημα, αλλά όταν θέλετε να μαζέψετε τα φυτά μαρουλιού σας μπορεί να είναι αρκετά απογοητευτικό γιατί μόλις το φυτό βιδώσει τα φύλλα του μαρουλιού είναι πιο σκληρά και γίνονται πικρά.

Δυστυχώς, δεν μπορείτε να κάνετε πολλά αφού συμβεί, αλλά υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να το αποτρέψετε.

Ας καλύψουμε λοιπόν πρώτα τι το προκαλεί.

Αποκτήστε το ΔΩΡΕΑΝ πρόγραμμα φύτευσης λαχανικών με όλες τις ημερομηνίες φύτευσης εδώ!

Τι προκαλεί το μπουλόνι μαρουλιού

Ο μεγαλύτερος παράγοντας είναι η διάρκεια της ημέρας.

Ορισμένες καλλιέργειες ενεργοποιούνται για να βιδωθούν καθώς αυξάνεται η διάρκεια της ημέρας, ενώ άλλες ενεργοποιούνται να βιδωθούν καθώς μειώνεται η διάρκεια της ημέρας.

Η καλλιέργεια μαρουλιού είναι καλύτερο να γίνεται σε μικρές μέρες, σε υγρό έδαφος και όταν ο καιρός είναι πιο δροσερός.

Μόλις συμπληρωθεί ένας ορισμένος αριθμός ωρών ημέρας, το φυτό θα αλλάξει από την παραγωγή φύλλων στην ανθοφορία.

Ένας άλλος παράγοντας που μπορεί να προκαλέσει πρόωρο μπουλόνι στο μαρούλι είναι η ζέστη και το στρες στο νερό.

Όμως, μετά από πολλές μελέτες που έχουν γίνει, έχει συμπεράνει ότι η αύξηση του φωτός της ημέρας είναι ο μεγαλύτερος παράγοντας που συμβάλλει στο μπουλόνι του μαρουλιού.

Το μαρούλι και το σπανάκι μοιάζουν με την έννοια ότι είναι και τα δύο ευαίσθητα στις μεγαλύτερες μέρες, επομένως για να έχετε τη μεγαλύτερη επιτυχία κατά την καλλιέργεια, είναι καλύτερο να τα φυτέψετε νωρίς στη σεζόν, να τα έχετε καλά σκιασμένα. Ή φυτέψτε τα αργότερα στον φθινοπωρινό σας κήπο καθώς οι μέρες αρχίζουν να μικραίνουν.

Πώς να αποτρέψετε το μαρούλι σας από το να κολλήσει

Εάν το έχετε ξαναζήσει, το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε για μελλοντικές φυτεύσεις είναι να το αποτρέψετε από την αρχή.

Ορίστε λοιπόν μερικές υπέροχες συμβουλές!

1.) Ποικιλίες ανθεκτικές σε μπουλόνια και ανθεκτικές στη θερμότητα

Μερικές ποικιλίες μαρουλιού που είναι ανθεκτικές στη θερμότητα και αργά βιδώνοντας περιλαμβάνουν:

2.) Φυτέψτε τη βέλτιστη εποχή του χρόνου

Το μαρούλι είναι μια καλλιέργεια δροσερής εποχής, οπότε μόλις ο καιρός το επιτρέπει, θα πρέπει να ξεκινήσετε τα φυτά σας.

Αυτό θα μπορούσε να είναι φύτευση κατευθείαν στο έδαφος, εάν ο καιρός το επιτρέπει ή ξεκινώντας νωρίς τους σπόρους σας σε ένα θερμοκήπιο, έτσι ώστε οι μεταμοσχεύσεις σας να είναι έτοιμες μόλις μπορείτε να φυτέψετε σε εξωτερικούς χώρους.

Θα πρέπει επίσης να χρησιμοποιείτε διαδοχική φύτευση και να φυτεύετε συχνά, ώστε να μπορείτε να έχετε όσο το δυνατόν περισσότερες σοδειές ενώ υπάρχουν οι κατάλληλες καιρικές συνθήκες.

Αλλά ανεξάρτητα από την ποικιλία μαρουλιού που φυτεύετε, είναι πολύ απίθανο να μπορέσετε να το καλλιεργήσετε όλο το καλοκαίρι κατά τη διάρκεια της ζέστης του καλοκαιριού ενώ οι μέρες είναι μεγάλες.

Έτσι, εάν δεν μπορείτε να ξεκινήσετε το μαρούλι σας νωρίς την άνοιξη, μπορείτε να το φυτέψετε ξανά το φθινόπωρο.

3.) Δώστε σκιά στο μαρούλι σας

Είναι πάντα καλύτερο να φυτεύετε καλλιέργειες δροσερής εποχής όπως μαρούλι, μπρόκολο, σπανάκι και λάχανο όταν ο καιρός είναι πιο δροσερός.

Αλλά μπορείτε επίσης να τα βοηθήσετε φυτεύοντάς τα στη σκιά, ώστε εάν οι υψηλές θερμοκρασίες φτάσουν νωρίτερα από το αναμενόμενο, τα φυτά σας μπορούν να έχουν ψυχρότερες συνθήκες ανάπτυξης.

Μερικοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να σκιάσετε τα φυτά σας είναι:

  • Βάζοντας ένα ύφασμα σκιάς.
  • Φύτευση σε περιοχή που δέχεται ήδη πρωινό ήλιο και απογευματινή σκιά.
  • Ή χρησιμοποιώντας συνοδευτικές μεθόδους φύτευσης. Μπορείτε να φυτέψετε λαχανικά όπως σπανάκι, μαρούλι και ρόκα στη σκιά μεγαλύτερων φυτών όπως οι ντομάτες.

Αποκτήστε το ΔΩΡΕΑΝ πρόγραμμα φύτευσης λαχανικών με όλες τις ημερομηνίες φύτευσης εδώ!

Συχνές Ερωτήσεις

Παρακάτω είναι μερικές από τις συχνές ερωτήσεις από άλλους κηπουρούς λαχανικών.

Πώς να κόψετε το μαρούλι με βίδες;

Μπορείτε εύκολα να κόψετε το μαρούλι με βίδες με ψαλίδι κηπουρικής ή με ένα κοφτερό μαχαίρι, αλλά επειδή το μαρούλι θα είναι πικρό για φαγητό, είναι καλύτερο να τραβήξετε απλώς τα φυτά έξω.

Στη συνέχεια, μπορείτε να ξαναφυτέψετε εάν είναι αρκετά νωρίς στη σεζόν.

Μπορείτε να φάτε βιδωμένο μαρούλι;

Ναι, μπορείτε να φάτε μαρούλι με βίδες αλλά μάλλον δεν θα το θέλετε.

Μόλις το μαρούλι αρχίσει να βιδώνει, αρχίζει να παράγει ενώσεις που ονομάζονται σεσκιτερπενικές λακτόνες.

Αποτελούν τον φυσικό αμυντικό μηχανισμό του φυτού για να αποκρούει τα παράσιτα, ώστε να μπορεί να παράγει με επιτυχία σπόρους.

Κάπως καταπληκτικό ε!

Αλλά δυστυχώς, οι ενώσεις κάνουν τη γεύση του μαρουλιού πραγματικά πικρή.

Τι μπορείτε να κάνετε με το μαρούλι με βίδες;

Μπορείτε να το ταΐσετε στα ζώα σας όπως κοτόπουλα ή κατσίκες.

Κόψτε το και αφήστε το να ξαναβγάλει. Ωστόσο, δεν θα αναπτυχθούν ξανά όλες οι ποικιλίες μαρουλιού. Για παράδειγμα, τα περισσότερα μαρούλια θα πεθάνουν, αλλά τα περισσότερα μαρούλια με φύλλα θα αναπτυχθούν ξανά.

Έτσι μπορείτε να το περικόψετε και να ελπίζετε σε άλλη καλλιέργεια. Αν και τα περισσότερα μαρούλια φυτρώνουν και αναπτύσσονται τόσο γρήγορα, συνήθως προτιμώ να τα ξαναφυτεύω μόλις ανθίσει.

Μπορείτε επίσης να αφήσετε το βιδωμένο μαρούλι να ανθίσει και μετά να το κρατήσετε στον κήπο σας για να προσελκύσετε ωφέλιμα έντομα και επικονιαστές.

Ή, μόλις το μαρούλι πάει στον σπόρο, θα μπορούσατε να συλλέξετε τους σπόρους για να τους φυτέψετε για την επόμενη χρονιά.

Καρφιτσώστε το για αργότερα:

Βιδωμένα φυτά μαρουλιού

Αποκτήστε το ΔΩΡΕΑΝ πρόγραμμα φύτευσης λαχανικών με όλες τις ημερομηνίες φύτευσης εδώ!

Schreibe einen Kommentar